reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ciężaróweczki po in vitro

A co do cen, to faktycznie w Polsce rzeczy dla dzieci bardzo drogie. Tutaj, mozna fajne spioszki czy bodziaki kupic w zwyklym markecie ( asda, sainsbury itp), sa w miare dobrej jakosci, fajne kolorki i za 3 sztuki body z dlugim rekawem i nogawkami wychodzi okolo 35 zl. Jak bodziak bez rekawkow i nozek , to za ta cene 7 szt. w opakowaniu. A jak wyprzedaż to jeszcze taniej. Oczywiscie, mozna kupowac firmowki za 4 razy tyle, ale ja nie widze powodu. po co tyle placic za zwykle spioszki.

reklama
Trzcinka, 2h po porodzie???:szok: Rozumiem,ze nie ma to ja w domu ale chyba lepiej polezec te 3 dni dla pewnosci,ze w razie czego pomoc jest na miejscu a i polozne pomoga w pierwszym karmieniu,przewijaniu, czy kapieli.

Aga- tak tu jest jesli nie chcesz zostac w szpitalu. Kolezanka urodzila 0 6 a o 8 juz byla w domu. Przy pierwszym dziecku zostala dobe w szpitalu, bo porod byl bardzo ciezki i trwal 36h. Mysle, ze wiecej bede wiedziec po spotkaniu na szkole rodzenia, ktore mam 18 czerwca, tam wszystko nam wytlumacza. Mysle, ze jak sie chce to mozna zostawc w szpitalu i personel nie moze tego odmowic. Co do kapania, tu z pierwsza kapiela sie czeka dosc dlugo. Dziecko rodzi sie w mazi, ktora chronila je przed wodami plodowymi i podobno dobrze jest ja zostawic na dluzej na skorze dziecka. Jest to naturalna bariera i ochrona skory maluszka. Maluch po porodzie jest tylko wycierany recznikiem. Tak samo z pepkiem, w Polsce wiem,ze smaruja spirytusem lub jodyna. Tu nic nie robia, tylko kaza obserwowac i nie moczyc i nie ma jakiejs specjalnej pielegnacji.Co kraj to obyczaj :).

Czesc dziewczyny,

Jestem mega szczęsliwa bo właśnie koleżanka z pracy oznajmiła, że urodziła córcię (też po IVF) - banan mi z twarzy nie schodzi co najmniej jak bym to ja już urodziła :-)
Piękne te Wasze zakupy - ciuszki, karuzelki itp :-) Ja dzisiaj też szalałam po sklepach co prawda zakupy dotyczyły "starszaków", których skromną piąteczke musze zadowolic prezentami na Dzień Dziecka. Qrcze ale wszystko wymiecione niestety nie kupiłam rolek zgodnych z zamówieniem i księżniczki cadence (kucyk pony) więc w piątek muszę zakosic męzowi auto, którym nie lubie jeździc i wio po sklepach.
Brzusio mi trochę dokucza - mam wrażenie, że Zuzka waży z tonę a ponieważ z niej niezła wiercipięta cały czas widac na moim brzuchu wędrujące pagórki czyli pupę i nóżki. Muszę ją nieraz delikatnie przesuwac bo potrafi tak się wypinac i kopac, że jest to aż bolesne, noi zabawa w ładowanie nóg pod żebra bo tutaj mamusia nie sięga i nie ma jak przesunąc to koszmar.
Dziewczyny co do porodu to ja jestem zwolenniczką sn ale jeden w miarę lekki poród mam już za sobą więc wiem czego się spodziewac. W zasadzie przed pierwszym porodem byłam zdecydowanie za cc, tym bardziej, że u mnie w rodzinie ciężko to idzie (przykładem jestem ja gdzie lekarz rwał mnie na siłę i zerwał mi ścięgno w szyi i teraz mam trochę plastiku w sobie bo musiałam miec rekonstrukcję) ale jak przyjechałam na porodówkę i usłyszałam, że już mam rozwarcie 3 cm, któe szybko postepuje to zadecydowałam, że rodzę sn i nie załuję. Dla mnie i męża było to niesamowite przeżycie teraz też chcemy razem rodzic:-) Myślę, że najważniejsze to postąpic zgodnie z tym jak czujemy - jesli poród sn was przeraża i ma byc to traumatyczne przeżycie to myślę, że trzeba żadac cc. Po IVF raczej nikt wam nie odmówi (mi w szpitalu, który promuje sn zadano pytanie czy chcę cc sam ordynator stwierdził, że po takiej walce o dziecko mam prawo zadecydowac czego chcę):-)

Kiwisia - tyle prezentów???:szok: Ile Ty masz tych dzieci?:-)
Gosia dostanie beret z cekinów :-)
Trcinka - ja będę polowała na wyprzedaże dzieciowe w internetowym Monsoonie i next, a dla siebie w Phase eight. Pewnie atmosfera wyprzedaży z nocną listą kolejkową mi się nie udzieli, ale zapewne i tak będę usatysfakcjonowana.

Misia - moja córa plus siostrzenica plus moja chrześnica i jej brat (no bo jak dac prezent jednemu dziecku pomijając drugie)+ chrześniak mojego m (syn mojego kuzyna) + jego brat razem 6 ale ten ostatni nie ma życzen więc dla niego prezent dawno już kupiony. Mamy jeszcze jednego chrześniaka więc okazje typu Mikołaj, Dzień Dziecka oznaczają u nas skok na Bank.

Różyczka - gratuluję 34 tygodni - i trzymam kciuki za kolejne dwa! :)

Marcysiowa - wiem, co to znaczy, ja w pierwszej ciąży pod koniec też depresji dostawałam, bo miałam już dość tego stanu i wielkego brzucha, a Ty jeszcze masz bliźniaczki - naprawdę, masz prawo tak się czuć. Trzymam kciuki, żeby szybko minął czas do porodu.

Dorex - super, że wszystko się unormowało i rozwija się laktacja.

Aisha - To już ponad dwa tygodnie temu - ale ten czas leci. Super, że się odezwałaś, dawaj znać, co słychać. Na kolki ja stosowałam u synka Sab Simplex (w internecie kupowałam, bo jest dostępny w Czechach), pomagał ten specyfik,a dodatkowo masaże i delikatne nagrzewanie suszarką brzuszka (z daleka, i masowanie jednocześnie) Masaz na kolke niemowlecia - YouTube

Dla Dorex i Aishy i zaraz Marcysiowej wklejam link (niestety tylko po angielsku), który przy synku był dla mnie niesamowitym odkryciem - niestety nie mam płytki z takim całym szkoleniem, ale w tym filmiku w zasadzie wszystko jest - chodzi o interpretację dźwięków, które wydają niemowlęta - wierzcie mi, że u nas sprawdziło się co do joty i bardzo pomogło zinterpretować, czego chce dziecko, bo czasem to jest oczywiste, co chce, a czasem nie do końca :-D
Priscilla Dunstan On 60 Minutes - YouTube

Agapl -gratuluję dziewczynki! :-D Testowałyśmy takimi samymi testami i mamy obie dziewczynki :-D

Milagors, martka - ja też upolowałam zestaw na allegro:
* BAJKOWA WYPRAWKA* 56 62 68CM,TYLKO NOWE! (3249957235) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Ceny w sklepach są straszne, a jakość pozostawia dużo do życzenia. Ten zestaw był takim złotym środkiem, niestety jest w dominujących odcieniach różowych, ale jakoś przeboleję, inne kolory są praktycznie nie do dostania, albo bardzo rzadko spotykane.

reklama
Czesc Dziewczyny,

Zastanawiam sie co tu tak cicho a przeciez w POlsce jest dzis swieto. Wypoczywajcie zatem duzo na sloneczku. :-)
U mnie slonce jest ale niestety jest wiatr i zimno brrrrrrrr

Milego popoludnia!!!

Do góry