reklama
meg86
Fanka BB :)
Właśnie tak podwjrzewalam ale poczekam chyba do czwartego miesiąca jak nie minie to pójdęKochana ja radzilabym przejsc sie do lekarza rehabilitanta byc moze mala ma wzmozone napiecie miesniowe
meg86
Chyba pójdę. A co u was było nie tak, przypomnij ?A byłaś z Nią u fizjoterapeuty? Myślę, że fajnie jakby standardowo każde dziecko taki specjalista obejrzał. Nie mówię, że coś złego się dzieje. U nas akurat fizjoterapia jest wymagana. Ogólnie też nie przepada za leżeniem na brzuchu. To zaciskanie piąstek powinno zaniknąć nie pamiętam do kiedy... Fizjo też to zbada. Zrobisz jak uważasz, ale my byliśmy u trzech fizjo i Mała już robi postępy.
meg86
Chyba tak jak radzicie skonsultuje z jakimś fizjoterapeuta ale poczekam do czwartego miesiąca może te piastki będzie luzowacU nas prawie to samo, dzis byłam z małym na wizycie u rodzinnej mój ma 3 miesiące i niecałe 2 tyg i też zaciska piąstki ciągle nawet podczas kąpieli, na brzuszku leży głowkę trzyma nawet ładnie ,próbuję nózkami i rączkami zaczynać się odpychać do raczkowania ale zaczyna się pozniej denerwować, i u nas mały najczęsciej głowke trzyma w jedna stronę śpi też na jednej stronie , jak położę go na druga nie chcę tak samo z obracaniem,rodzinna dała nam skierowanie do rehabilitanta i ew do neurologa , nawet sama chciałam, bo u nas tak jakby mały robił opór wodzi oczkami za nami w każda stronę czy rzeczami ale ta głowka i to przekrecanie nią w drugą za bardzo nie chce ,jak leży na brzuszku z głowką do góry obróci w każdą ale najlepiej jest mu w jedną.I już mu dziś zamieniłam mleko w sumie rodzinna poradziła zmienić na inne z bebilonu HAPRO EXPERT którę dostaję od początku takie podawali mu też w szpitalu na HIPP Combiotk bo po tym bebilonie robi ciągle kupki zielone, i teraz zobaczymy przez 3 tyg jak po tym HIPP będzie. Dostał skierowanie jeszcze na morfologie CRP i mocz bo troszkę skórę ma za jasną bardzo gdzie niby według rodzinnej powinien mieć już troszkę ciemniejszą, a nie taka bladziutka.I coś mało przybiera bo waży niecałe 5300 a je dośc dużo nawet do 140ml mm zobaczymy jak wyniki bo możliwe że jakiś stan zapalny jest dlatego to CRP
gooossia17
Chyba pójdę. A co u was było nie tak, przypomnij ?
Meg86 nie czekaj tylko idź od razu przy takich maluchach liczy siebkazdy dzień jeżeli chodzi o rehabilitacje. Im szybciej się zgłosisz tym łatwiej z tego dziecko wyprowadzić jak coś faktycznie się dzieje [emoji6]
Ja jadę już z moim w poniedziałek prywatnie najpierw do neurologa, zobaczymy co powie,i czy ew jakieś rehabilitację zaleci,tylko że jak mam czekać na NFZ ponad miesiąc jak dziś się dowiadywałam to wole prywatnie iść i nie czekać ,ale zobaczę po wizycie poniedziałkowej przy okazji zapytam się o te piąstki.Chyba tak jak radzicie skonsultuje z jakimś fizjoterapeuta ale poczekam do czwartego miesiąca może te piastki będzie luzowac
Jaskolcia
Moja Zosia też bardzo długo zaciskała rączki i nie chciała podnieść główki. Wrzeszczała za każdym razem jak kładłam ją na brzuszku i wyginała się w lewą stronę. Pediatra potwierdziła, że ma asymetrię, ale kazała czekać do końca 16 tygodnia. Rzeczywiście po tym okresie Zosia zaczęła się rozluźniać i podnosić główkę. Dla pewności ok. 5 miesiąca życia umówiliśmy wizytę fizjoterapeutki do domu żeby zobaczyła Zosię. Pokazała nam jak nosić, odkładać, podnosić. Po kilku dniach Zosia ruszyła i zaraz były obroty z plecków na brzuszek i odwrotnie, a pozycja na brzuszku stała się jedną z ulubionych.Dziewczyny moja córcia trzy i pół miesiąca Nie chce wogole leżeć na brzuszku. Strasznie płacze wtedy .
Na mnie leży oparta i ładnie podnosi głowę i się rozgląda ale jak położę na łóżko czy gdziekolwiek to odrazu płacz na plecach nie płacze . I kolejny problem to dalej mocno zaciska piastki . Kiedy u waszych dzieci przeszło takie mocne zaciskanie ?
meg86
To daj znać co powiedziałJa jadę już z moim w poniedziałek prywatnie najpierw do neurologa, zobaczymy co powie,i czy ew jakieś rehabilitację zaleci,tylko że jak mam czekać na NFZ ponad miesiąc jak dziś się dowiadywałam to wole prywatnie iść i nie czekać ,ale zobaczę po wizycie poniedziałkowej przy okazji zapytam się o te piąstki.
meg86
Dziękuję ja też właśnie chcę poczekać szczególnie że moja jest wczesniakiem. A mogłabyś napisać jak podnosiliscie i nosiliscie?Moja Zosia też bardzo długo zaciskała rączki i nie chciała podnieść główki. Wrzeszczała za każdym razem jak kładłam ją na brzuszku i wyginała się w lewą stronę. Pediatra potwierdziła, że ma asymetrię, ale kazała czekać do końca 16 tygodnia. Rzeczywiście po tym okresie Zosia zaczęła się rozluźniać i podnosić główkę. Dla pewności ok. 5 miesiąca życia umówiliśmy wizytę fizjoterapeutki do domu żeby zobaczyła Zosię. Pokazała nam jak nosić, odkładać, podnosić. Po kilku dniach Zosia ruszyła i zaraz były obroty z plecków na brzuszek i odwrotnie, a pozycja na brzuszku stała się jedną z ulubionych.
reklama
gosia321
Kochana trzeba to skontrolowac jak najszybciej bez czekania. Jesli juz sie cos pojawia i dziecko nie chce wykonywac pewnych czynnosci ktore powinny byc fizjologicznymi odruchami i czynnosciami w danym momencie zycia to trzeba to jak najszybciej zaczac rehabilitowacWłaśnie tak podwjrzewalam ale poczekam chyba do czwartego miesiąca jak nie minie to pójdę