reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ciężaróweczki po in vitro

reklama
tu szkole zaczynaja 3 latki (rocznikowo) i powinny byc odpieluchowane. I w sumie widze po obu ze to faktycznie moment gotowosci, ale mase dzieci odpieluchowuje sie wczesniej.
Wiesz, ja nie ogarniam tego odpieluchowywania na siłę. Ja rozumiem, że to jest w wiek, w którym zazwyczaj jest już po. No ale nie wszystkie dzieci tak mają, nie wszystkie są gotowe.
U nas zazwyczaj do przedszkola muszą być odpieluchowywane, czyli ok 2,5 r.z.
W każdym razie mam na myśli, że nie powinien to być warunek bezwzględny przyjęcia do placówki. Pewnie niektórych rodziców trzeba mobilizować w ten sposób.
Co nie zmienia faktu, że u nas nocnik już stoi i młoda się powoli oswaja 🙃 mimo że ma jeszxe dużo czasu.

Wiesz, ja nie ogarniam tego odpieluchowywania na siłę. Ja rozumiem, że to jest w wiek, w którym zazwyczaj jest już po. No ale nie wszystkie dzieci tak mają, nie wszystkie są gotowe.
U nas zazwyczaj do przedszkola muszą być odpieluchowywane, czyli ok 2,5 r.z.
W każdym razie mam na myśli, że nie powinien to być warunek bezwzględny przyjęcia do placówki. Pewnie niektórych rodziców trzeba mobilizować w ten sposób.
Co nie zmienia faktu, że u nas nocnik już stoi i młoda się powoli oswaja 🙃 mimo że ma jeszxe dużo czasu.
powiem Ci z mojego doswiadczenia i z rozmow z zaufana dyrektorka zlobka - sa dzieci, ktore odpieluchujesz na sile albo wcale 😉 Moja starsza taka byla. Pol roku prob i nie bylo szans, zero wspolpracy. W koncu powiedzialam ok - sciagam pieluche i niech sie dzieje co chce. 2 dni sikania na siebi milion razy. Mowie - jak bedziesz sikac do kibelka i kupe tez to pan kurier przyniesie hulajnoge. Chcesz? Chciala, sama wybrala kolor. Nastepnego dnia (blogoslawiony amazon) kurier zjawil sie z hulajnoga i co? Jak za dotknieciem magicznej rozdzki byl jeden wypadek, reszta wszystko na sedes. Wolala i wogole. 2 miesiace przed 3 urodiznami. Gotowa byla juz dawno, po prostu nie chciala wspolpracowac. Wiec jesli ktos mi mowi ze poltoraroczniak jest gotowy to powiem jaaaaaasne. Natomiast wiekszosc 3 latkow jest i powinna byc i odkladanie tego uYwajac arumentu, ze nie jest gotowe albo samo zadecyduje po prostu do mnie nie trafia 🙂

20230102_082911.jpg

Mój trol jeszcze śpi, o której wstają wasze dzieci? Ile macie drzemek w dzień?
Kajtek od jakiegoś czasu ma trzasku i od ok 24 tej budzi się z płaczem i śpi potem z nami w łóżku. Nie da rady go do łóżeczka odłożyć bo skubany jakoś to wyczuwa i jest płacz. A w naszym łóżku od razu chrapie 😑. Wstaje raz w nocy na mleko i śpi do ok 6.30-8.00. Taki przedział ma bo każdego dnia jest inaczej. Śpi 2 razy w dzień. Najczęściej te drzemki trwają po 30 min ale wczoraj nas zaskoczył i spał 1,30 godz, szok kurde 🤩.
A twoja też tak niespokojnie spi w nocy? Mój zmienia pozycje milion razy aż boję się że spadnie z łóżka.

reklama
Do góry