Sojka
Fanka BB :)
Mutacje MTHRF C677T i A1298C w układzie Heterozygotycznym i PAI-I homozygotycznymA jakie mutacje?
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Mutacje MTHRF C677T i A1298C w układzie Heterozygotycznym i PAI-I homozygotycznymA jakie mutacje?
Mutacje MTHRF C677T i A1298C w układzie Heterozygotycznym i PAI-I homozygotycznym
Właśnie próbuję znaleźć jakiegoś lekarza który się zna, mój prowadzący powiedział że poronienia w 5 miesiącu się zdarzają i generalnie nie ma się czym przejmować, po czym hematolog oceniając moje badania był zupełnie innego zdania. Już nie wiem komu wierzyć...Nie wiem jak w Warszawie, ale w moim mieście Enel med miał idiotyczne prowadzenie ciąży (brak USG na wizycie!!!). Ale honorowani skierowania mojego prywatnego lekarza i standardowe badania krwi robiłam za darmo, po skierowania na USG I i II trymestru szłam do ich ginekologa i umawiali mnie w placówce partnerskiej. Generalnie nikomu bym nie poleciła (wcześniejsze ciążę też prowadziłam w abonamencie, miałam pakiety w różnych korporacjach med), ale jeśli masz pakiet, to pomyśl o własnym zaufanym lekarzu i tylko realizacji badań i ew. pojedyncze konsultacje specjalistyczne.
A lekarz mówił Ci coś o heparynie w ciąży.?Przy pai faktycznie zalecamy jest acard też mam tą mutacje, może utrudniać zagnieżdżenie zarodka. Faktycznie różnie ginekolodzy do tego podchodzą ja bym brała acard nie zaszkodzi tym bardziej jak zalecił hematolog oni trochę inaczej na to patrzą.
Przy mthfr warto zbadać poziom homocysteiny, kwasu foliowego, Wit B12 i wprowadzić suplementację.
A lekarz mówił Ci coś o heparynie w ciąży.?
U mnie było to samo, później w badaniu krwi i krzepliwosci wyszło, ze faktycznie jest problem. Na mojej diagnozie od profesora hematologa jest napisane, ze przy MTHRF zalecaja od 1 trymestru 5mg kwasu foliowego dziennie, wit B12 i B6 osobno suplementowaną oraz badania krwi w kierunku krzepliwosci właśnie. PAI uznał za nieistotne diagnostycznej u mnie, bo straty nie maja miejscu na początku ciazy (może powodować problemy z zagniezdzeniem, a u nas obie ciąże za pierwszymi próbami i strata dużo później).Mutacje MTHRF C677T i A1298C w układzie Heterozygotycznym i PAI-I homozygotycznym
Chodzę jak głupia od lekarza do lekarza i szukam kogoś sensownego. Teraz byłam u lekarza prowadzącego ale po dzisiejszej wizycie nie chcę już więcej widzieć go na oczy... Muszę znaleźć kogoś polecanego bo niby byłam u takiej babki która wydawała się sensowna ale mój prowadzący też na początku wydawał się sensowny... Może to wszystko jest absurdalne co robię ale chcę uniknąć powtórki późnego poronienia i chce mieć lekarza który potrafi prowadzić ciążę po poronieniu@Sojka dopiero doczytałam o Twoim późnym poronieniu. Przykro mi bardzo. Tym bardziej bralabym acard i w ciąży powalczyla o heparynę dodatkowo.
Niech hematolog da kwit o konieczności stosowania leków, to ginekolog nie będzie musiał się mądrzyc. Możesz poaptrzec w wątkach o udanych ciążach, czy tam są nazwiska lekarzy z Warszawy, pamiętam, że w kilku wątkach dziewczyny pisały nazwiska, ale trudno to odkopać.Właśnie próbuję znaleźć jakiegoś lekarza który się zna, mój prowadzący powiedział że poronienia w 5 miesiącu się zdarzają i generalnie nie ma się czym przejmować, po czym hematolog oceniając moje badania był zupełnie innego zdania. Już nie wiem komu wierzyć...