reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

A kto powiedział że robiłam krzywą w ciąży? Robiłam po pierwszej @ po poronieniu po uzgodnieniu z diabetologiem (aby hormony ciążowe zeszły). Badanie było robione przed wdrożeniem leczenia. Metaforminę biorę od końca czerwca (po odebraniu wynikow badani i diagnozie lekarza) - w ciążę zaszlam teraz, test robiony w zeszły czwartek. Jutro idę na badania ale dostałam tylko glukozę na czczo i mam zbadać przy lekach więc nic nie odstawiam - z resztą za bardzo się boję odstawić więc i tak inaczej bym nie zrobiła.
No napisałaś tylko tyle, że diabetolog stwierdził cukrzycę ciążową, więc jak mogłam to odebrać w inny sposób? Nie śledzę historii każdej kobiety na tym forum. A ciąży gratuluję 😊 co do krzywej to ewidentnie widać, że coś nie gra skoro bierzesz leki a glukoza w 2h rośnie a nie spada, więc nie dziwię się, że lekarz "pogroził" insuliną poposiłkową i zapewne wieczorną 😊

reklama
No napisałaś tylko tyle, że diabetolog stwierdził cukrzycę ciążową, więc jak mogłam to odebrać w inny sposób? Nie śledzę historii każdej kobiety na tym forum. A ciąży gratuluję 😊 co do krzywej to ewidentnie widać, że coś nie gra skoro bierzesz leki a glukoza w 2h rośnie a nie spada, więc nie dziwię się, że lekarz "pogroził" insuliną poposiłkową i zapewne wieczorną 😊
Na razie jestem na samym początku ciąży, mam nadzieję że jednak uda się samą dietą. Cukrzyca ciazowa zdiagnozowana z powodu wcześniejszych wyników krzywej + cukrzycy ciążowej w poprzedniej ciąży. No i 2ch poronien spowodowanych najpewniej przez skoki cukru/insuliny bo wszystkie pozostale badania wyszly w normie - ppza AMH, ktore wyszło mi 0,26... wiek 36, jak urodę będzie 37 skończone- bo jednak mam nadzieję że tym razem będzie inaczej. Już samo to że nie kłamię jest dla mnie wielkim sukcesem i tak jakoś patrzę na to wszystko optymistycznie - 2 poprzednie plamienia non stop od początku mimo brania progesteronu. I dziękuję :)

Naprawdę przez skoki cukru można stracić ciążę? Ja od zawsze mam cukier powyżej 90 max 105 na czczo a po jedzeniu to już wogóle strasznie ale byłam kilka razy u diabetologa i nigdy nie widział żadnego problemu bo "to są wartości wysokie ale prawidłowe ". Dopiero w tej ciąży endokrynolog zwrócił uwagę, że mam za wysoki cukier No ale było już za późno bo serce przestało bić tydzień wcześniej.
Mi diabetolog powiedział że przy problemach z cukrem może być problem z zajściem w ciążę.
U mnie wyszła IO brałam metę i zaszłam zaraz w ciążę .... I ja donosilam. Nie wiem na ile pomógł diabetolog ale wierzę że to ten cukier robił problemy xd

Dziewczyny, wyszła mi hiperprolaktynemia. Tak w szpitalu mi mówią. Czyli ten dostinex od Jerzak bardzo dobrze ze mi dała.
Coś o tym schorzeniu słyszałyście? Same leki pomogą?
Diostinex pomoże ;) z tego co wiem on szybko zbija prolaktyne ;)

A kto powiedział że robiłam krzywą w ciąży? Robiłam po pierwszej @ po poronieniu po uzgodnieniu z diabetologiem (aby hormony ciążowe zeszły). Badanie było robione przed wdrożeniem leczenia. Metaforminę biorę od końca czerwca (po odebraniu wynikow badani i diagnozie lekarza) - w ciążę zaszlam teraz, test robiony w zeszły czwartek. Jutro idę na badania ale dostałam tylko glukozę na czczo i mam zbadać przy lekach więc nic nie odstawiam - z resztą za bardzo się boję odstawić więc i tak inaczej bym nie zrobiła.
Dobrze ze bierzesz metę i jej nie odstawiłaś. Mam nadzieję że lekarz nie każe ci jej przy ciazy odstawić :)

Diostinex pomoże ;) z tego co wiem on szybko zbija prolaktyne ;)

Dobrze ze bierzesz metę i jej nie odstawiłaś. Mam nadzieję że lekarz nie każe ci jej przy ciazy odstawić :)
Nie, nie każe już mamy to omówił. Dzis dzień @ i przywitali mnie dość obfite plamienie... Tak więc bez paniki się nie obędzie i lecę na progesteron i betę i pewnie jutro lekarz bo progesteronu mam za mało zeby przyjmowac w zwiekszonej dawce do planowej wizyty :/

Nie, nie każe już mamy to omówił. Dzis dzień @ i przywitali mnie dość obfite plamienie... Tak więc bez paniki się nie obędzie i lecę na progesteron i betę i pewnie jutro lekarz bo progesteronu mam za mało zeby przyjmowac w zwiekszonej dawce do planowej wizyty :/
Trzymaj się. Plamienie w czasie ciąży to zawsze niepokój🥺

Dziewczyny co sądzicie o testach z rosmana? Takich jak na zdjęciu. Czy one często przekłamują? Ten na zdjęciu to mój z dzisiaj i zwyczajnie nie dowierzam 🙂

Załączniki

• Screenshot_20211026-080728_Gallery.jpg
    Screenshot_20211026-080728_Gallery.jpg
    405 KB · Wyświetleń: 87
reklama
Do góry