Tort czarny las
ciasto czekoladowe
50 g czekolady gorzkiej
50 g cukru
50 g masła
50 g mąki
2 duże jajka
1\3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Czekoladę rozpuścić, dodać miękkie masło, miksować na najwyższych obrotach 7 min. Dodać żółtka pojedynczo, po każdym dodaniu dokładnie zmiksować. Dodawać cukier niewielkimi porcjami. Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać łyżką (powstanie gęsta papa). Dodać białka ubite z solą, delikatnie wymieszać.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Ciasto przełożyć do tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 12-20 min, do suchego patyczka.
W ten sposób upiec 3 blaty.
Nasączenie
75 ml kompotu z wiśni
75 ml wódki \ likieru wiśniowego
Wymieszać
Frużelina wiśniowa
150 ml kompotu z wiśni
50 ml wódki wiśniowej
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
ziarenka z 1 laski wanilii
900 g wiśni wydrylowanych (dałam mrożone, rozmrożone i odcedzone)
Wszystkie składniki oprócz wiśni wymieszać i ugotować jak kisiel (na małym ogniu, bo szybko się robią gluty). Dodać wiśnie, wymieszać, wystudzić.
Bita śmietana
1 litr śmietany 36%
4 łyżki cukru pudru
ziarenka z 1 laski wanilii
2 łyżeczki żelatyny (można pominąć, ja dałam, bo tort będziemy jedli dopiero jutro)
Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody przez 10 min. Po tym czasie dodać jeszcze troszkę wody, podgrzać do rozpuszczenia żelatyny, wystudzić. Śmietanę ubić z ziarenkami wanilii i cukrem. Dodać żelatynę, wymieszać.
Złożyć tort: jeden blat na spód, nasączyć 1/3 płynu, nałożyć 1/2 frużeliny, 1/4 śmietany, kolejny blat itd. Można przybrać startą czekoladą, czereśniami koktajlowymi.