reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

Hej robiłam dzisiaj test papa podwójny usg mam w czwartek. Czy bez prenatalmego można coś z tego wyniku można wywnioskować umiecie to przeliczać? Papa-a 3,5 mlu/ml
A beta wolna 33 ng/ml
To chyba w połączeniu z USG należałoby analizować. Ale.moze się mylę . Ja miałam najpierw USG i w tym samym dniu test papa i mieli dzwonić jakby wynik był zły ale nie dzwonili

reklama
Właśnie oglądałam wypowiedz ginekologa w TV powiedział, ze COVID jednak wpływa na kobiety w ciąży, początkowo uważano, ze nie. Zwiększa ryzyko poronienia o 15% i porodu przedwczesnego o 40%. To było a propos szczepień, ze korzysci związane ze szczepieniem raczej przewyższaja ryzyko powikłań COVID u ciężarnych.
Ja będąc w szpitalu gdy poroniłam usłyszałam od lekarki że mogł przyczynic się też dot ego covid bo miałam akurat kilka dni wczesniej test pozytywny na covida

No mi powiedzieli ze lekarz może to zinteprtowac tylko a wizytę mam w czwartek a nic z tego wyniku nie rozumiem
Też tak myślę. Mi w każdym bądź razie mówili że interpretuje się je razem z USG bo same nic nie mówią. Ja w pierwszej ciąży miałam tylko USG, testu papa nie robiła bo lekarz powiedział że prawdopodobieństwo urodzenia chorego dziecka jest praktycznie zerowe, miałam 1: 200000. W drugiej ciąży nikt się mnie nie pytał czy chce robić po USG test papa tylko pobrali krew i tyle. Po USG wyszło zaś minimalne prawdopodobieństwo urodzenia chorego dziecka, choć większe niż w poprzedniej ciąży ale lekarz tłumaczył że to oblicza komputer na podstawie mojego wieku między innymi ( w pierwszej ciąży miałam 25 lat, w drugiej 31). Potem jak lekarz otrzymał wyniki z papy to powiedział że ryzyko urodzenia dziecka jest pośrednie ale nie zaleca dalszej diagnostyki bo według niego wszystko jest ok Na innych forach czytałam że właśnie ten test papa sieje dużo zamętu. Jest mnóstwo dziewczyn co wyszlo im po USG wszystko ok a wyszedł im zły wynik testu papa. A mimo to urodziły zdrowe dzieci

Hej robiłam dzisiaj test papa podwójny usg mam w czwartek. Czy bez prenatalmego można coś z tego wyniku można wywnioskować umiecie to przeliczać? Papa-a 3,5 mlu/ml
A beta wolna 33 ng/ml
Kiedyś trafiłam na stronkę: Link do: The Fetal Medicine Foundation
Spróbuj pouzpełniać dane, to może coś z tego wyjdzie ;-) Tam na początku wybierz, że dane podasz w "Raw". Musisz tylko znać analizator na jakim było wykonane badanie (na końcu wybierasz z listy)

@roki_1991 Wg. pomiarów dokładnie 6tc i 2dzień 🙂 kolejne usg w 8tc.
No to ekstra że już było serduszko ;)

A beta wolna 33 ng/ml
Sam wynik nic ci nie powie. Musisz to zestawić z obrazem usg, dlatego może to zrobić tylko lekarz

Gratulacje ♡♡♡
Wróciłam [emoji846] Dobre wieści, jest jeden zarodek w macicy, nie ma złego bliźniaka w jajniku. Idąc do lekarza miałam nadzieję na zobaczenie zarodka a usłyszałam serce i się popłakałam, poprzednia ciąża nie dotrwała do etapu serca. Lekarz mi gratulował a mnie zatkało, tylko wycierałam łzy szczęścia z kącików oczu. Torbiele w jajniku nie powiększają się. Zarodek ma 5,7mm, uderzenia serca 107/min. Kolejna wizyta za 2tygodnie, między 8 a 13 czerwca mam mieć badanie prenatalne i test Nifty. Zaproponował żebym zrobiła jeszcze jedna betę, ale powiedzialam, że wolę nie robić bo za bardzo mnie to stresuje. Termin porodu 19grudnia z zaleceniem cesarki z powodu stanu mojego kregosłupa.

reklama
Do góry