reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

ciężaróweczki po in vitro

Chyba tak jak radzicie skonsultuje z jakimś fizjoterapeuta ale poczekam do czwartego miesiąca może te piastki będzie luzowac :)
Mój ma 16 tygodni i piąstki już dawno luzuje. Głównie szuka przedmiotu by chwycić i nim trząść ile wlezie.

Na brzuchu teraz mógłby leżeć cały czas, bo dużo widzi. Ogólnie ciekawski i nareszcie lubi spacerki. [emoji1]

reklama
Wizyta u fizjoterapeuty to nic strasznego :) Warto Ją odbyć a szczególnie wcześniacy powinni ją mieć standardowo :) Ja czekałam zasugerowana słowami samej fizjoterapeutki i żałuję. Byliśmy z Nią jak miała dwa miesiące i niby na ten moment było ok, ale już było widać pewnie znaki. Jak miała pięć miesięcy widziałam, że coś jest nie tak. Okazało się, że ma rozwój motoroczny gdzieś 3.5-4miesięcznego dziecka i teraz musi to nadrabiać a jeszcze nowe umiejętności dla Jej czasu rozwoju ćwiczyć.
Jak Cię coś niepokoi to nie czekaj. Matka wie najlepiej.
@meg86
U nas słabe napięcie mięśniowe, wiotkość osiowa. Lekka asymetria
@Jaskolcia cieszę się, że tak z Zosią wyszło pozytywnie :)

Dziękuję ja też właśnie chcę poczekać szczególnie że moja jest wczesniakiem. A mogłabyś napisać jak podnosiliscie i nosiliscie?
Konsultację mieliśmy ok. 5 miesiąca życia, więc zalecenia były na ten okres rozwoju. Trudno opisać te metody, bo my robiliśmy zdjęcia i filmiki, żeby poprawnie wykonywać zalecenia. Jeżeli chodzi o podnoszenie to Zosia była podnoszona i odkladana ze swojego boczku (raz jednego, raz drugiego) i to my nachylalismy się do niej, przytulalismy do klatki piersiowej i dopiero podnosilismy. Odlozenie podobnie. Co do noszenia małych dzieci to fizjoterapeutka mówiła o noszeniu w kolysce, ale Zosia była już za duża i za bardzo ciekawa świata na takie noszenie. Powiedziała też, że rodzice często noszą dzieci przytulone do swojej klatki, ale jedna rączka na górze i druga na dole co jest niepoprawne. Pokazała nam pozycję do świata, dziecko trzyma się za udko przeciwstawna dłonią do udka dziecka (ręka przechodzi z przodu dziecka), dziecko opiera się o klatkę piersiową. Raz jedna strona, raz druga. Inna pozycja to trzymanie na ramieniu i też ustawia się nóżki dziecka

co do własciwej pielegnacji tj. noszenie podnoszenie przebieranie polecam na youtube filmiki Zawitkowskiego

Załączniki

• upload_2018-6-28_10-50-46.jpeg
    upload_2018-6-28_10-50-46.jpeg
    211,4 KB · Wyświetleń: 72
Było jeszcze kilka lajtowych ćwiczeń.
Nam pediatra odmówiła wypisania skierowania do neurologa i fizjoterapeuty w 11 tygodniu życia, bo stwierdziła, ze Zosia ma czas do 16 tygodnia życia na podnoszenie główki i do tego czasu mamy czekać. Pediatra kazała mi robić kolec biodrowy przez 2 tygodnie i na ściśnięte rączki jak mała leżała na pleckach to sowimi rozłożonymi dłońmi miałam dotykać jej dłoni żeby je otwierała (nie wiem jak to opisać).
Myślę, że warto skonsultować się z fizjoterapeutą żeby zweryfikował czy dziecko rozwija się prawidłowo, w tym czy prawidłowo się je pielęgnuje, nosi itd.
Z drugiej strony Twoja Mała jest jeszcze w widełkach, gdzie ma czas na podniesienie główki.

co do własciwej pielegnacji tj. noszenie podnoszenie przebieranie polecam na youtube filmiki Zawitkowskiego
Też oglądałam filmiki Zawitkowskiego i byłam na jego wykładzie. Dzieci na tych filmikach nigdy nie płaczą i są bardzo spokojne:eek: Zawitkowski mówił, że chyba tylko 10 % dzieci w Polsce wymaga fizjoterapii i że większość niemowlaków, które są na nią kierowane, jej nie potrzebuje.

Wizyta u fizjoterapeuty to nic strasznego :) Warto Ją odbyć a szczególnie wcześniacy powinni ją mieć standardowo :) Ja czekałam zasugerowana słowami samej fizjoterapeutki i żałuję. Byliśmy z Nią jak miała dwa miesiące i niby na ten moment było ok, ale już było widać pewnie znaki. Jak miała pięć miesięcy widziałam, że coś jest nie tak. Okazało się, że ma rozwój motoroczny gdzieś 3.5-4miesięcznego dziecka i teraz musi to nadrabiać a jeszcze nowe umiejętności dla Jej czasu rozwoju ćwiczyć.
Jak Cię coś niepokoi to nie czekaj. Matka wie najlepiej.
@meg86
U nas słabe napięcie mięśniowe, wiotkość osiowa. Lekka asymetria
@Jaskolcia cieszę się, że tak z Zosią wyszło pozytywnie :)
Poszukam u nas jakiegoś fizjoterapeuty dziecięcego. Może warto skonsultować, dzięki

reklama
Wzięłam się za pranie zasłon firan może w końcu coś ruszy.Wiem nie powinnam narzekać jak narazie wszystko jest ok i na dniach zobacze mojego synka...Ale czekanie jest strasznie męczące.Dzis 41 tydz i 5 dni.
A czemu nie wywołują porodu? Mi lekarz mówił że już w 41 tygodni się wywołuje.

Do góry