reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ciężaróweczki po in vitro

reklama
Lilia ja do Novomedici trafiłam z polecenia i właśnie do dr Micińskiego. Pokierował mnie do niego gin, który rozłożył ręce na moją beznadziejną sytuację. Szczerze polecam i jak dla mnie to super fachowiec. Gość zna się na rzeczy, nie zraź się tylko bo on jest bardzo rzeczowy i nic nie obiecuje, nie mydlli oczu,przedstawia fakty,mowi jakie proponuje rozwiazania. Jakbys jeszcze potrzebowala jakis rad to sluze pomocą;-)

Zuzia nie martw się nic, ja też jestem zielona,ale od czego mamy wujka Google. A poza tym czytanie tego forum na prawdę wzbogaca w cenną wiedzę :D

lawendowy czy Ty masz już kolekcję Zosinych ubranek i innych akcesoriów?

Hej wszystkim!
Witam nowe dziewczyny,gratuluję udanych transferów i życzę nudnych ciąż :-)
Sylwia twój suwaczek pędzi :-D
Ja to dziwak jestem, dziecko śpi, a ja jakoś nie mogę zasnąć, chyba po raz pierwszy od porodu zrobię sobie i mężowi śniadanie :tak:
Monitor oddechy mam, ale jeszcze go nie zamontowaliśmy....Młody śpi albo z nami w łóżku, albo w łóżeczku, które mamy w sypialni.ale skoro go mam, to wypada go zainstalować, dostałam od siostry, używała przy pierwszym dziecku, przy drugim już nie.
Powiedzcie mi , jak długo po cc krwawiłyście? bo mi sie wydaje, że u mnie to juz końcówka, a to niecałe 3 tygodnie minęły, i kiedy można już uprawiać seks wreszcie???czy to zależy od samopoczucia, w sensie czy boli szew?czy sa jakieś zastrzeżenia, ja nic nie wiem...:zawstydzona/y:w szpitalu zapomniałam zapytać, a wizyta u gina za 3 tygodnie...
I jeszcze do karmiących piersią, od paru dni swędzą mnie piersi, na dole i tak z boku ale tego wewnętrznego (przy mostku) i teraz nie wiem, czy to moze od kapturków (bo jak młody za długo wisi to potem używam usilikonowych), uczlenie na silikon, czy alergia na oksytocynę (wujek google tak pisze) ?takie szczypanie, swędzenie, jakby obtarła mnie stanik :-( miałyscie coś takeigo?smarować czymś persi? nie mam kiedy iść do lekarza, póki co...:-p

Ale dużo nowych mam do nas dołącza:) Super:-)

Lawendowy dzięki za link do banków. Wynika z tego, że PBKM jest chyba najlepszym wyborem... a wcześniej rozważałam Novum. Zgłębiam temat powoli - mam jeszcze trochę czasu na załatwienie tego.

Pingwinek
ja chętna na spotkanie jestem:) W przyszłym tygodniu nie pasuje mi czwartek i piątek - pierwsza część tygodnia byłaby dla mnie najlepsza na spotkanko:) Wolałabym także, abyśmy się spotkały w dzień powszedni a nie w weekend. Nie wiem, jak Sylwia - kochana daj znać, czy jesteś chętna i kiedy miałabyś czas? Czy ktoś jeszcze jest z Warszawy? Macie jakiś pomysł na miejsce spotkania? Może jakaś galeria? - tam raczej nie ma problemów z parkingiem;)

Alexandretta, Sylwia - ja się dostosuję, w przyszłym tygodniu na razie mam pracę w konkretnych godzinach tylko we wtorek, a w pozostałe dni mogę sobie pracę przesuwać, więc - decydujcie :-)

Martka - nigdy nie miałam takiego uczucia przy piersiach, więc nie pomogę. A po cc używałam podkładów chyba właśnie ok. 3 tygodni, potem przeszłam na zwykłe wkładki. Z przytulankiem na pewno lepiej jeszcze poczekać, ja byłam na wizycie kontrolnej 4 tygodnie po porodzie i lekarz dał nam zielone światło, ale my jeszcze poczekaliśmy tydzień czy półtora, nie pamiętam. Jak jest taki absorbujący maluszek to nie ma problemu z szalejącymi hormonami :-D

Aduś - przerażona byłam, że to się jednak zdarza... Ja kupiłam monitor oddechu, ale leży w szafie, bo stwierdziłam, że mała to okaz zdrowia, że w sumie nigdy się to w mojej rodzinie nie zdarzyło, męża też nie. Ale w takim razie zainstaluję :zawstydzona/y:
A nasze dzieci są rzeczywiście rówieśnikami - pamiętam, że miałyśmy w ten sam dzień punkcję.
Ale to życie pędzi... Tylko z dziećmi pędzi o wiele szczęśliwiej :-D

Ostatnia edycja:
ja też kupiłam monitor oddechu, 2 miesiące przeleżał w szafie a potem sprzedałam...

ale za to przez pierwsze 2 miesiące spałam przy zapalonej lampce a pierwsza noc w ciemnościach była bezsenna. Teraz zdarza mi się nasłuchiwać w nocy czy mała oddycha:tak:

Szyszka, póki co, to kompletuję ubranka. Trochę się już tego uzbierało, ale jak na moje oko, to jeszcze paru rzeczy brakuje.
Zamówiłam już fotelik samochodowy i termometr na podczerwień. No i Stanley, jako pierwszy, czeka na Zosię ;-)
Wózek zamówię w kwietniu, żeby nie tracić gwarancji. Chociaż i tak, ten co wybraliśmy, ma jej aż 3 lata.
Także sama widzisz, że to dopiero początek wyprawki. Jeszcze tyyyyyyle rzeczy trzeba kupić.

Chyba największy dylemat będę mieć jednak z kosmetykami.
Dziewczyny, podpowiedzcie, co Wy wybrałyście dla swoich Maluszków.

do pupki używamy linomag z wit a + e ( nawiększe draki bephanten albo tormentiol), do kąpania na początku sama woda ale musieliśmy przejść na oilatum bo mała strasznie się wysuszała. Teraz jest ok i też nie wiem na co zmienić. Do smarowania też balsam oilatum a jak wysuszenie przeszło to teraz już nic. Pozatym krem z nivea na każdą pogodę. Aaaaa no i jeszcze oliwkę z Hippa na ciemienuchę a potem krem z AA na ciemieniuchę ale oliwka bardziej dawała radę;-)

reklama
Pingwinek, Sylwia to może poniedziałek albo środa? Sylwia jak pracujesz w te dni?

Lawendowy akurat dziś odebrałam moje zamówienie z apteki i zaopatrzyłam kosmetyczkę i apteczkę dzidziusia. Kupując kosmetyki kierowałam się opinią mam (również z naszego wątku), które te kosmetyki stosują. Tak więc w apteczce i kosmetyczce mojego synka są:

Emolium od 1 dnia życia - emulsja do kąpieli. Będę jej używać ze względu na bardzo twardą wodę, która jest u nas. Emulsja ma właściwości nawilżające i natłuszczające, no i delikatnie myje skórę. Podobno gdy stosuje się tę emulsję, to oliwka już nawet nie będzie potrzebna (wyjdzie to w praniu).
Linomag - oliwka dla dzieci i niemowląt (kupiłam na wszelki wypadek, gdyby Emolium nie wystarczało)
Linomag - szampon dla dzieci i niemowląt (nie wiem jeszcze, czy będę stosować od razu, czy dopiero jak mały troszkę podrośnie)
Linomag zielony maść - to podobno dobre do pielęgnacji pupki przy przewijaniu - zapobiega odparzeniom.
Sudocrem - to stosuje się raz na tydzień przeciw odparzeniom. Kupiłam małe opakowanie.
Physiodose - roztwór soli fizjologicznej do przemywania oczu
Hipp - krem pielęgnacyjny do twarzy dla niemowląt od 1 dnia życia
NoseFrida - asporator do nosa
Octenisept - do dezynfekcji np. pępka (tylko trzeba pamiętać, żeby po spryskaniu dobrze osuszyć pępek).

Które z tych kosmetyków się u mnie sprawdzą i czy będę używać wszystkich, to się okaże. Najchętniej nie używałabym niczego, ale niestety wiem, że jakość wody wymusi na nas stosowanie kosmetyków nawilżających.

Do góry