reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

ciężaróweczki po in vitro

Szkrabek, ja jestem po Nifty. Nie musiałabym na czczo i nie miałam robionego usg. Nifty faktycznie nie uprawnia do terminacji ciąży, tylko amniopunkcja.

Kate_p - amniopunkcję można robić po 15 tygodniu, wręcz niektóre kliniki robią dopiero od 15 tc bo wtedy jest już więcej wód, a ciążę można legalnie usunąć do 22 czy 23 tc.

reklama
Fusun to może coś źle zrozumiałam, ale nawet jeśli można zrobić po 15tc bo jest nawet lepiej, to maksymalnie do 18tc bo na wynik czeka się 2-4tyg jak czytam:eek: i to musi być szybka decyzja bo nawet nie masz tygodnia żeby się z nią oswoić jak Ci późno wyniki przyjdą. Czyli kompromisem jest 17tc, a wtedy na nifty czasu tez starczy jakby co:-) A z drugiej strony z dziwiłaś mnie, bo po 20tc trzeba dziecko urodzić, a przed 20tc masz zabieg.

Jeszcze doprecyzuję: do 22 tc można terminować ciążę (tzn.dostaje się leki poronne i normalnie rodzi) w przypadku gdy dziecko ma wady, bo np.w przypadku gwałtu do 12 tygodnia tylko. Ustawodawca chyba wyjątkowo wziął pod uwagę ile trwa diagnostyka. I zazwyczaj tak faktycznie jest w przypadku poważnych wad płodu, że ciąża jest terminowana w ostatnim możliwym momencie, bo tyle trwa diagnostyka.

szkrabek- tak jak to fusun napisała terminowac ciaze mozna do 22 tc
ja bym na twoim miejscu zrobila tak jak kate mowi zrobic jeszcze raz usg u dobrego dr, a do tego zrobic test pappa. i dopiero jak bedziesz miec wyniki jednego i drugiego to ewentualnie dopiero wtedy skorzystaj z testu nifty. bo ogólnie sama wiesz ze ten test jest drogi a po co go robic jezeli usg i pappa wyjda dobrze??

dzięki dziewczyny! jesteście kochane. Wczoraj odchodziłam od zmysłów, ale staram się ochłonąć i myśleć pozytywnie, choć czarne myśli mnie nawiedzają... mój mąż po wczorajszym usg powiedział "ale wierzgał... teraz dopiero stał się realny" :-) faceci... dla mnie realny był od momentu transferu - jak na monitorze lekarz pokazał mi białą kropeczkę na szary tle i powiedział "to jest Pani maluch" :-) Ale rozumiem, do niektórych facetów dociera dopiero jak mu zawiniątko podają na ręce.

No nic. Zaraz jadę na PAPPA.

reklama
Do góry