reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

ciężaróweczki po in vitro

U mnie po wczorajszej podwyżce też będzie 800 zł więcej na racie. Myśleliśmy o zmianie mieszkania na przynajmniej segment, ale na razie rezygnujemy z tych planów. Do tego podwyżka 250 zł w przedszkolu, niedługo dołączy druga córka, mamy ogrzewanie gazowe. W zakresie hipotek uważam, że to co pociąga w dół to kredyty o zmiennej stopie. Fakt, że banki zostały zobowiązane do wprowadzenia od niedawna kredytów ze stałą stopą, ale to zazwyczaj jest proponowane tylko na 5 lat i zazwyczaj jest mniej atrakcyjne od oferty kredytu ze zmienną stopą. Wiadomo wtedy co ludzie wybiorą. Czytałam ostatnio porównanie do innych europejskich krajów i mieliśmy chyba najdroższą hipotekę tj. najwyższe oprocentowanie - w krajach zachodnich było to od 0,7 do 2 %. Polska była też jednym z nielicznych krajów, gdzie przeważała hipoteka ze zmienną stopą.
😭

reklama
Ja ostatnio bardzo bałam się zostawiać małego w łóżku jak idzie spać na noc o 19:30 -20:00 i kładłam się z nim. Prawie miesiąc tak żyłam nie mając wieczorów ani wolnej chwili dla siebie. Jak tylko zaczęłam go zostawiać samego od razu lepiej się czuje a mały ani razu nie spadł. Ale już dawno nauczyłam go schodzić z łóżka, a moje łóżko ma 80cm wysokości.
Niania nauczyła go spać na drzemki w łóżeczku i tak tez robię ale na noc nauczył się spać z nami i ciężko go oduczyć.
Moja krolewna nie pojdzie do lozeczka na drzemke-no moglaby -bo jest tam malo miejsca i by szybko sie obudzila jakby walnela o szczebelki.w nocy non stop jest lomot🤦‍♀️

zasypia to ja odkladasz do lozeczka. Albo lupujedz barierke. Ja sobie nie wyobrazam nie wykorzystac czasu kiefy dziecko spi. Nic bym juz w domu nie zrobila.
No wlasnoe lozeczko odpada bo lupie po szczeblach o drzemka trwalaby ok.30 min nie 2 godz.-tak do pierwszego lupniecia o szczeble.wczesniej kladlam takie poduchy z narozbika ale ona juz sue wspina wiec to odpada.najgorzej ze ona sie z tych drzemek budzi bezszelestnie i od razu oczy jak 5zl i rusza w swiat-dobrze to zaaobserwowalam jak waruje obok.
Nie wiem czy te barierki sprawdza sie przy lozku jontynentalnym bez ruchomego materaca-mamy tylko cienki nakladkowy.

Dziewczyny o której zaczynacie dzionek z waszymi maluszkami? Jak to wygląda???
Zawsze max do 7.30(czyli po staremu 6.30).czasem wczesniej.Niezaleznie czy moja corka posxla spac po 21 czy po 19.
Jak maz wychodzi z sypialni-5.30 zabieram mala do siebie bo nie chce mi sie ciagle wstawac i patrzec co tym razem-bardzo wali w szczebelki-no i ja spie na boczku w 1/4lozka a reszte zajmuje Miska🤦‍♀️
Jak sie mala budzi to od rwzu nie ma przeciagania mruzenia oczek po prostu oczy 5 zlotowki i moze zdobywac swiat.daje jej tel.o wlaczam aparat z trybem na nia i ona sie cieszy tak ok.10 min.pozniej jest lalka i na tym konoec.odstawiam ja do lozeczka z lalka i ide do lazienki.dalej to juz dzien...

No wlasnoe lozeczko odpada bo lupie po szczeblach o drzemka trwalaby ok.30 min nie 2 godz.-tak do pierwszego lupniecia o szczeble.wczesniej kladlam takie poduchy z narozbika ale ona juz sue wspina wiec to odpada.najgorzej ze ona sie z tych drzemek budzi bezszelestnie i od razu oczy jak 5zl i rusza w swiat-dobrze to zaaobserwowalam jak waruje obok.
Nie wiem czy te barierki sprawdza sie przy lozku jontynentalnym bez ruchomego materaca-mamy tylko cienki nakladkowy.
sa rozne, roznie montowane. No to ucz ja schodzenia z lozka tylem. A nie masz niani z kamerka? Kladziesz taka obok malej i podglaszasz na maxa. Nie ma bata nie uslyszec jak sie ruszy.

reklama
Ja tam odkładam wszystko na bok 🤦 znaczy odkładałam bo córka od dawna nie śpi.
moja starsza przestala miec drzemki w wieku 2,5 roku. Spala po 3h wiec ja (w weekendy prasowalam czy gotowalam, czy sprztalam). W niedziele albo spalam z nia albo po prostu sofa i tv.
Mlodsza spi nadal, godzina z zegarkiem w reku wiec niewiele zrobie ale zawsze cos podgonie. W tyg nie za bardzo mam czas miedzy praca a nimi wiec kazda min na wage zlota 🤣🤦🏻‍♀️

Do góry