reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża Po Poronieniu

Pisz Alza moze komus jeszcze sie przyda :) no wlasnie moze wy wiecie-czy jak jestesmy na L4 stalym w ciazy to pracodowca musi przez ten czas placic za nas skladki? Jesli tak to jest to nie fair bo pracownika nie ma a skladki sa przeciez niemale.

reklama
Hej
Jestem i ja :-) ale u mnie nic nowego w sumie oprócz incydentu z teściową ale już nie chcę się denerwować.
Czytam co u Was na bieżąco. Gloria gratuluję Małej dziewczynki, choć ja teraz nie bardzo wierzę w tą płec, bo mi gin w 13/14 tc też powiedział że Dziewczynka a miesiąc później Małej urósł pitolek :-)
Jak się czujecie ciężarówki? ja się robię coraz cięższa i brzuszek coraz większy, ju zaczyna sie problem z ubieraniem skarpetek :-0
Mały pięknie kopie, pogoda cudna. Zaraz lecę na spacer :-)

cholera chciałam wrzucić zdjęcia, bo taki piękny mi wyszedł, ale zdjęcie jest za duże :-\

gloria przez pierwsze 3 miesiące płaci pracodawca

Doris a jakie leki bierzesz?
Co do samopoczucia to mam straszne mdłości, nie mogę jeść a wieczorem do tego dochodzi zgaga, mam nadzieję że po 12 tyg będzie lepiej.

gloria6 Nie wiem czy coś się zmieniło czy nie - ale przynajmniej z tego co pamiętam - pierwsze 33dni L4 płaci pracodawca, później wypłaty przejmuje ZUS (o ile to mała fima). Poza tym jesteś na chorobowym - a od chorobowego nie są odpoawadzane składki (jest to tzw. okres bezskładkowy) - płaci się jedynie podatek dochodowy.

alza A skąd ty wzięłaś 3 miesiące?

Dzień dobry dziewczyny: )
U nas cisza i spokój mały śpi, a ja oglądam tv.
Kaszelek po woli mija już coraz mniej kaszle, daję mu syropek na kaszel i Wit c.

Weekend zapowiada się piękny z tego co widziałam w pogodzie.
Macie jakieś plany weekendowe?
Jakiś wypad czy coś w tym stylu?

Witajcie dziewczyny, u mnie nic nowego, łobuz rośnie jak na drożdżach. Wczorajsze usg pokazało wagę 2900g. Jak na razie jakoś znoszę ciężar i gabaryty brzucha ale jest coraz trudniej, w nocy spać nie mogę, żadna pozycja mi nie pasuje he he chciałabym już tulić go w ramionach ale niech jeszcze sobie rośnie i przybiera na siłach (choć siłę to on ma) :laugh2: Starszy brat bardzo się niecierpliwi ale i tak boję się czy nie będzie zazdrosny.

Martussia wszystko będzie dobrze, nie stresuj się.

Czytając wasze perypetie związane z wymiotami to dziękuję Bogu, że mnie w obu ciążach to ominęło, ale podobno to dobry znak, że ciąża przebiega prawidłowo. Tym, które przez to przechodzą życzę wytrwałości i oby to szybko minęło.

reklama
Tort czarny las

ciasto czekoladowe
50 g czekolady gorzkiej
50 g cukru
50 g masła
50 g mąki
2 duże jajka
1\3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Czekoladę rozpuścić, dodać miękkie masło, miksować na najwyższych obrotach 7 min. Dodać żółtka pojedynczo, po każdym dodaniu dokładnie zmiksować. Dodawać cukier niewielkimi porcjami. Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać łyżką (powstanie gęsta papa). Dodać białka ubite z solą, delikatnie wymieszać.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Ciasto przełożyć do tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 12-20 min, do suchego patyczka.
W ten sposób upiec 3 blaty.

Nasączenie

75 ml kompotu z wiśni
75 ml wódki \ likieru wiśniowego

Wymieszać

Frużelina wiśniowa

150 ml kompotu z wiśni
50 ml wódki wiśniowej
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
ziarenka z 1 laski wanilii
900 g wiśni wydrylowanych (dałam mrożone, rozmrożone i odcedzone)

Wszystkie składniki oprócz wiśni wymieszać i ugotować jak kisiel (na małym ogniu, bo szybko się robią gluty). Dodać wiśnie, wymieszać, wystudzić.

Bita śmietana

1 litr śmietany 36%
4 łyżki cukru pudru
ziarenka z 1 laski wanilii
2 łyżeczki żelatyny (można pominąć, ja dałam, bo tort będziemy jedli dopiero jutro)

Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody przez 10 min. Po tym czasie dodać jeszcze troszkę wody, podgrzać do rozpuszczenia żelatyny, wystudzić. Śmietanę ubić z ziarenkami wanilii i cukrem. Dodać żelatynę, wymieszać.

Złożyć tort: jeden blat na spód, nasączyć 1/3 płynu, nałożyć 1/2 frużeliny, 1/4 śmietany, kolejny blat itd. Można przybrać startą czekoladą, czereśniami koktajlowymi.

Do góry