reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

ciaza w uk

Mi w pierwszej ciazy mierzyli chyba raz dno macicy, a teraz jeszcze ani razu, chyba wychodza z zalozenia ze jak w pierwszej ciazy wsio bylo ok to teraz tez tak bedzie:eek: U nas jest tylko jeden szpital w ktorym rodza kobiety na obszar +/- 100 km w kolo, takze rodzacych jest od cholery. kolejki w szpitalu to tez masakra, ostatnio gdybym sie nie zapytala co ze mna to bym siedziala tam do wieczora, bo sie okazalo, ze zgubili moj numerek...zreszta gdyby nie prywatne wizyty to tu bym sie nic nie dowiedziala, mialas w szpitalu dopiero dwie wizyty a nastepna w listopadzie.

reklama
Margot ja w pierwszej coazy tez kupowalam okolo 7-8 mies i byly dobre pozniej do karmienia jesli chodzi o rozmiar, juz mi piersi nie urosly jakos znaczaco, szkoda tylko ze po karmieniu bardzo znaczaco zmalaly :-( ale to juz inna bajka. Zreszta czytalam gdzies kiedys ze staniki do karmienia nie powinny miec luzu, wrecz przeciwnie - nawet lepiej jak sa bardziej dopasowane, pomaga to ponoc uniknac nawalu pokarmu. Cos o tym wiem bo w pierwszej ciazy nie bylam zorientowana i stalym nawykiem zdejmowalam stanik na noc, w ciagu chyba 3 dni dorobilam sie nawalu i zastoju, bol okropny!!!
jelsi chodzi o zelazo to ja biore to z PL dla kobiet w ciazy i jestem zadowolona bo nie afektuje mi to kupki, znaczy kolor jest ciemny ale problemow z zatwardzeniem nie mam.
A jak zakupy dla dzidzi sie udaly? ja zupelnie nie pomyslalam ze przeciez Next ma ciuszki dla takich malusinskich. Kupuje tam dla mojej 3 latki i bardzo zadowlona jestem.
Moi rodzice przylatuja ok 8 grudnia, termin mam na 1.12 to mam nadzieje ze dzidzia juz bedzie. Moga przyleciec tylko na tydzien, takze chcialabym zeby dzidzia juz byla z nami. My do Pl jedziemy dopiero w maju przyszlego roku.
Joanna nie martw sie zanadto, wiem ze to wazna kwestia ale moja dzidzia tez czasem ma okresy 'ciche'. Np w ostatnia noc byla duuuzo bardziej spokojniejsza niz w poprzednie noce, ale dzis czuje juz ruchy, chociaz bardziej delikatne. Trzeba jeszcze wziasc pod uwage ze na naszym etapie ok 30tc dziecko ma juz mniej miejsca w macicy na wygibasy wiec i te ruchy sa delikatniejsze czasem. Ale jak najbardziej jedz do szpitala gdy sie martwisz, zawsze to bedziesz spokojniejsza, wloza cie na ktg, potrzymaja jakis czas i bedziesz wiedziec. Daj znac co i jak.
motylek mnie polozna w ogole nie mierzyla macicy na ostatniej wizycie 12.09, mierzyla na poprzedniej, ktora mialam w czerwcu.... w ogole do drugiej ciazy to oni juz tak olewacko podchodza ze szok. Tylko nerwy czlowiek sobie szrapie

Dzięki za słowa otuchy wszystko wróciło do normy dziecko kopie ile wlezie;);)
u mnie w 30 tyg wysokość była 30 więc ani mało ani dużo. Ale boje sie ze dziecko bedzie duże i tak bo brzuchol mi już ciazy a to jeszcze tyle czasu​

Asia to,ze duzy brzuch to nie znaczy,ze dziecko bedzie duze ;-)
a jaka wage mialo twoje male i w ktorym tc to bylo ?
u mnie ostatnio 29+6tc waga byla 1840g :szok:...a do konca jeszcze zostalo...:-D
i ciesze sie,ze z maluszkiem wsio dobrze,to juz teraz wiesz,ze czasami sa spokojniejsze dni i bez paniki ;-)
ja wiem,ze to ciezko..bo tez sie martwie..ale dziecko nie musi kopac 24/24 ;-)...czasami tez musi odpoczac i sie wyspac :tak:;-)

U mnie wagi nie określają już bo usg miałam tylko dwa.
martwilam sie bo moje dziecko aktywne 24 na dobę, nawet w nocy tatę po plecach kopie;) a dziś nic, ale już ok, moze mało miejsca ma już

Poprzednim razem jak pytalam o wage dziecka na usg w szpitalu to powiedzieli ze dziecko jest przecietne :szok: Zapytalam sie co to znaczy ile wazy to wytlumaczyla ze nie za duze, nie za male....na nastepnej wizycie trafilam na mloda lekarke i wydusilam z niej wage dziecka bo powiedzialam ze odpowiedz typu baby is average mnie nie satysfakcjonuje i ze ja chce wiedziec czego sie moge spodziewac. Ona sie zaczela tlumaczyc ze juz dobrze nie widac, bla bla bla, powiedzialam ze orientacyjnie niech mi powie, powiedziala ze dziecko bedzie mialo ok 3,5 kg przy porodzie no i tyle miala 3470 dokladnie.

Od poniedzialku bede zalecac ciezarnym szczepienie Na whooping caugh, myslalyscie I tym?
http://web.orange.co.uk/article/news/whooping_cough_vaccine_for_pregnant_women

Ostatnia edycja:
Joanna_Z - no wlasnie dobrze ze pytasz.. Ja wczoraj bylam u poloznej i powiedziala mi ze dodatkowo od pazdziernika do marca wszytkim ciezarnym proponuja szczepionke na grype bo w ciazy badzo powaznie sie przechodzi grype.. a wiec sa 2 szczepionki ktore powinnysmy wziac..najlepiej wolalabym nie brac nic ale kiedy coraz wiecej o tym mysle to chyba je wezme bo jak cos sie stanie to sobie nie wybacze.. w ogole moja polozna powiedziala zeby wziac 2 szczepionki na raz a nie osobno.. juz sama nie wiem jakie co ma znaczenie. wiec mysle o tym poki co i na razie na 80% je wezme ale daje sobie kilka dni na przemyslenie.. a WY?

Mummy2- zakupy sie udaly - dzieki ale jeszcze i tak musze dokupic pare ciuszkow takich malusich - co prawda lekarz w polsce w zeszla sobote powiedzial ze dzidzius ma prawie 2kg juz!.. ale na poczatek potrzeba chyba tych takich do 3.4 kg i do 4.5kg bo te 0-3mies beda za duze na poczatek.. Jesli chodzi o staniki to kupilam kilka ale one teraz wydaja sie dobre i jest troszeczke luzu i dlatego nie jestem pewna ale z tego co mowisz powinny byc dobre wiec chyba zostawie je sobie. bo niby zaciasne tez zle bo ucisk i moze to spowodowac zapalenie piersi (przez zapchanie gruczolu chyba).. Jesli chodzi o rodzicow to moze tez tak zrobie ze przyjada tylko na tydzien... ojej jakie dylematy..

Dopiero 16 pazdzienika zaczynam szkole rodzenia ktora skoncze 20 list a termin mam na 30 list. troche na ostatnia chwile.. ogolnie to jakos mi sie wydaje ze czas ucieka i ze sie nie wyrobie z wszystkim..

Joanna_Z - a Ty juz cos przemyslalas w zwiazku z ta szczepionka?

reklama
Margot ja szczepic sie nie bede, grypy miewam zadko, co do whooping cough ja mam pewna teorie ze to zalezy od higieny zycia rodzicow , 11go mam wizyte u poloznej Wiec sie okaze co ona powie

Do góry