reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Ciąża Po Poronieniu

Jezu mnie ta heparyna przeraża
Ja też tak kiedyś myślałam. Ale jak wyszło mi w badaniach, dostałam receptę pierdyknelam w brzuch jakbym całe życie se dawała 🙈 sam byłam zdziwiona jak pierwszy fajnie poszedł. Dopiero drugiego dnia dostałam stracha przed podaniem. Poczytałam tu wskazówek, trochę filmików na YT i wiem że robię dobrze no ale cóż siniak jeden mi powstał no i oto mam podstawę do niebieskiej karty 😁. Najważniejsze nie nastawiać się źle bo to kilka miesięcy kłucia

reklama
Ja też tak kiedyś myślałam. Ale jak wyszło mi w badaniach, dostałam receptę pierdyknelam w brzuch jakbym całe życie se dawała 🙈 sam byłam zdziwiona jak pierwszy fajnie poszedł. Dopiero drugiego dnia dostałam stracha przed podaniem. Poczytałam tu wskazówek, trochę filmików na YT i wiem że robię dobrze no ale cóż siniak jeden mi powstał no i oto mam podstawę do niebieskiej karty 😁. Najważniejsze nie nastawiać się źle bo to kilka miesięcy kłucia
Ja dzień przed badaniem krwi mam biegunkę ze strachu a co dopiero tu codziennie się trzeba kłuć. Dobrze że mój mąż ma przeszkolenie medyczne to wiedziałby jak mi to robić. Ale mam nadzieję że nie będzie to konieczne.

Rozumiem że już w ciąży nie będę mogła brać pregny plus? A tyle mi tego zostało po ostatnim razem 🤦
Choć czytam na tej mojej pregnie że ma łatwo przyswajalna formę kwasu foliowego meta pregnafolic 🤔

Dziewczyny wrzucam wynik badania na trombofilie. I proszę o pomoc bo nie powiem ale zaczęłam panikować bo męża poniosło 2 dni temu a ja mam dni płodne akurat. Przypomnę tylko że zespol antyfosfolipidowy wykluczony mam. Homocysteina 8,2. I trochę wydłużony mialam czas krzepnięcia.
Co teraz ? Co brać ? Do gina z wynikami ?
mam te same mutacje co Ty. Biore acard75 cały czas oprócz okresu plus od pozytywnego testu heparyne. Mam za soba puste jajo i ciążę biochemiczną. Tak jak dziewczyny piszą są różne szkoły co do tych mutacji zależy też jaką masz przeszłość ciążową i jak inne badania.
Co do witami polecam aliness*b compex. A badałaś witamine d oraz b12 i kwas foliowy?

Brałam 1500xr wieczorem. Już nie biorę, w sumie mogłam odstawiac wolniej ale lekarz powiedział że to nie ma sensu i odstawiłam całkowicie do 9tc. Obecnie insulina 4j wieczorem i wystarcza.
A pilnujesz jakoś diety ? Ja za dwa tygodnie mam termin porodu i zrobiłam sobie pierwszy raz w życiu cholesterol i mało zawału nie dostałam. Norma poniżej 190 a ja 360. Jestem tą wściekła że aż na płacz mi się zbiera. Człowiek robi co może, pilnuje i takie wyniki.
Jezu mnie ta heparyna przeraża
Nie ma się czego bać :) ja też myślałam że to jest nie do przeżycia a jednak już 8 miesięcy się kuje, znaczy najczęściej mąż mi robi :)

@marsi89 Pregna plus pewnie będzie OK, ale już bez Foliku. I ona nie ma B12. Mój hematolog zaleca 1000 mikrogramów B12 w ciąży (bez ciąży mniej). W supelmentach dla ciężarnych są ilości rzędu 10 mikrogramów... Czy B12 musi być w formie zmetylowanej, czy nie, to zależy od organizmu. Ale generalnie ta forma podstawowa, którą miałaś w Olimpie, czyli cyjanokobalamina jest najmniej przyswajalna.

@Euforia0204 to czekamy jak wynik testu :) szkoda że Jerzak się rozchorowała ale na pewno niedługo wróci.
Trzymam kciuki ✊✊
Jestem strasznie zrezygnowana... Chciałam, żeby już oceniła te przepływy, cytokiny itd... te przepływy mi wyszły na granicy... no i teraz test nawet jakby był pozytywny, to nie wiem jaką dawką clexanu brać... więc już się cała zestresowałam... a babki na recepcji nie były w stanie mi powiedzieć, kiedy Jerzakowa wróci, bo ponoć za granicą się rozchorowała na urlopie :D

Jestem strasznie zrezygnowana... Chciałam, żeby już oceniła te przepływy, cytokiny itd... te przepływy mi wyszły na granicy... no i teraz test nawet jakby był pozytywny, to nie wiem jaką dawką clexanu brać... więc już się cała zestresowałam... a babki na recepcji nie były w stanie mi powiedzieć, kiedy Jerzakowa wróci, bo ponoć za granicą się rozchorowała na urlopie :D
Mozesz zacząć od dawki profilaktycznej i badać ddimery i antyxa.

reklama
mam te same mutacje co Ty. Biore acard75 cały czas oprócz okresu plus od pozytywnego testu heparyne. Mam za soba puste jajo i ciążę biochemiczną. Tak jak dziewczyny piszą są różne szkoły co do tych mutacji zależy też jaką masz przeszłość ciążową i jak inne badania.
Co do witami polecam aliness*b compex. A badałaś witamine d oraz b12 i kwas foliowy?
Inne badania tzn. jakie? Nie badałam Wit. d,B12 ani kwasu. Może po świętach pójdę zbadać bo mam urlop.
A ten alliness b complex też ma w składzie kwas foliowy? Czy osobno trzeba brać ?
Mnie tak samo, a już trzech ginekologów mi to zalecało od razu po pozytywnym teście... Ale czego się nie zrobi, żeby mieć zdrowe dziecko w ramionach!
Kurde ja nie wiem czy bym nie odpuściła całkowicie jakbym jednak musiała ta hepraryne brać, bo to by było już za dużo jak dla mnie.
@marsi89 Pregna plus pewnie będzie OK, ale już bez Foliku. I ona nie ma B12. Mój hematolog zaleca 1000 mikrogramów B12 w ciąży (bez ciąży mniej). W supelmentach dla ciężarnych są ilości rzędu 10 mikrogramów... Czy B12 musi być w formie zmetylowanej, czy nie, to zależy od organizmu. Ale generalnie ta forma podstawowa, którą miałaś w Olimpie, czyli cyjanokobalamina jest najmniej przyswajalna.
Dla mnie to jest taka czarna magia to wszystko. Czyli jeśli w pregnie plus jest ta zmetylowana forma kwasu foliowego to w ciąży mogłabym to pregne brać i dodatkowo zmetylowana B12 tak?
Czyli co polecasz teraz jeszcze zbadac? B12 i kwas foliowy ? Żeby wiedzieć czy musi byś metylowana czy nie?

A co myślicie o prenatal uno? Ma i B12 zmetylowane i kwas foliowy metylowane

Ostatnia edycja:
Do góry