reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Ciąża pozamaciczna, leczenie metotreksatem

A co lekarz mówi? Przy tak małej becie ciężko coś zobaczyć. Wydaje mi się, że obowiązkowo beta do kontroli co 2 dni, zobaczyć przyrost i wizyty u lekarza lub ciągły kontakt. Ja chodziłam 1 raz w tygodniu i konsultacja poziomu bety przy każdym wyniku.
Ja miałam endometrium 11mm, ale były plamienia. Jak zaczęło się krwawienie, byłam u lekarza i nadal nic nie było widać. Dopiero po 1.5 tygodnia, jak beta rosła zamiast spadać, lekarz zobaczył ciążę w jajowodzie...

reklama
Lek
A co lekarz mówi? Przy tak małej becie ciężko coś zobaczyć. Wydaje mi się, że obowiązkowo beta do kontroli co 2 dni, zobaczyć przyrost i wizyty u lekarza lub ciągły kontakt. Ja chodziłam 1 raz w tygodniu i konsultacja poziomu bety przy każdym wyniku.
Ja miałam endometrium 11mm, ale były plamienia. Jak zaczęło się krwawienie, byłam u lekarza i nadal nic nie było widać. Dopiero po 1.5 tygodnia, jak beta rosła zamiast spadać, lekarz zobaczył ciążę w jajowodzie...
Lekarka powiedziała że nie wygląda jej to na pozamaciczna no ale pewności nie ma bo nic nie widzi. Napewno będę badać betę. Zastanawia mnie jeszcze ten progesteron który tak spadł drastycznie o czym może świadczyć.
Na następnego USG jestem zapisana w sobotę ale w sumie jak beta nie przekroczy 1000 to jest sens iść?

Wiem że widać od 1000, ale jak czytałam to u niektórych dziewczyn już przy takich wartościach widzieli coś na jajowodach czy jajnikach
U mnie w jajowodzie zobaczył ciążę jak było 196... dlatego uważam, że teraz badanie bety, kontakt z lekarzem są najważniejsze 😊 Będzie dobrze! Wiem, że oklepane, ale trzymam kciuki, żeby wszystko dobrze się zakończyło

Dziewczyny, dziękuję za wszystkie odpowiedzi 😊 te parę dni żyłam w pełnym stresie, bo bardzo nie chciałam wracać do szpitala. Na szczęście w sobotę, czyli w 7 dobie, beta spadła o 20%! Druga dawka niepotrzebna. Jednak dzisiaj pojawiło się krwawienie. Czy wy też krwawiłyście po metotreksacie i jak długo?
A w jakim szpitalu byłaś? Może w Warszawie?

U mnie w jajowodzie zobaczył ciążę jak było 196... dlatego uważam, że teraz badanie bety, kontakt z lekarzem są najważniejsze 😊 Będzie dobrze! Wiem, że oklepane, ale trzymam kciuki, żeby wszystko dobrze się zakończyło
A który to był tydzień ciąży? Bo może u ciebie ta beta była wysoka i później spadła i dlatego zobaczył przy 196

To już był 7 tydzień i była to najwyższa jaką miałam, bo 2 dni wczesniej było około 134 juz nie pamiętam dokaldnie. Tak więc każdy przypadek inny...
Ok u mnie dopiero 5 tydzień więc może dlatego nic nie widać nigdzie. A badałaś może progesteron? Bo wiem że przy cp ma bardzo niskie wartości, a ja miałam bardzo wysoki, a teraz spadł ale nie poniżej ciążowej normy

reklama
Do góry