reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ciężaróweczki po in vitro

calineczkaa - i jak wizyta u ginki? Coś wyjaśniło się z tym usg? Uspokoiła Cię?

dziewczyny, które robiły NIFTY - czy też miałyście usg przed pobraniem krwi? Jak sie zapisywałam pani powiedziała, że najpierw usg, mam być w ogóle 4h na czczo przed badaniem... dziwne, na stronie było napisane, że nie trzeba być na czczo... ale ok. Dla mnie to nie problem... tylko mnie zdziwiło...

reklama
kate- nie mnie sie szyjka jeszcze nie skróciła. tylko sama w sobie naturalnie jest krótka bo ma 3 cm a chodzi o czeste kontrole bo jest strasznie wygięta( dlatego zawsze miałam problem przy transferach) i ogolnie jest duze ryzyko skrócenia sie, jak narazie ostatnio sie nie skrociła. mam wizyte 2.06 wiec sie okaze...

szkrabek- jak dla mnie to pierwsze pytanie -co zrobisz jesli okaze sie ze dzidzia jest chora. utrzymujesz ciaze czy zostawiasz. ja podjełam decyzje ze nawet chore zostaje i dlatego nie robiłam amniopunkcji bo sie bałam ze przez to strace ciąze.
po drugie najpierw zrobiłabym test pappa. ale na wynik troche sie czeka.
a po trzecie kiedy martwisz sie usg i jej przeziernością i wyszły by ci złe pappa to bym sie mimo braku kasy podjeła i zrobiła test nifty. chyba ze masz jeszcze wybór i zrobic amniopunkcje??

a jeszcze odnosnie testu nifty. to ja poszłam do swojej dr i ona rano zrobiła mi usg. potem pojechałam na umowiony test do kliniki i tam nie musiałam byc naczczo.

kiki - a w Polce można w ogóle usunąć ciążę? Nie mam pojęcia co zrobię i nawet nie jestem w stanie myśleć o czymś takim jak usunięcie... zaraz znów będę ryczeć... jutro robię PAPPA, w poniedziałek NIFTY. Zobaczymy co wyjdzie. Nastawiam się, że będzie wszystko dobrze i mam nadzieję, że zaczaruję ten test.

Dzis kolega z pracy do mnie zadzwonił, że mu mama zmarła i płacząc w słuchawkę mówił bym doceniała to codziennie, że mam jeszcze rodziców... mąż mnie musiał uspokajać po tym telefonie, a potem mówił - matko czy to wszystko akurat teraz musi na Ciebie spadać? :-)
Od razu zadzwoniłam do mamy i powiedziałam jej, że ją kocham. Ech co za dzień...

szkarbek można usunąć w przypadku poważnych wad genetycznych, tylko nie wiem czy test Nifty jest miarodajnym badaniem do tego celu, bo to test przesiewowy a amniopunkcja to test diagnostyczny a to jednak jest różnica. W po usg powinni ci dać ryzyko ZD, ZE, ZP wynikające z usg na osobnej karteczce nie dostałaś? przed wykonaniem testu PAPPA. Druga istotna rzecz amnio wykonywana jest do 15tc, więc jeżeli teraz zrobisz nifty i cos wyjdzie nie tak to nie masz czasu na amnio bo i tak Nifty tak jak pisałam nie jest 100% wynikiem dopiero amnio jest.
No i co do usg czasem lekarz jest dupa i jak byś poszła do innego to wszystko byłoby ok bo często jest problem z mierzeniem tej fałdy, a przezierność niby jest w granicach do 3, więc dramatu nie ma. Samo usg nie jest metodą nie omylną dobry wyniki to tylko 60-70% gwarancji nieomylności, a zły myślę że to podobna statystyka:-D

przeczytałam właśnie o NIFTY, że on nie uprawnia do usunięcia ciąży - dopiero amniopukcja...

Madziulka - super hiper, że u Ciebie książkowo! :tak:

liskka,
wg transferu - 12t6dz
wg USG CRL też 12t6dz
wg BPD 13t1dz - to jest wymiar dwuciemieniowy główki

kate_p7 ryzyka mi nie wyliczali, nawet nie wiedziałam, ze to robią... ale ja miałam samo usg, bez wizyty u lekarza prowadzącego, więc może dlatego...?

reklama
szkrabek ja poszłam do innego lekarza niż mój bo to musi być doktoro z FMF no i dostałam wszystko od razu po usg. Następnego dnia pojechałam zrobiłam PAPPA w invikcie, następnego dnia przesłałam na maila wynik testu (poziom białka, no i ilość f-hcg). Po 24h miałam maila od ginki ze jest wszystko ok po odbiór wyniku zaprasza do kliniki, tak stałam się właścicielem drugiej karteczki z statystykami, niby ważniejszej;-) ps. na dwa fora z tobą pisze:-D zobaczymy co liskka napisze w końcu dłużej jest w temacie.

Do góry