reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża Po Poronieniu

Dokładnie. Ja biorę 6000 jednostek i mam poziom ok 45. I właśnie się biję z myślami czy zostać przy tym moim D3K2 forte które biorę. Niby przy MTHFR K2 jest niewskazana bo zaburza krzepliwość (zagęszcza krew) a tego nie chcemy. Z drugiej strony badania wskazują że suplementacja wiraminą D3 bez suplementacji K2 powoduje osteoporozę a K2 ma właśnie za zadanie nawrócenie wapnia do kości. A co mówią Wasi lekarze o tej witaminie K ? Bo jak widzicie u mnie zdania są podzielone.
Dawka 2000jm to tak na prawdę czysta fikcja [emoji14] zeby cokolwiek poziom drgnal w górę, trzebaby minimum 10000jm, zależy jaki masz poziom. Ja mialam 18.5 i po miesiącu brania 10000 urosl zaledwie do 28.5

reklama
Dokładnie. Ja biorę 6000 jednostek i mam poziom ok 45. I właśnie się biję z myślami czy zostać przy tym moim D3K2 forte które biorę. Niby przy MTHFR K2 jest niewskazana bo zaburza krzepliwość (zagęszcza krew) a tego nie chcemy. Z drugiej strony badania wskazują że suplementacja wiraminą D3 bez suplementacji K2 powoduje osteoporozę a K2 ma właśnie za zadanie nawrócenie wapnia do kości. A co mówią Wasi lekarze o tej witaminie K ? Bo jak widzicie u mnie zdania są podzielone.
Nie pytałam nigdy o to lekarza szczerze mówiąc. Ja biorę vitrum d3 tak nie ma k2 zdaje się. Zastanawiałam się nad tym przed ciaza z wiki, właśnie mając na uwadze moje pai1. Wybrałam tą witaminę, bo chciałam coś co się będzie przyswajać w miarę ;)

Nie pytałam nigdy o to lekarza szczerze mówiąc. Ja biorę vitrum d3 tak nie ma k2 zdaje się. Zastanawiałam się nad tym przed ciaza z wiki, właśnie mając na uwadze moje pai1. Wybrałam tą witaminę, bo chciałam coś co się będzie przyswajać w miarę ;)
Ja się mojej gin zapytam co o tym sądzi ale rozumiem że np vitrum można w aptece kupić?

Vitrum D3 Forte mi poleciła moja gin, rzekomo jest polecane przez towarzystwo ginekologiczne.

Z witaminy D3 to ja bym brała (bez recepty) vigantoletten 1000, bo jest lekiem, a nie suplementem. I z tego co pamiętam nie ma k2 w składzie. Dodatkowo ma bodajże wit. E, ale nie dam sobie ręki za to uciąć ;-)

Nie każdy suplement jest zły [emoji6] u mnie nie było spadku po zmianie na Vitrum. Został mi polecony wiec stwierdziłam - ok, zobaczymy. Finansowo bardziej mi się podoba, skoro utrzymuje optymalny poziom tak samo to więcej mi nie trzeba [emoji14]

Tylko przy suplementach nie ma pewności, ile w środku jest naprawdę substancji... Nikt tego nie kontroluje, bo to sumplement ;-)
Jeszcze lekiem są któreś kropelki - jak sobie przypomnę nazwę, to dam znać ;)

Nie wiem czy są badania, ale niektórzy ginekolodzy tak twierdzą. Ja w pierwszej ciąży odstawiłam i też poroniłam, ale znam osoby które odstawiły i nie poroniły.
Teraz całą ciążę biorę mete i krzywą też robiłam na mecie. Wyniki wyszły super, gin mówiła że tak miało być.
Ja brałam mete odstawiłam w ciąży. Odrazu obciążenie glukoza i wyszła cukrzyca. Dieta się nie dało więc weszła insulina. Mam zdrowa córkę [emoji846]

Tylko przy suplementach nie ma pewności, ile w środku jest naprawdę substancji... Nikt tego nie kontroluje, bo to sumplement ;-)
Vigantol w kroplach. Jedyna witamina D, która u mnie działa ;) poziom z 19 na 28. Biorę dalej bo przy chorobach tarczycy powinno być co najmniej 40.

reklama

Tak jak pisałam - to zależy od producenta. Są dobre firmy produkujące dobre suplementy w kontrolowanych warunkach z klarownym składem i pochodzeniem składników i te dobre suple nie są gorsze od tego, co nazywa się lekiem. DOBRE suple, nie mówię tu o „super tabletka magnez potas wit D milion jednostek a do tego jeszcze antydepresant w jednym przeciw skurczom, zawałom i rozwolnieniu” [emoji1] trzeba poczytać i sprawdzić a nie brać pierwsza lepsza z Rossmana [emoji6] u mnie przejście z leku na ten konkretny suplement nie wpłynęło negatywnie na poziom witaminy D w organizmie (tak, badałam) wiec chyba to nie wydumane stwierdzenie.

A przed zażyciem leku albo suplementu tego rodzaju warto sprawdzić najpierw poziom w organizmie i dostosować odpowiednie dawki sprawdzając po czasie czy prawidłowo wpływają na wartości w organizmie.

Do góry