reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża Po Poronieniu

Dziewczyny rozmawiałam z ginem na temat badań po poronieniu i powiedział mi tak, że jest mały odsetek kobiet, którym wyszłyby wszystkie możliwe badania do zrobienia dobrze. Przeraził mnie tym trochę, bo powiedział że kobiety w zdrowych ciążach też mająvadanua nie teges i nawet o tym nie wiedzą...
Czy miałyście Wy lub znacie kobiety, które miały wszystkie badania w normie, czy zawsze coś wychodziło nie tak...
Ciezko znalezc kobietę ktora będzie miała wszystkie wyniki w normie, z dwoch powodów - po pierwsze jesli ciaze przebiega bezproblemowo to żadna się nie bada, wiec nie wiadomo czy i tak czegoś nie ma. Po drugie, nawet my po stratach nie zawsze robimy wszystkie badania, ale w tym co robimy zawsze którejś coś wyjdzie. A czemu cie przeraziło ze kobiety w zdrowych ciążach tez mogą coś mieć nie tak i o tym nie wiedzieć?

Pewnie to zależy od miliona rzeczy. Jeśli chodzi o geny i trombofilie to jeśli ktoś jest młody, rusza się i w miarę zdrowo je to mimo obciążenia genetycznego może to nie mieć znaczenia w ciąży. Poza tym jakieś małe odchylenia od norm tez mogą być nieistotne. Myśle, ze to co powiedział ginekolog może być pocieszeniem dla tych zdiagnozowanych :) ze mimo przeszkód zdrowotnych, dużo kobiet rodzi zdrowe dzieci 💕
Sama obecnosc genu z mutacją nie oznacza ze będziemy mieć jakieś problemy z tym związane ;) i to w sumie bez względu na wiek, kondycję czy zdrowe odżywianie. Najważniejsze żeby móc donosić ciaze i urodzić zdrowe bobasy w naszym przypadku :)

reklama
Ciezko znalezc kobietę ktora będzie miała wszystkie wyniki w normie, z dwoch powodów - po pierwsze jesli ciaze przebiega bezproblemowo to żadna się nie bada, wiec nie wiadomo czy i tak czegoś nie ma. Po drugie, nawet my po stratach nie zawsze robimy wszystkie badania, ale w tym co robimy zawsze którejś coś wyjdzie. A czemu cie przeraziło ze kobiety w zdrowych ciążach tez mogą coś mieć nie tak i o tym nie wiedzieć?

Sama obecnosc genu z mutacją nie oznacza ze będziemy mieć jakieś problemy z tym związane ;) i to w sumie bez względu na wiek, kondycję czy zdrowe odżywianie. Najważniejsze żeby móc donosić ciaze i urodzić zdrowe bobasy w naszym przypadku :)
Mi genetyk tak właśnie powiedziała, ze jeśli ma się obciążenie genetyczne, to trzeba bardzo przestrzegać zasad zdrowego odżywiania, życia, bo to jednak ma duże znaczenie w tym przypadku.

Mi genetyk tak właśnie powiedziała, ze jeśli ma się obciążenie genetyczne, to trzeba bardzo przestrzegać zasad zdrowego odżywiania, życia, bo to jednak ma duże znaczenie w tym przypadku.
A jakie konkretnie obciążenia miala na myśli? Choroby w rodzinie czy jakieś mutacje typu trombofilia? Pytam z ciekawości :)

A jakie konkretnie obciążenia miala na myśli? Choroby w rodzinie czy jakieś mutacje typu trombofilia? Pytam z ciekawości :)
Trombofilia pai- 4G i ta druga na M, ale jest mniej istotna; powtórzyła mi to wielokrotnie, ze bardzo ważne, żebym dbała o zdrowie, bo genetycznie jestem obciążona i jeśli będę żyć zdrowo to to obciążenie genetyczne nie powinno mi doskwierać.

Trombofilia pai- 4G i ta druga na M, ale jest mniej istotna; powtórzyła mi to wielokrotnie, ze bardzo ważne, żebym dbała o zdrowie, bo genetycznie jestem obciążona i jeśli będę żyć zdrowo to to obciążenie genetyczne nie powinno mi doskwierać.
O widzisz, mam pai1 i mi genetyk na konsultacji totalnie nic takiego nie mowila. U mnie z ruchem jest różnie, a teraz w ciąży to ruch leży i kwiczy. Zdrowa dieta to tez teraz uciekła, bo mam ochotę ciagle na czekoladę :D ale dobrze.miec takie coś na uwadze na przyszlosc

Najlepiej zrobić sobie badanie z krwi bete, ale to tez na pewno już wiesz :) trzymam kciuki
Tak, wiem. Ale to dla mnie zbyt stresujące. Zresztą od pobytu w szpitalu z druga córka w ciąży tak byłam pokłuta po rękach, że idę na badanie krwi tylko jeśli jest konieczne.

Super, że mnie wspieracie dziewczyny. Dam znać jutro😘

reklama
O widzisz, mam pai1 i mi genetyk na konsultacji totalnie nic takiego nie mowila. U mnie z ruchem jest różnie, a teraz w ciąży to ruch leży i kwiczy. Zdrowa dieta to tez teraz uciekła, bo mam ochotę ciagle na czekoladę :D ale dobrze.miec takie coś na uwadze na przyszlosc
Mi napisała w zaleceniach zdrowy styl życia, ruch, bezwzględny zakaz palenia papierosów i dieta folianowa, u mnie ta pai1 była w homozygocie jeśli może u Ciebie w heterozygocie to znaczy ze jeden gen jest obciążony, to wtedy tez jest mniejszy wpływ, w homozygocie dwa geny są obciążone to już wtedy ma większe znaczenie.

Do góry