reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża pozamaciczna, leczenie metotreksatem

reklama
Cześć,
Ja dziś się dowiedziałam o ciazy pozamacicznej. Dziś 5 tydzień i 6 dzień ciazy. Jestem w szpitalu i czekam deczje czy meto czy laparoskopia. Lekarz powiedział że to zależy od beta hcg - jutro ma podjąć decyzję a ja już wiem że betę mam ponad 8 tys... czy przy takiej wysokiej becie miala któraś z Was podawany metotreksat?

Cześć,
Ja dziś się dowiedziałam o ciazy pozamacicznej. Dziś 5 tydzień i 6 dzień ciazy. Jestem w szpitalu i czekam deczje czy meto czy laparoskopia. Lekarz powiedział że to zależy od beta hcg - jutro ma podjąć decyzję a ja już wiem że betę mam ponad 8 tys... czy przy takiej wysokiej becie miala któraś z Was podawany metotreksat?
Leżałam z dziewczyną, które miała albo 5 tys albo właśnie 8tys. już nie pamiętam.
Dostała metotreksat.
( Tylko nie krwawiła po nim na zewnątrz, tylko do środka, także i tak miała laparoskopię).

Cześć,
bardzo wysoka masz betę jak na 5+6, kurczę czyli jednak przy CP beta moze rosnąć jak szalona. jak dzisiaj wygląda sytuacja? co zdecydowali? mialas jakieś bóle, plamienia?

Czasami właśnie widać, u mnie 7tc (6+4) veta 196 i było widać...

Owszem ale nie w 5-6tc

U mnie CP przy becie 500, ale to był prawie 11tc

Ja już dokładnie nie pamiętam ale u mnie coś koło 5-6 tyg właśnie, beta ok 600 i już było widać powiększony jajowód. Ale faktyczne potwierdzenie było 3 dni później przy becie ok 1200

widzę że może być różnie, ja jutro jeszcze idę na betę, a w sobotę na usg to będzie niby 5+5 więc w sumie nie wiem czy jest sens, jak nie mam żadnych dolegliwości, plamien itd, jak myslicie? beta wczoraj 312

bardzo wysoka masz betę jak na 5+6, kurczę czyli jednak przy CP beta moze rosnąć jak szalona. jak dzisiaj wygląda sytuacja? co zdecydowali? mialas jakieś bóle, plamienia?
Dwóch lekarzy dyżurnych stwierdziło że pewnie będę miała laparoskopia, a ordynator o dziwo zdecydował o metotreksacie... już się szykowałam na operacje i po niej spokoj, szybko do domu ( a mam w domu roczna corke ktora czeka na mame) a teraz mam być min 7 dni w szpitalu. Dziś dostalam pierwsza dawkę, poki co nic się nie dzieje, czuje się dobrze, betę mam mieć badana pojutrze. Trochę się boję tego meta przy taki wysokiej becie w sensie ze mi pęknie jajowod, ale pewnie przy decyzji brali też obraz z usg i wielkość ciazy - z tego co pamiętam to było ok 3.9 cm, a czytałam ze meto podaje się właśnie jak jest nie więcej niż 4 cm więc bym się kwalifikowała ale tak na styk

Dwóch lekarzy dyżurnych stwierdziło że pewnie będę miała laparoskopia, a ordynator o dziwo zdecydował o metotreksacie... już się szykowałam na operacje i po niej spokoj, szybko do domu ( a mam w domu roczna corke ktora czeka na mame) a teraz mam być min 7 dni w szpitalu. Dziś dostalam pierwsza dawkę, poki co nic się nie dzieje, czuje się dobrze, betę mam mieć badana pojutrze. Trochę się boję tego meta przy taki wysokiej becie w sensie ze mi pęknie jajowod, ale pewnie przy decyzji brali też obraz z usg i wielkość ciazy - z tego co pamiętam to było ok 3.9 cm, a czytałam ze meto podaje się właśnie jak jest nie więcej niż 4 cm więc bym się kwalifikowała ale tak na styk
Miałam plamienia tak kolo 4 tygodniu plus dwa razy takie skurczowe bóle brzuch z biegunką ale też w 4 tygodniu mialam usg ginekologicznej i wtedy ginekolog powoedzial żeby się tym nie martwić bo tak może być a wiadomo że wtedy jeszcze ciazy nie było widać bo to było bardzo wczesnie

reklama
Rozumiem, pewnie zawsze próbują uniknąć operacji. Teraz dłużej pobędziesz w szpitalu ale mniej inwazyjne to będzie. To oby zadziałało tak jak trzeba. Rozumiem twój ból bycia w szpitalu jak masz roczną córeczkę. Dawaj znać

Do góry