reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża pozamaciczna, leczenie metotreksatem

reklama
Cześć,
Ja dziś się dowiedziałam o ciazy pozamacicznej. Dziś 5 tydzień i 6 dzień ciazy. Jestem w szpitalu i czekam deczje czy meto czy laparoskopia. Lekarz powiedział że to zależy od beta hcg - jutro ma podjąć decyzję a ja już wiem że betę mam ponad 8 tys... czy przy takiej wysokiej becie miala któraś z Was podawany metotreksat?

Cześć,
Ja dziś się dowiedziałam o ciazy pozamacicznej. Dziś 5 tydzień i 6 dzień ciazy. Jestem w szpitalu i czekam deczje czy meto czy laparoskopia. Lekarz powiedział że to zależy od beta hcg - jutro ma podjąć decyzję a ja już wiem że betę mam ponad 8 tys... czy przy takiej wysokiej becie miala któraś z Was podawany metotreksat?
Leżałam z dziewczyną, które miała albo 5 tys albo właśnie 8tys. już nie pamiętam.
Dostała metotreksat.
( Tylko nie krwawiła po nim na zewnątrz, tylko do środka, także i tak miała laparoskopię).

Cześć,
bardzo wysoka masz betę jak na 5+6, kurczę czyli jednak przy CP beta moze rosnąć jak szalona. jak dzisiaj wygląda sytuacja? co zdecydowali? mialas jakieś bóle, plamienia?

Czasami właśnie widać, u mnie 7tc (6+4) veta 196 i było widać...

Owszem ale nie w 5-6tc

U mnie CP przy becie 500, ale to był prawie 11tc

Ja już dokładnie nie pamiętam ale u mnie coś koło 5-6 tyg właśnie, beta ok 600 i już było widać powiększony jajowód. Ale faktyczne potwierdzenie było 3 dni później przy becie ok 1200

widzę że może być różnie, ja jutro jeszcze idę na betę, a w sobotę na usg to będzie niby 5+5 więc w sumie nie wiem czy jest sens, jak nie mam żadnych dolegliwości, plamien itd, jak myslicie? beta wczoraj 312

bardzo wysoka masz betę jak na 5+6, kurczę czyli jednak przy CP beta moze rosnąć jak szalona. jak dzisiaj wygląda sytuacja? co zdecydowali? mialas jakieś bóle, plamienia?
Dwóch lekarzy dyżurnych stwierdziło że pewnie będę miała laparoskopia, a ordynator o dziwo zdecydował o metotreksacie... już się szykowałam na operacje i po niej spokoj, szybko do domu ( a mam w domu roczna corke ktora czeka na mame) a teraz mam być min 7 dni w szpitalu. Dziś dostalam pierwsza dawkę, poki co nic się nie dzieje, czuje się dobrze, betę mam mieć badana pojutrze. Trochę się boję tego meta przy taki wysokiej becie w sensie ze mi pęknie jajowod, ale pewnie przy decyzji brali też obraz z usg i wielkość ciazy - z tego co pamiętam to było ok 3.9 cm, a czytałam ze meto podaje się właśnie jak jest nie więcej niż 4 cm więc bym się kwalifikowała ale tak na styk

Dwóch lekarzy dyżurnych stwierdziło że pewnie będę miała laparoskopia, a ordynator o dziwo zdecydował o metotreksacie... już się szykowałam na operacje i po niej spokoj, szybko do domu ( a mam w domu roczna corke ktora czeka na mame) a teraz mam być min 7 dni w szpitalu. Dziś dostalam pierwsza dawkę, poki co nic się nie dzieje, czuje się dobrze, betę mam mieć badana pojutrze. Trochę się boję tego meta przy taki wysokiej becie w sensie ze mi pęknie jajowod, ale pewnie przy decyzji brali też obraz z usg i wielkość ciazy - z tego co pamiętam to było ok 3.9 cm, a czytałam ze meto podaje się właśnie jak jest nie więcej niż 4 cm więc bym się kwalifikowała ale tak na styk
Miałam plamienia tak kolo 4 tygodniu plus dwa razy takie skurczowe bóle brzuch z biegunką ale też w 4 tygodniu mialam usg ginekologicznej i wtedy ginekolog powoedzial żeby się tym nie martwić bo tak może być a wiadomo że wtedy jeszcze ciazy nie było widać bo to było bardzo wczesnie

reklama
Rozumiem, pewnie zawsze próbują uniknąć operacji. Teraz dłużej pobędziesz w szpitalu ale mniej inwazyjne to będzie. To oby zadziałało tak jak trzeba. Rozumiem twój ból bycia w szpitalu jak masz roczną córeczkę. Dawaj znać

Do góry