reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ciężaróweczki po in vitro

reklama
Witajcie!
Ostatnio mało się udzielam bo Nadia pochłonęła mnie bez reszty . Narazie się poznajemy i spędzamy razem każda chwile . Mamy juz za sobą pierwsze spacery . Karmie ja piersią ale nie było łatwo bo malutka musiała mieć nacinany języczek . W związku tym musiałam odciągać pokarm i karmić ja butelka ale teraz juz idzie :) poza tym macierzyństwo jest cudowne a poradu juz nie pamietam :) o bólu szybko się zapomina. A pierścionki i obrączek zdjelam i do tej pory nie wchodzą na palec. Wszystko przez kilogramy bo w ciazy przybrałem 21kg a po porodzie jak narazie zeszło mi tylko 8 reszta kipi:(

dzieki za odpowiedz chyba tak trzeb bedzie zrobic hehe

jesli chodzi o obraczke to ja jeszcze mam ani nogi ani rece mi nie puchna zobaczymy co bedzie dalej

dziewczyny a bierze mnie przeziebienie powiedzcie co moge lyknac?

Ona, na przeziębienie brałam z serii *spam*: syrop, tabletki na ból gardła i spray do nosa. Dr mówił też ze można brać rutinoscorbin.

witam:)
byłam dziś na usg, chciałam mieć pamiątkę - zdjęcie 3d maleństwa, ale oczywiście nie dał sobie uparciuch buźki podejrzeć... jest już ułożony główkowo i pleckami do przodu - w sensie prawidłowo do porodu...
wg usg wiek mojej ciąży to 32 tyg i 3 dni, więc maluch rośnie zdrowo, prawie wszystkie pomiary wskazują na starszą ciążę, a najbardziej wymiary główki, bo już na 34 tydzień - przeraziłam się takiej różnicy, ale lekarz mówił że struktury są prawidłowe - widocznie taka uroda dziecka... mimo wszystko trochę mnie to martwi... miała tak może któraś z was??
łożysko położone wysoko I-go stopnia, ilość płynu prawidłowa AFI 15,4...
maluch waży już 1770 g +/- 258g (zażartował lekarz że może warto będzie się decydować na cesarkę...)
ogólnie wymiary następujące:
BDP 8,6 cm (34 tc)
OFD 10,3 cm (32 tc)
HC 29,81 cm (33 tc)
AC 270,4 mm (31 tc)
FL 5,86 cm (30 tc)

niby wszystkie pomiary mają +/- 3 tygodnie, mam nadzieję że to by wytłumaczyło tą wielkość główki...

oj człowiek idąc na usg się stresuje i jeszcze na dodatek po wszystkim się martwi czy na pewno wszystkie wskazania są w normach...
czy my kiedyś przestaniemy się martwić??

emi - ja bylam na USG dokladnie tak jak ty w 30tc i 2d ciazy (2 dni róznicy) i wymiary mojej Gośki to:

Waga - 1700g (też plus minus 248g)
BDP 7,92 cm
OFD 9,62 cm
HC 28,67 cm
AC 26,40 cm
FL 6,12 cm

Więc jak widzisz prawie identycznie i gin nic mi też nie mówił złego, o CC też nie wspominał bo to za wcześnie - dzieci często rosną duże a potem to stopniowo się stabilizuje i chyba na potwierdzenie wagi jeżeli zależy od tego CC idzie się ok 37-38 tc. Wielkość główki jest u Ciebie zupełnie w porządku, takie różnice są dopuszczalne!!! Jak sama napisałas pomiary są plus minus 3 tygodnie więc jest ok.

Ostatnia edycja:
reklama
Chciałabym sobie wstawić taką sygnaturę (który tydzień ciąży) na dole jak macie dziewczyny ale powiem szczerze że nie wiem jak. Czy możecie mnie poinstruować. Będę wdzięczna.

Do góry