reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ciężaróweczki po in vitro

reklama
Lucy ja zaczęłam już tyć przed transferem...ale licząc od pierwszej wizyty, kiedy było to kontrolowane, to na dzień dzisiejszy już +9 kg, a to nawet nie połowa ciąży... Mi też gada ciągle, że jak przytyję więcej niż 16kg to na pewno popękam i będę mieć rozstępy wszędzie, nie ważne czym i jak często będę się smarować. Nie wiem może to rodzinne, moja mama przytyła w każdej ciązy 20-30kg, moja siostra też dobiła do 20kg. Fakt nie jem może wszystkiego super zdrowego i lekkostrawnego, ale bez przesady, nie opycham się nie wiadomo czym i ile. Przerzuciłam się na pieczywo lekkie, zobaczymy co z tego wyjdzie, tylko kurde nie chcę dopuścić do tego, żeby być głodną w ciązy, bo to jakiś obłęd będzie! Dr mi mowi, ze to nie chodzi nawet o to, że bede gruba, tylko ze cisnienia nie ogarnę (poki co mam ok, jak biore leki), no i jak bede jesc byle, co to wplynie na cale zycie mojej corki. Ze sie przekazuje nieplodnosc i zle odzywianie itd....
Coleta tez wlasnie staram sie oszczedzac, bo wiem ze na swieta nie bede sie ograniczac. Zreszta jakby to wygladalo...pojade w gosci, kazdy wie ze w ciazy i nie jem? To bedzie, ze mi nie smakuje....
Kiciabp ja juz sama nie wiem ;) skoro punkcja 28.11, minus 2 tyg, to był 14.11, do dzis mineło 5 tygodni. Jak pojedziesz na kolejna wizyte to juz powinni Ci wszystko ustalic i termin porodu itd. takze tak czy siak sie niebawem dowiesz:) Kiedy masz wizyte?????
Misia to 3mam kciuki za obie wizyty! Daj znac jak poszlo!
Lilonka co do zachcianek, tez nie mialam za bardzo na pcozatku, ale wczoraj to normalnie czulam taki pociag do slodkiego jak np do papierosów kiedys (nie pale od 2,5 roku). Śliczne te Twoje maluchy. A powiedz, jak sie zapisywalas na 3/4d to mowilas jakie chcesz? Bo ja chce miec to zgrane na plytce, ale zdjecia tez by sie przydaly...

Ostatnia edycja:
Ja też prawie zrezygnowałam z jasnego pieczywa , mięso staram się jeśc gotowane lub duszone, nadrabiam suszami owocowymi w zamian za słodycze , jem duzo owoców , a reszta to wiadomo , jak mam ochotę. Apropo rozstępów - czego używasz?

Coletta - 3d/4d (nie wiem czym to się różni). Właśnie dzisiaj porobiłam print screny z filmiku, a przy okazji pooglądałam sobie maluchy po raz kolejny.

Aisha - predyspozycje wagowe są rodzinne i podobno przy pierwszej ciąży tyje się mniej. Moja mama ze mną przytyła tylko 8 kg, a już z siostrą koło 16. Ja do 13 tygodnia przytyłam tylko 200 g w porównaniu do wagi z dnia punkcji (51,7), ale teraz to leci z górki i dziennie potrafi przybyć 200 g. Jak na razie bilans wagowy +7,5 kg. Rozstępy pewnie będą, bo brzuch będzie sporo większy od waszych :tak: Emek wczoraj był u znajomych i tam babeczka jest niecały miesiąc przed terminem i mówi do mnie, że ona ma taki sam brzuch jak ja ;-) Pocieszyciel. Jedyne czego się obawiam, że przez rozmiar brzucha nie będę w stanie nic sama przy sobie zrobić, ale zobaczymy ;-)

Lucy niczego nadzwyczajnego, oliwki i balsamu Alantan. No i do kąpieli leję oliwkę też. Mi np zakazała jeść owoców i pić soków- tzn JEDEN owoc dziennie. to, co ja mam jesc? Marchewki gotowanej tez nie. Najbardziej mowila o twarogu i papryce.....a mi sam twaróg, bez np dzemu rosnie w ustach i co? nie zjem i juz!
Lilonka toś mnie pocieszyła;-) z tym tyciem mniej w pierwszej ciazy:-p

Ostatnia edycja:
Ja też prawie zrezygnowałam z jasnego pieczywa , mięso staram się jeśc gotowane lub duszone, nadrabiam suszami owocowymi w zamian za słodycze , jem duzo owoców , a reszta to wiadomo , jak mam ochotę. Apropo rozstępów - czego używasz?

Łomatko ;-) Lucy a ty na zwolnieniu? czy pracujesz? Matko jaka dziś w Oławie okropna pogoda - chciałam uskutecznic jakiś spacer, a tu masakra:-(

Aisha , to rzeczywiście nie ciekawie :(
Lilonka a ty chyba znów tak dużo nie przytyłaś.
Będzie dobrze dziewczyny , staram się trochę więcej chodzić , i mam nadzieję jakoś przetrwać święta dzięki temu , bo jadę do rodziców i przy okazji teściów , wiec będzie za pewne - jedz , jedz , a moja silna wola jest słaba:)

Lucy niczego nadzwyczajnego, oliwki i balsamu Alantan. No i do kąpieli leję oliwkę też. Mi np zakazała jeść owoców i pić soków- tzn JEDEN owoc dziennie. to, co ja mam jesc? Marchewki gotowanej tez nie. Najbardziej mowila o twarogu i papryce.....a mi sam twaróg, bez np dzemu rosnie w ustach i co? nie zjem i juz!
Aisha - ty masz cukrzyce? albo podejrzenie? Bez owoców nie dałabym rady. aktualnie na topie są mandarynki :happy2: Podobne zakazy dostała szwagierka właśnie przy cukrzycy - ze szczególnym uwzględnieniem gotowanej marchewki, bo ma wysoki indeks glikemiczny.
Ja twaróg uskuteczniam z pomidorem pokrojonym w kostkę, czosnkiem i bazylią ;-) i smaruję tym chleb.

Lilonka u nas sniegu pełno. Ja jutro ortodontę jeszcze mam i potem pobranie krwi i bad moczu.
Nie mam i nigdy nie mialam cukrzycy, alemoja dr powiedziala, ze tak powinnam sie odzywiac wtedy malo przytyje....Ja i tak nie uzywam juz od bardzo dawna cukru, czase do zupy mlecznej, ale kurde odmawiac sobie wszystkiego? Jak nie bede jesc cukru ani smazonego to co jesc? Co mi wcale nie smakuje? To meczarnia i trzeba kombinowac, szukac, wymyslac, to nie dla mnie. Juz raz tak mialam, jak kiedys bylam na dukanie- wystarczy.

Ostatnia edycja:
reklama
Lilonka , ja ze względu na moją pracę na zwolnieniu od początku , też jesteś z Oławy , to moze się spotkamy? Ja mieszkam na Iwaszkiewicza:)

Do góry