reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Ciąża Ze Staraczek 2013

Cyntia, Iwo
Mam wyniki z wczoraj i tak:
Hemoglobina 10,7 (w 19tc ---> 11,4, a na początku 12,9)
Erytrocyty 3,57 (w 19tc ---> 3,8, a na początku 4,3)
Hematokryt 31,2 (w 19tc ---> 33 a na początku 38)

no to chyba dostane żelazo

reklama
Tak się zastanawiam czy każda ciężarna ma niedokrwistość i czy to żelazo w ogóle pomaga. Ja to mam wrażenie, że te parametry spadają, bo taka jest fizjologia i zostają na jakimś poziomie, a żelazo za wiele nie daje. Ale to takie moje filozofie :p

No na pewno coś w tym jest, chociaż ja z H nie brałam żelaza, wszelkie wyniki miałam idealne. Wiesz, spadek żelaza to i osłabienie, gorsze samopoczucie, problemy z cera itp więc to żelazo własnie po to. Pewnie gdybyśmy go nie brały to nic strasznego by się nie stało, ot trzeba coś łykać nie :-pJa teraz świadomie zrezygnowałam z wszelkich witamin skoro niedoborów nie mam. Z H brałam i być może dlatego tak przytyłam bo apetyt po witaminach mam nieziemski. Teraz jedynie magnez, potas, żelazo i pregnofer dha (ten ostatni to tylko przez dwa miechy do porodu).

Ja krótko brałam witaminy, może pół opakowania. Mój gin nie jest zwolennikiem.
Teraz też biorę DHA, żelazo, magnez, euthyrox. Waga póki co zwolniła. Chyba nie przekroczy zakładanych dla mojego wzrostu i wagi na początku 17 kg :)

A bierzecie jeszcze kwas foliowy?

Gosiu - no pewnie dostaniesz :-D

Cyntia - ja tez się zastanawiam co z witaminami. Jestem na diecie cukrzycowej jem o wiele zdrowiej i na pewno więcej witamin dostarczam. A z tym żelazem to tez uważam za normalne że wyniki spadaja w końcu dzieci są coraz większe i tez potrzebują dla siebie pierwiastków. Ja słyszałam że dziecko przez pierwsze m-ce życia korzysta z zapasów żelaza zabranych mamie a potem musi radzić sobie same. Moze dlatego ten pierwiastek jest tak cenny?

Co do kwasu to też miałam Was pytać bo ja obecnie nie biorę :confused:

Agamemnon - jadłam taki!!! dodatkowo miał borówki :rofl2: tzn zjadłam tylko borówki z mascarpone bo reszta była za słodka:-p

mamaTomeczka - n
o zobaczymy wolałabym nie brać żelaza w poprzedniej ciąży było podobnie i się jakoś uchowałam
w czwartek idę do gin. , hemoglobina spadła ale w sumie przez 10tyg. tylko o 0,7

mamaTomeczka - tak pytałam... pomyślałam, że może od tego Ania tak płacze - ale tak to masz racje...
ja nie miałam niedokrwistości - nigdy... za to miałam małopłytkowość w obu ciążach...
dzisiaj jedziemy na wycieczke :) Hania na bank się ucieszy bo uwielbia koparki a jedziemy do parku z koparkami ;p

reklama
Kasiula - pewnie że pamiętamy! Napisz coś więcej. Mieliście już operacje?

Mama Tomeczka
- skoro emek dziecko wku...ia to niech je zabawia :-D

Do góry