reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża Po Poronieniu

Witam,
Pisze tu pierwszy raz, ale w tym samym temacie...
Chociaż w przypadku mojego aniołka lekarze juz nie mówią o poronieniu, a urodzeniu martwego dziecka...
O tym ze nasza córeczka nie żyje dowiedzieliśmy sie w 27tc...
2 dni później szpital, wywołanie porodu i życie toczy się dalej... po 2 tygodniach dalej czuje się jakby swiat stanal w miejscu...

Tak naprawdę nikt nie wie co zaszło, bo badania 2 tygodnie wcześniej byly w porzadku, żadnych oznak tego co usłyszałam na kolejnej wizycie...

Czy któraś z Was miała podobny przypadek? Szukam informacji kiedy i jakie badania sie robi po takim "porodzie" i co najważniejsze, kiedy po czymś takim próbowalyscie kolejny raz? :(
Witaj. Nie wiem co powiedzieć, bo taka strata to ogromna tragedia :( psycholog to bardzo dobry krok, samej będziesz miała ciężko sobie z tym poradzić. Była tu dziewczyna, choć chyba już nie zagląda, która w późnym etapie straciła córeczkę, a jakieś 1.5 roku później urodziła synka :) przy czym u niej był chyba inny problem. Mam nadzieję że wyniki sekcji coś powiedzą, bo tak na prawdę większość z tych badań które robimy po poronieniu wczesnej ciąży, tutaj nie ma sensu. Trzymaj się dzielnie i pisz jak potrzebujesz

reklama
Witaj. Nie wiem co powiedzieć, bo taka strata to ogromna tragedia :( psycholog to bardzo dobry krok, samej będziesz miała ciężko sobie z tym poradzić. Była tu dziewczyna, choć chyba już nie zagląda, która w późnym etapie straciła córeczkę, a jakieś 1.5 roku później urodziła synka :) przy czym u niej był chyba inny problem. Mam nadzieję że wyniki sekcji coś powiedzą, bo tak na prawdę większość z tych badań które robimy po poronieniu wczesnej ciąży, tutaj nie ma sensu. Trzymaj się dzielnie i pisz jak potrzebujesz

Dzięki :),
Próbuje sie trzymać, ale jak mi sie wydaje ze jest chociaż odrobinę lepiej, to za chwile to wszystko wraca...
Badania na pewno nie takie jak przy wczesnym poronieniu... moze sie czegoś dowiem od kmginekologana kontroli...
mam nadzieję, ze z czasem sie to jakoś pouklada i sie uda jak tamtej dziewczynie...

Dzięki :),
Próbuje sie trzymać, ale jak mi sie wydaje ze jest chociaż odrobinę lepiej, to za chwile to wszystko wraca... mam nadzieję, ze z czasem sie to jakoś pouklada i sie uda jak tamtej dziewczynie...
na pewno się uda, znam takie przypadki, a kolejne ciąże były zupełnie bezproblemowe.
Tak z ciekawości, jaką masz grupe krwi ?

@Oczekujaca123 A to nie ty straciłaś ciążę po 20tc, a zaraz potem pojawiło się u Ciebie na świecie podwójne szczęście??

@Krysia1411 Ja bym zaczęła od wykluczenia wszelkich chorób wirusowych, a potem zrobiła badania na krzepliwość.

edit. Ktoś pytał o Covida - ja robiłam test serologiczny i mój mąż też. On w lutym miał typowe objawy (m.in. utrata węchu na 2 tygodnie). Badanie robione z 2 tygodnie temu wykazało, że nie chorujemy i nie mamy przeciwciał (z tymże ja nie miałam nigdy objawów).

Ja mam ujemma, a maz dodatnia - pewnie pytasz o konflikt serologiczny?
Dokładnie. Powiem ci tak, zdania są podzielone, ja sama mam ujemną i po pierwszym poronieniu podali mi immunoglobuline, ale teraz lekarz nie kazał jej podawać w 28 tc, bo nie mam przeciwciał.
Natomiast moja ciotka również straciła ciąże około tego tygodnia co Ty i ma konflikt serologiczny z mężem. Jest pielęgniarką, wiec coś o medycynie wie i mówi, że to właśnie z powodu konfliktu dziecko umarło.
Miałaś oznaczane przeciwciała w każdym trymestrze ?

Dokładnie. Powiem ci tak, zdania są podzielone, ja sama mam ujemną i po pierwszym poronieniu podali mi immunoglobuline, ale teraz lekarz nie kazał jej podawać w 28 tc, bo nie mam przeciwciał.
Natomiast moja ciotka również straciła ciąże około tego tygodnia co Ty i ma konflikt serologiczny z mężem. Jest pielęgniarką, wiec coś o medycynie wie i mówi, że to właśnie z powodu konfliktu dziecko umarło.
Miałaś oznaczane przeciwciała w każdym trymestrze ?
Tak, w ostatnich badaniach byly oznaczane i mieli mi ponad między 28 a 30 tygodniem, ale zamiasy tego dostałam po tym porodzie.
Tylko kiedyś siw mówiło, ze problem konfliktu nie dotyczy pierwszej ciąży, a dopiero kolejnych...

@ness. Na ale przecież jak się pojawią przeciwciała to już za późno jest na podanie immunoglobuliny? Czy ja coś pokręciłam? Jak już przeciwciała są, to co najwyżej mogą krew przetaczać.

Witam,
Pisze tu pierwszy raz, ale w tym samym temacie...
Chociaż w przypadku mojego aniołka lekarze juz nie mówią o poronieniu, a urodzeniu martwego dziecka...
O tym ze nasza córeczka nie żyje dowiedzieliśmy sie w 27tc...
2 dni później szpital, wywołanie porodu i życie toczy się dalej... po 2 tygodniach dalej czuje się jakby swiat stanal w miejscu...

Tak naprawdę nikt nie wie co zaszło, bo badania 2 tygodnie wcześniej byly w porzadku, żadnych oznak tego co usłyszałam na kolejnej wizycie...

Czy któraś z Was miała podobny przypadek? Szukam informacji kiedy i jakie badania sie robi po takim "porodzie" i co najważniejsze, kiedy po czymś takim próbowalyscie kolejny raz? :(
Bardzo mi przykro, że straciłaś dziecko. W wysokiej ciąży strata to w pierwszej kolejności zespół antyfosfolipidowy i trabofilie genetycznie mutacja v-laiden, protrabiny, mhtfr oraz przeciwciała z krwi. Możesz już zrobić. Bo czasem aps ujawnia się właśnie w ciąży.

reklama
@ness. Na ale przecież jak się pojawią przeciwciała to już za późno jest na podanie immunoglobuliny? Czy ja coś pokręciłam? Jak już przeciwciała są, to co najwyżej mogą krew przetaczać.
Teraz jest niby cos co sie nazywa "profilaktyka konfliktu" ze wlasnie aie oznacza te przeciwciała tak, zeby ewentualnie do 30 tc podac immunoglobuline...

Do góry