reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ciężaróweczki po in vitro

Chyba tak jak radzicie skonsultuje z jakimś fizjoterapeuta ale poczekam do czwartego miesiąca może te piastki będzie luzowac :)
Mój ma 16 tygodni i piąstki już dawno luzuje. Głównie szuka przedmiotu by chwycić i nim trząść ile wlezie.

Na brzuchu teraz mógłby leżeć cały czas, bo dużo widzi. Ogólnie ciekawski i nareszcie lubi spacerki. [emoji1]

reklama
Wizyta u fizjoterapeuty to nic strasznego :) Warto Ją odbyć a szczególnie wcześniacy powinni ją mieć standardowo :) Ja czekałam zasugerowana słowami samej fizjoterapeutki i żałuję. Byliśmy z Nią jak miała dwa miesiące i niby na ten moment było ok, ale już było widać pewnie znaki. Jak miała pięć miesięcy widziałam, że coś jest nie tak. Okazało się, że ma rozwój motoroczny gdzieś 3.5-4miesięcznego dziecka i teraz musi to nadrabiać a jeszcze nowe umiejętności dla Jej czasu rozwoju ćwiczyć.
Jak Cię coś niepokoi to nie czekaj. Matka wie najlepiej.
@meg86
U nas słabe napięcie mięśniowe, wiotkość osiowa. Lekka asymetria
@Jaskolcia cieszę się, że tak z Zosią wyszło pozytywnie :)

Dziękuję ja też właśnie chcę poczekać szczególnie że moja jest wczesniakiem. A mogłabyś napisać jak podnosiliscie i nosiliscie?
Konsultację mieliśmy ok. 5 miesiąca życia, więc zalecenia były na ten okres rozwoju. Trudno opisać te metody, bo my robiliśmy zdjęcia i filmiki, żeby poprawnie wykonywać zalecenia. Jeżeli chodzi o podnoszenie to Zosia była podnoszona i odkladana ze swojego boczku (raz jednego, raz drugiego) i to my nachylalismy się do niej, przytulalismy do klatki piersiowej i dopiero podnosilismy. Odlozenie podobnie. Co do noszenia małych dzieci to fizjoterapeutka mówiła o noszeniu w kolysce, ale Zosia była już za duża i za bardzo ciekawa świata na takie noszenie. Powiedziała też, że rodzice często noszą dzieci przytulone do swojej klatki, ale jedna rączka na górze i druga na dole co jest niepoprawne. Pokazała nam pozycję do świata, dziecko trzyma się za udko przeciwstawna dłonią do udka dziecka (ręka przechodzi z przodu dziecka), dziecko opiera się o klatkę piersiową. Raz jedna strona, raz druga. Inna pozycja to trzymanie na ramieniu i też ustawia się nóżki dziecka

co do własciwej pielegnacji tj. noszenie podnoszenie przebieranie polecam na youtube filmiki Zawitkowskiego

Załączniki

• upload_2018-6-28_10-50-46.jpeg
    upload_2018-6-28_10-50-46.jpeg
    211,4 KB · Wyświetleń: 80
Było jeszcze kilka lajtowych ćwiczeń.
Nam pediatra odmówiła wypisania skierowania do neurologa i fizjoterapeuty w 11 tygodniu życia, bo stwierdziła, ze Zosia ma czas do 16 tygodnia życia na podnoszenie główki i do tego czasu mamy czekać. Pediatra kazała mi robić kolec biodrowy przez 2 tygodnie i na ściśnięte rączki jak mała leżała na pleckach to sowimi rozłożonymi dłońmi miałam dotykać jej dłoni żeby je otwierała (nie wiem jak to opisać).
Myślę, że warto skonsultować się z fizjoterapeutą żeby zweryfikował czy dziecko rozwija się prawidłowo, w tym czy prawidłowo się je pielęgnuje, nosi itd.
Z drugiej strony Twoja Mała jest jeszcze w widełkach, gdzie ma czas na podniesienie główki.

co do własciwej pielegnacji tj. noszenie podnoszenie przebieranie polecam na youtube filmiki Zawitkowskiego
Też oglądałam filmiki Zawitkowskiego i byłam na jego wykładzie. Dzieci na tych filmikach nigdy nie płaczą i są bardzo spokojne:eek: Zawitkowski mówił, że chyba tylko 10 % dzieci w Polsce wymaga fizjoterapii i że większość niemowlaków, które są na nią kierowane, jej nie potrzebuje.

Wizyta u fizjoterapeuty to nic strasznego :) Warto Ją odbyć a szczególnie wcześniacy powinni ją mieć standardowo :) Ja czekałam zasugerowana słowami samej fizjoterapeutki i żałuję. Byliśmy z Nią jak miała dwa miesiące i niby na ten moment było ok, ale już było widać pewnie znaki. Jak miała pięć miesięcy widziałam, że coś jest nie tak. Okazało się, że ma rozwój motoroczny gdzieś 3.5-4miesięcznego dziecka i teraz musi to nadrabiać a jeszcze nowe umiejętności dla Jej czasu rozwoju ćwiczyć.
Jak Cię coś niepokoi to nie czekaj. Matka wie najlepiej.
@meg86
U nas słabe napięcie mięśniowe, wiotkość osiowa. Lekka asymetria
@Jaskolcia cieszę się, że tak z Zosią wyszło pozytywnie :)
Poszukam u nas jakiegoś fizjoterapeuty dziecięcego. Może warto skonsultować, dzięki

reklama
Wzięłam się za pranie zasłon firan może w końcu coś ruszy.Wiem nie powinnam narzekać jak narazie wszystko jest ok i na dniach zobacze mojego synka...Ale czekanie jest strasznie męczące.Dzis 41 tydz i 5 dni.
A czemu nie wywołują porodu? Mi lekarz mówił że już w 41 tygodni się wywołuje.

Do góry