reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Ciąża Po Poronieniu

Mojego nie widziałaś 🤣🙈🙉
No ja też mam więcej opakowań ale ciut tańsze specyfiki. Bo mam jeszcze osobno jod, choline, cynk i d3. Ale na razie nie biorę bo opierdzielił mnie ostatnio hematolog że łykam coś w ciemno i może mi to fałszować wyniki 🤷‍♀️ ale jutro już po badaniach chyba zacznę zażywać...

reklama
A to mój arsenal, który biorę prawie 3 miesiąc ( metę i leki na tarczyce biorę od 9 lat)
Image.jpeg

Jaka dużą dawka wit d3 [emoji33] szok. To na receptę?
Ja biorę 4.500, trochę bałam się 10.000 brać (na opakowaniu jest napisane, żeby taka dawkę raz na tydzień brać). Powtórzę badanie Wit. D niedługo i zobaczymy czy wzrosła. Ja mojej nie miałam na receptę, ale musiałam podać dane lekarza, który mi to zalecił. Tylko ja nie w Polsce.

O Matko... Ten zestaw że zdjęcia kosztuje chyba 300zl, albo i więcej 🙈 ja rozważałam ten Optimal PC i optimal prenatal ale z uwagi na cenę zrezygnowałam 😖 i bałam się o dostępność optimal prenatal
Niestety ceny powalaja, ale póki możemy sobie pozwolić to kupuję. Z tym optimal prenatal do zgryzienia jest problem (wykupiłam wszystko 🙈, 4 op. Jakie były) ale ten do polykania jest normalnie dostępny.

A kiedy miałaś stratę jeśli mogę spytać? Mi dietetyczka wspomniała, że po poronieniu homocysteina jest jeszcze niższa niż normalnie by była, bo w ciąży ona spada i potem może się utrzymywać niższy poziom.

A Ty masz mthfr? Bo to chewable ma mieszaną formę kwasu. Ja np. nie mogłam brać mieszanej bo nie spadała mi homocysteina.
Edit: przepraszam że nie pamiętam i 100 razy pytam kto co ma, ale po ciąży moja pamięć kuleje [emoji1787] chyba muszę znowu zacząć brać suple
Naprawdę? 😱 nie wiedziałam! Mam mthfr. Co prawda coś dietetyczka wspominala, ze to mała dawka i nie powinna wejść w interakcję, ale nie dopytywalam. Hm... A kupiłam 3 opakowania na zaś... aż zaraz pójdę sprawdzę. Byłam przekonana, że tam jest tylko folian.

Ja biorę 4.500, trochę bałam się 10.000 brać (na opakowaniu jest napisane, żeby taka dawkę raz na tydzień brać). Powtórzę badanie Wit. D niedługo i zobaczymy czy wzrosła. Ja mojej nie miałam na receptę, ale musiałam podać dane lekarza, który mi to zalecił. Tylko ja nie w Polsce.
Ja nie musiałam dawać żadnych danych lekarza. Nie miałam problemu z kupnem wit d3 z taką dawka. Tylko się upewniła czy napewno chce 10000j.m powiedziałam że tak i nie było problemu.

Niestety ceny powalaja, ale póki możemy sobie pozwolić to kupuję. Z tym optimal prenatal do zgryzienia jest problem (wykupiłam wszystko 🙈, 4 op. Jakie były) ale ten do polykania jest normalnie dostępny.

A kiedy miałaś stratę jeśli mogę spytać? Mi dietetyczka wspomniała, że po poronieniu homocysteina jest jeszcze niższa niż normalnie by była, bo w ciąży ona spada i potem może się utrzymywać niższy poziom.
25 czerwca miałam zabieg, a homocysteine sprawdzalam jakoś 2-3 tyg po zabiegu. Kurcze, to teraz jestem ciekawa jaki faktycznie jest u mnie ten poziom. A kolejne badanie to znowu 60zl 🤦‍♀️

reklama
A Ty masz mthfr? Bo to chewable ma mieszaną formę kwasu. Ja np. nie mogłam brać mieszanej bo nie spadała mi homocysteina.
Edit: przepraszam że nie pamiętam i 100 razy pytam kto co ma, ale po ciąży moja pamięć kuleje [emoji1787] chyba muszę znowu zacząć brać suple
Wiesz co szukałam teraz i te dwie formy "folate" w optimal prenatal chewable są aktywne i podobno z MTHFR można je brać. Jeszcze napisałam na zagranicznym forum mthfr gdzie Optimal Prenatal wiem, że biorą, żeby się upewnić. Ten folinic acid to nie to samo co folic acid. Ale wyostrzylas mi czujność 😉 zaraz zacznę na nowo czytać wszystkie etykiety!🤯

Do góry