reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

ciężaróweczki po in vitro

Nie mówię że nie wolno ale po cb że stycznia eile dmuchac i huhac na zimne nie chcę stracić i tej ciąży wiem że może dla niektórych przesadzam ale taka już jestem ostrożności nigdy za wiele, przezorny zawsze ubezpieczony....
Tez mialam cb cykl przed obecna ciaza. Strach jest zawsze, przed kazda wizyta, sama zobaczysz. Wszystko u Ciebie zapowiada sie pieknie i teraz zadbaj o spokoj, bardziej Ci stres zaszkodzi niz te schody. Ja mam zalecane od poczatku ciazy aktwnosc conajmniej 30 min dziennie, duzo spaceruje z psem. Na poczatku tez lezalam, wiec Cie rozumiem ;) Po wizycie serduszkowej pewnie sie troche uspokoisz. kazda z nas sie martwi o swoje maluszki i nie chce im zaszkodzic, jak masz sie leoiej czuc w domku parterowym to cisnij meza, Twoj spokoj jest najwazniejszy ;)

reklama
Wczoraj byłam na ktg i pojawiły się pierwsze skurcze :) ja nie bardzo ogarniam to, bo pokazuje procentowo i np 25,33,36 położna mówiła, że to jeszcze nic nie znaczy. Ostatnio miałam prostą linie bez skurczy to dobre i to :p. Mała szalała non stop się ruszała i tętno nawet do 170-180 dochodziło podczas ruchów, a potem już było ok. Też usłyszałam, że to normalne także pozostaje mi zaufać.

Polecam wziąć nawet 3-4 koszule bo chodzi się w nich non stop i chce się wymienić. U mnie było dwie to mąż codziennie zabierał jedną do prania a czystą ubierałam i tak w kółko. A do porodu lepiej wziąć jakaś starą koszulę z bawełny którą nie szkoda będzie wyrzucić po.
Wezcie jeszcze poprawke na rozne "wypadki" ja moja koszule do porodu na samym poczatku ze tak powiem zarzygalam[emoji53] i szybko przebieralam sie w ta co mialam do karmienia (po kilku godzinach i tak byla cesarka wiec sie nie zbrudzilam ale i tak jak wstalam po cesarce to sie znowu przebieralam w nastepna. Wiec zawsze lepiej miec wiecej.

Wczoraj byłam na ktg i pojawiły się pierwsze skurcze :) ja nie bardzo ogarniam to, bo pokazuje procentowo i np 25,33,36 położna mówiła, że to jeszcze nic nie znaczy. Ostatnio miałam prostą linie bez skurczy to dobre i to :p. Mała szalała non stop się ruszała i tętno nawet do 170-180 dochodziło podczas ruchów, a potem już było ok. Też usłyszałam, że to normalne także pozostaje mi zaufać.
No to coś się zaczyna dziać :)

A mam pytanie odnośnie ubranek. Bo przejrzałam wczoraj komodę i okazało się, że mam tylko jednego pajaca na ten najmniejszy rozmiar. Ile Wy macie i czy rzeczywiście dziecko tylko w tym śpi? Ja rodzę w lecie i mam sporo bodziaków. Nie wiem czy w takim pajacu nie będzie dziecku za gorąco?

Wartosci nie maja znaczenia, liczy sie regularnosc skurczy. Jak sa regularne to znaczy, ze cos sie zaczyna dziac. Te nieregularne to tylko skurcze przygotowujace.

A mam pytanie odnośnie ubranek. Bo przejrzałam wczoraj komodę i okazało się, że mam tylko jednego pajaca na ten najmniejszy rozmiar. Ile Wy macie i czy rzeczywiście dziecko tylko w tym śpi? Ja rodzę w lecie i mam sporo bodziaków. Nie wiem czy w takim pajacu nie będzie dziecku za gorąco?

Wszytsko zalezy od temperatury. Jesli lato bedzie normalne to taki pajac jest najlepszym rozwiazaniem dla maluszka, ale jak beda upaly to moze byc mu za cieplo. Zalezy tez czy bedzie spac w rozku czy w samym pajacu, bo jak w rozku to faktycznie pajac to moze byc za duzo w lecie, ale jak sam pajac to wydaje mi sie, ze powinno byc ok.

Ja w rozmiarze 56 mam chyba 7 ubranek typu pajacyk, a na 62 5 sztuk (chyba [emoji12]). Nie wiem czy to dużo czy właśnie mało. Jak coś to się dokupi. Nie ma co się stresować.

reklama
Wartosci nie maja znaczenia, liczy sie regularnosc skurczy. Jak sa regularne to znaczy, ze cos sie zaczyna dziac. Te nieregularne to tylko skurcze przygotowujace.
A jak ocenie regularność na ktg? Na co powinnam zwrócić uwagę? Bo ja nic nie czuje, czasem mnie pobolewa brzuch,kłuje, ale bardziej krocze mi doskwiera.

Do góry