reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ciężaróweczki po in vitro

U mnie po wczorajszej podwyżce też będzie 800 zł więcej na racie. Myśleliśmy o zmianie mieszkania na przynajmniej segment, ale na razie rezygnujemy z tych planów. Do tego podwyżka 250 zł w przedszkolu, niedługo dołączy druga córka, mamy ogrzewanie gazowe. W zakresie hipotek uważam, że to co pociąga w dół to kredyty o zmiennej stopie. Fakt, że banki zostały zobowiązane do wprowadzenia od niedawna kredytów ze stałą stopą, ale to zazwyczaj jest proponowane tylko na 5 lat i zazwyczaj jest mniej atrakcyjne od oferty kredytu ze zmienną stopą. Wiadomo wtedy co ludzie wybiorą. Czytałam ostatnio porównanie do innych europejskich krajów i mieliśmy chyba najdroższą hipotekę tj. najwyższe oprocentowanie - w krajach zachodnich było to od 0,7 do 2 %. Polska była też jednym z nielicznych krajów, gdzie przeważała hipoteka ze zmienną stopą.
😭

reklama
Ja ostatnio bardzo bałam się zostawiać małego w łóżku jak idzie spać na noc o 19:30 -20:00 i kładłam się z nim. Prawie miesiąc tak żyłam nie mając wieczorów ani wolnej chwili dla siebie. Jak tylko zaczęłam go zostawiać samego od razu lepiej się czuje a mały ani razu nie spadł. Ale już dawno nauczyłam go schodzić z łóżka, a moje łóżko ma 80cm wysokości.
Niania nauczyła go spać na drzemki w łóżeczku i tak tez robię ale na noc nauczył się spać z nami i ciężko go oduczyć.
Moja krolewna nie pojdzie do lozeczka na drzemke-no moglaby -bo jest tam malo miejsca i by szybko sie obudzila jakby walnela o szczebelki.w nocy non stop jest lomot🤦‍♀️

zasypia to ja odkladasz do lozeczka. Albo lupujedz barierke. Ja sobie nie wyobrazam nie wykorzystac czasu kiefy dziecko spi. Nic bym juz w domu nie zrobila.
No wlasnoe lozeczko odpada bo lupie po szczeblach o drzemka trwalaby ok.30 min nie 2 godz.-tak do pierwszego lupniecia o szczeble.wczesniej kladlam takie poduchy z narozbika ale ona juz sue wspina wiec to odpada.najgorzej ze ona sie z tych drzemek budzi bezszelestnie i od razu oczy jak 5zl i rusza w swiat-dobrze to zaaobserwowalam jak waruje obok.
Nie wiem czy te barierki sprawdza sie przy lozku jontynentalnym bez ruchomego materaca-mamy tylko cienki nakladkowy.

Dziewczyny o której zaczynacie dzionek z waszymi maluszkami? Jak to wygląda???
Zawsze max do 7.30(czyli po staremu 6.30).czasem wczesniej.Niezaleznie czy moja corka posxla spac po 21 czy po 19.
Jak maz wychodzi z sypialni-5.30 zabieram mala do siebie bo nie chce mi sie ciagle wstawac i patrzec co tym razem-bardzo wali w szczebelki-no i ja spie na boczku w 1/4lozka a reszte zajmuje Miska🤦‍♀️
Jak sie mala budzi to od rwzu nie ma przeciagania mruzenia oczek po prostu oczy 5 zlotowki i moze zdobywac swiat.daje jej tel.o wlaczam aparat z trybem na nia i ona sie cieszy tak ok.10 min.pozniej jest lalka i na tym konoec.odstawiam ja do lozeczka z lalka i ide do lazienki.dalej to juz dzien...

No wlasnoe lozeczko odpada bo lupie po szczeblach o drzemka trwalaby ok.30 min nie 2 godz.-tak do pierwszego lupniecia o szczeble.wczesniej kladlam takie poduchy z narozbika ale ona juz sue wspina wiec to odpada.najgorzej ze ona sie z tych drzemek budzi bezszelestnie i od razu oczy jak 5zl i rusza w swiat-dobrze to zaaobserwowalam jak waruje obok.
Nie wiem czy te barierki sprawdza sie przy lozku jontynentalnym bez ruchomego materaca-mamy tylko cienki nakladkowy.
sa rozne, roznie montowane. No to ucz ja schodzenia z lozka tylem. A nie masz niani z kamerka? Kladziesz taka obok malej i podglaszasz na maxa. Nie ma bata nie uslyszec jak sie ruszy.

reklama
Ja tam odkładam wszystko na bok 🤦 znaczy odkładałam bo córka od dawna nie śpi.
moja starsza przestala miec drzemki w wieku 2,5 roku. Spala po 3h wiec ja (w weekendy prasowalam czy gotowalam, czy sprztalam). W niedziele albo spalam z nia albo po prostu sofa i tv.
Mlodsza spi nadal, godzina z zegarkiem w reku wiec niewiele zrobie ale zawsze cos podgonie. W tyg nie za bardzo mam czas miedzy praca a nimi wiec kazda min na wage zlota 🤣🤦🏻‍♀️

Do góry