reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża Po Poronieniu

Mi napisała w zaleceniach zdrowy styl życia, ruch, bezwzględny zakaz palenia papierosów i dieta folianowa, u mnie ta pai1 była w homozygocie jeśli może u Ciebie w heterozygocie to znaczy ze jeden gen jest obciążony, to wtedy tez jest mniejszy wpływ, w homozygocie dwa geny są obciążone to już wtedy ma większe znaczenie.
A co to jest dieta folianowa? Masz jakąś rozpiskę produktów zalecanych?

reklama
Ja na pewno, tylko wciąż czekam na @😕
No właśnie czekam na Ciebie :) powiem Ci ze u mnie się coś zmienilo, bo miałam bardzo bolesne miesiączki zawsze, a teraz przy pierwszej po poronieniu nie biorę tabletek przeciwbólowych. Kiedyś musiałam brać i to dużo tak bolało. Nie wiem czy to przez to ze zaczęłam brać Acard czy może przez to ze byłam w ciąży. Ale dobra zmiana

A co to jest dieta folianowa? Masz jakąś rozpiskę produktów zalecanych?
wrzucam pare punktów z zaleceń od Pani genetyk:

6.Bezwzględny zakaz palenia papierosów
7. Dieta wysokofolianowa (zielone warzywa np. sałata,kapusta, warzywa strączkowe, zboża pełnoziarniste, jaja,orzechy i sery) i bogata w witaminy z grupy B
z uwzględnieniem alergii pokarmowych
8. Utrzymanie właściwej masy ciała, unikanie otyłości,regularna aktywność fizyczna
9. Prawidłowa podaż płynów 1,5-2 l/dobę
10. W przyszłości zaleca się 1 x rok oznaczenie poziomu homocysteiny (poziom bezpieczny <12 µmol/l)

wrzucam pare punktów z zaleceń od Pani genetyk:

6.Bezwzględny zakaz palenia papierosów
7. Dieta wysokofolianowa (zielone warzywa np. sałata,kapusta, warzywa strączkowe, zboża pełnoziarniste, jaja,orzechy i sery) i bogata w witaminy z grupy B
z uwzględnieniem alergii pokarmowych
8. Utrzymanie właściwej masy ciała, unikanie otyłości,regularna aktywność fizyczna
9. Prawidłowa podaż płynów 1,5-2 l/dobę
10. W przyszłości zaleca się 1 x rok oznaczenie poziomu homocysteiny (poziom bezpieczny l)
To widzę, że bardzo ogólnie. Mnie też bardzo ogólnie dano zalecenie przy pai-1 homo i obniżonym białku S diety antyzakrzepowej, w której trzeba unikać niektórych produktów z listy tych bogatych kwas foliowy. Przesada w żadną stronę nie jest wskazana ;)

Dziewczyny rozmawiałam z ginem na temat badań po poronieniu i powiedział mi tak, że jest mały odsetek kobiet, którym wyszłyby wszystkie możliwe badania do zrobienia dobrze. Przeraził mnie tym trochę, bo powiedział że kobiety w zdrowych ciążach też mająvadanua nie teges i nawet o tym nie wiedzą...
Czy miałyście Wy lub znacie kobiety, które miały wszystkie badania w normie, czy zawsze coś wychodziło nie tak...
Znam osoby totalnie przebadane, którym wszystkie wyniki wyszły w porządku. Więc nie zgodzę się z tym lekarzem. Z innej strony leczy się osobę, a nie wyniki. Jeśli wyniki nie są w normie, a objawy na dokładkę pokazuja, że coś jest nie tak, to się powinno to leczyć, a nie mówić, że wszyscy mają jakieś problemy zdrowotne przez takie uogólnienie nie robić nic. Dlamnie taki lekarz jest skreślony ib poszukalabym innego. Moim zdaniem to czcze gadanie, które usiłuje ukryć niewiedzę. Wolę takich, których przypadek nie przeraża. Mówią wprost, że nie wiedzą jak i wysyłają do tych co wiedzą, lub sami szukają rozwiązań. Taka osoba nie zostawia cię z problemem sama, bo inni też tak mają. Gdyby tak było, to ile kobiet dziś było by bezdzietnych...

Cześć dziewczyny. Jestem w drugiej ciąży (chyba) w którą zaszłam od razu po poronieniu. 9 marca wyszedł mi pierwszy raz test ciążowy. Kolejno zaczęłam robić HCG całościowe (nie beta!). 10 marca 375, 13 marca 1329, dzisiaj 2233. Z tym że ciągle podkrwawiam. Ginekolog widział mnie i w sobotę i dzisiaj podczas krwawienia (jeszcze nie wiedziałam że HCG przyrosło prawidłowo). I teraz tak, oprócz krwawienia jest jeszcze problem z brakiem pęcherzyka. Teoretycznie, może go nie być jeszcze widać (i znów napiszę, to HCG całościowe, nie beta). Teoretycznie, może być ciąża pozamaciczna. Panikować? Czy jeszcze poczekać?

reklama
Skoro test był pozytywny tydzień temu to jeszcze dużo czasu masz żeby zobaczyć pęcherzyk. Powodzenia i cierpliwości [emoji106]
Cześć dziewczyny. Jestem w drugiej ciąży (chyba) w którą zaszłam od razu po poronieniu. 9 marca wyszedł mi pierwszy raz test ciążowy. Kolejno zaczęłam robić HCG całościowe (nie beta!). 10 marca 375, 13 marca 1329, dzisiaj 2233. Z tym że ciągle podkrwawiam. Ginekolog widział mnie i w sobotę i dzisiaj podczas krwawienia (jeszcze nie wiedziałam że HCG przyrosło prawidłowo). I teraz tak, oprócz krwawienia jest jeszcze problem z brakiem pęcherzyka. Teoretycznie, może go nie być jeszcze widać (i znów napiszę, to HCG całościowe, nie beta). Teoretycznie, może być ciąża pozamaciczna. Panikować? Czy jeszcze poczekać?

Do góry