reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ciężaróweczki po in vitro

Bziumelka i Sczerbatka kciuki za Was dziewczynki :), w końcu coś się ruszyło :-)
Magda a u Ciebie dalej cisza? Chyba suwaczek sie u Ciebie zatrzymal :).
Te dzieciaczki styczniowe za dobrze się czują w brzuszkach, dlatego nie chcą wyjść, zaś te lutowe w wiekszości juz się pchają, bo jak nie skrócone szyjki to jakieś skurcze,bóle, szpitale itp. Oj w lutym też się bedzie działo :sorry:
Tak propo ciekawe jak tam moja szyjka jutro sie dowiem bo mam wizytę i mam nadzieje ze nie skróciła sie jakoś drastycznie.

reklama
Bziumelka i Szczerbatka trzymam kciuki, żeby szybciutko poszło! &&&&&&& czekamy na info.

magda no moze to teraz ty? Hehe....

witaj Haniu! Pamietam Twoje pierwsze dodatnie bety. Jak szybko czas leci.

A ja wam powiem, ze mnie od 25 tygodnia mniej wiecej czas tak ucieka, ze nie moge sie ogarnąć. W zeszłym tygodniu skończyłam malowanie kuchni i zrobiłam generalne porządki. Teraz piorę ciuszki, które dostałam od koleżanki. A prasowanie mnie przeraża, tyle tego jest.

Troche mi zeszlo bo jak sie ze wsi czlowiek wyrwie do wiekszego miasta to trzeba wykorzystac. Kupilismy farby i tapete do pokoju synka :) Bylam tez u bratowej - dermatologa i stwierdzila, ze dokuczajace mi swedzenie skory to albo osutka ciazowa lub kontaktowe zapalenie skory. Przepisala tabletki claritine, masc advantan, emulsje do mycia cetaphil i krem balneum optiderm. Tego ostatniego nie bylo w aptece a juz mi sie nie chcialo szukac gdzie indziej wiec zamowie u siebie. Powiedziala, ze moze mi zlagodzic objawy ale przejdzie dopiero po pologu :( Doktorek przerazil sie jak powiedzialam o swedzeniu skory, od razu zaczal mowic o probach watrobowych i cholestazie ale jak mu powiedzialam, ze juz to wykluczylam i pokazalam wyniki smial sie, ze mysle szybciej od lekarza. Przepisal to co zalecala bratowa plus zelazo bo mam lekko obnizone ale powiedzial, zeby sie tym nie martwic bo nie sa zle jak na ciaze. Zrobil nam ladne zdjecie buzki synka dla babci na jutrzejszy Dzien Babci :) Synek wazy az 1510 g i miesci sie w gornej granicy normy ;) Tak wiec dobrze Kotuska i Smerfeta obstawialy. Podobno na tym etapie dziecko przybiera na wadze najszybciej, dopiero pozniej 100 g na tydzien. Termin porodu z usg przesunal sie na 28 marca wiec coraz szybciej. Kolejna wizyta 12 lutego :) Acha i synek odwrocil sie glowka w dol, fikal koziolki i bardzo sie krecil.

Anulla pytalam dzisiaj o lozysko i mam na przedniej scianie, przerazilam sie ale mi wytlumaczyl, ze to nie to samo co przodujace i ze mam sie nie martwic bo zadnych patologii nie ma. Moze Ty tez masz na przedniej scianie a nie przodujace i dlatego lekarz nic nie mowil?

Ostatnia edycja:
Kasik tzn ile moze ważyć przy porodzie? Około 4 kg ? No i fotka dla ciotek przydałaby sie :) współczuje swędzenia mi troche potowki dokuczają ale daje radę.

Kasik, tak na przedniej ścianie to coś innego, jeśli nie zasłania ujścia szyjki. U mnie jest obecnie prawdopodobnie brzeżnie przodujące, bo zasłania ujście wewnętrzne szyjki. To akurat mi lekarz powiedział i sprawdzał dokładnie na usg.
Dobrze, że synek tak rośnie i kurczę, 1510g to dużo. Dobrze Go karmisz ;-) Żartuję oczywiście. Masz może wagę dziecka z ok 25-26 tc?
No i jak dziecko ok 4kg, to chyba poród naturalny nie bardzo jest wskazany? czy to zależy od Ciebie?

o matko, to patrząc na przyrost wagi Twojego synka i Kotuski doliczam do wagi mojej córci 500g i być może będzie ważyć ok 1kg. No ale zobaczymy jak to wyjdzie. Jeszcze 2 tygodnie. Życzę Ci żebyś mogła sama zdecydować o porodzie ;-). Jeśli u mnie łożysko się nie podniesie, to życie zdecyduje za mnie, ale chyba po mojej myśli. Tylko wolałabym sama świadomie podjąć taką decyzję.

Kasik mi też z ostatniego usg termin porodu wyszedł na 28 marzec :-D Też mam łożysko na przedniej ścianie :) chętnie zobaczyłabym zdjęcie Twojego synka, może dasz radę później wrzucić? :)
Tak z ciekawostek, na szkole rodzenia położna mówiła że w ciąży często występuje pozorna anemia, czyli wyniki są troszkę słabsze ale to dlatego że mamy zwiększony krwioobieg (czy jakoś tak :-p)

Agaawa masz rację, teraz ten czas strasznie ucieka. Dziś pewna aplikacja wyliczyła mi, że do porodu z terminu om zostało mi 70 dni! :szok:

reklama
Do góry