reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża Po Poronieniu

reklama
@ness. Na ale przecież jak się pojawią przeciwciała to już za późno jest na podanie immunoglobuliny? Czy ja coś pokręciłam? Jak już przeciwciała są, to co najwyżej mogą krew przetaczać.
jest dokładnie jak mówisz. Tylko mi lekarz nie kazał podawać, a potem wyczytałam na necie, że jednak warto podać profilaktycznie i jestem wściekła, bo teraz już za późno. Pozostaje modlić się, że syn ma Rh-

Tak, w ostatnich badaniach byly oznaczane i mieli mi ponad między 28 a 30 tygodniem, ale zamiasy tego dostałam po tym porodzie.
Tylko kiedyś siw mówiło, ze problem konfliktu nie dotyczy pierwszej ciąży, a dopiero kolejnych...
Różne są zdania na ten temat. Zależy od lekarza.

@Krysia1411 wiem, że ciężko ci to zrobić, ale nie myśl o tym, czy mogłaś coś zrobić, bo gdybyś mogła, to byś zrobiła. Wiem, że to nie łatwe. Ja żyję z taką świadomością, że gdyby lekarz sprawdził aps wcześniej, to moje dziecko by żyło. I ze świadomością, że gdyby coś zrobili, a mogli nie miałabym skrajnego wcześniaka. Tylko ja nie miałam takiej wiedzy tak jak ty. Nie bez powodu lekarz ma cię prowadzić i wszystko sprawdzać. Ból twój niestety, ale odpowiedzialność nie. To normalne, że szukasz przyczyny. Ważne, byś nie obwiniała siebie, bo ty nic złego nie zrobiłaś.neazcze raz bardzo mi przykro. Nie wiem skąd jesteś, ale mogę polecić psychologa z Wrocławia i okolic Opola oraz Warszawy. Sprawdzeni. Korzystaj

@ness. Syn może mieć i rh+. Ogólnie rzecz biorąc łożysko tworzy barierę przed zmieszaniem się krwi matki i dziecka. Mikroprzecieki występu)ą zawsze, ale trzeba większej ilości krwi by doszło do konfliktu (np. po urazach, zabiegach wewnątrzmacicznych).
Ja też mam minusa. I dwa porody i jedno poronienie za sobą. Jedynie po poronieniu dostałam immunoglobulinę.

Z tego co pamiętam to nk robi się właśnie po 6 tygodniach od poronienia. Ale warto jeszcze doczytać. Ale wiem ze na własną rękę robilam zespół antyfosfolipidowy i przyszłam z nimi do mojej lekarki po 6 tygodniach od poronienia(badania zrobilam wczesbiej) i robilam nk pozniej. Na pewno robi się w odpowiednim dniu cyklu. Tego jestem pewna. Warto w laboratorium w którym się planuje robić je zrobić. Tyle ze ja z nich nic nie wyczytałam widełki byky szerokie i w normie. A moja immunolog ginekolog spojrzała i tylko powiedziała., :" no i mamy przyczyne". [emoji4]

Co bym dodała to to, że nk powinno robić sie w drugiej fazie cyklu.

Witam,
Pisze tu pierwszy raz, ale w tym samym temacie...
Chociaż w przypadku mojego aniołka lekarze juz nie mówią o poronieniu, a urodzeniu martwego dziecka...
O tym ze nasza córeczka nie żyje dowiedzieliśmy sie w 27tc...
2 dni później szpital, wywołanie porodu i życie toczy się dalej... po 2 tygodniach dalej czuje się jakby swiat stanal w miejscu...

Tak naprawdę nikt nie wie co zaszło, bo badania 2 tygodnie wcześniej byly w porzadku, żadnych oznak tego co usłyszałam na kolejnej wizycie...

Czy któraś z Was miała podobny przypadek? Szukam informacji kiedy i jakie badania sie robi po takim "porodzie" i co najważniejsze, kiedy po czymś takim próbowalyscie kolejny raz? :(

Bardzo mi przykro, że straciłaś dziecko.
Jesli chodzi o badania to ja bym spróbowała zacząć od badań na krzepliwość. Często aps lub trombofilia są przyczyna zgonów wewnątrzmacicznych na tak późnym etapie.

jest dokładnie jak mówisz. Tylko mi lekarz nie kazał podawać, a potem wyczytałam na necie, że jednak warto podać profilaktycznie i jestem wściekła, bo teraz już za późno. Pozostaje modlić się, że syn ma Rh-
Różne są zdania na ten temat. Zależy od lekarza.

Ja dostawałam immunoglobuliny profilaktycznie w każdej ciąży, od pierwszej, dwa razy przy poronieniu zagrażającym. Mam rh-, partner rh+.

@ness. Syn może mieć i rh+. Ogólnie rzecz biorąc łożysko tworzy barierę przed zmieszaniem się krwi matki i dziecka. Mikroprzecieki występu)ą zawsze, ale trzeba większej ilości krwi by doszło do konfliktu (np. po urazach, zabiegach wewnątrzmacicznych).
Ja też mam minusa. I dwa porody i jedno poronienie za sobą. Jedynie po poronieniu dostałam immunoglobulinę.
Ja mialam podana 2 razy - raz bo lekarz sugerował kolo 14 tygodnia amniopunkcje i po niej, jako ze to badanie inwazyjne i drugi raz po tym porodzie....

Dzięki uspokoiłaś mnie, bo trochę panikuje w tym temacie, też właśnie mi podawali tylko po poronieniu, ja już czytałam o przetaczaniu krwi itp i histeryzuje.

Psychologa mi juz przyjaciółka znalazła, podobno dobry w tych tematach, zobaczymy...
Z jednej strony ciezkp nie zadac sobie pytania czy mogłam zrobic cos inaczej, a z drugiek co, jeżeli lekarze nic nie znaleźli? Jeżeli mała się cały rozwijała dobrze, na każdym badaniu było wszystko dobrze, ja też czułam się dobrze, czasami myślałam ze nawet za dobrze :)

@Krysia1411 wiem, że ciężko ci to zrobić, ale nie myśl o tym, czy mogłaś coś zrobić, bo gdybyś mogła, to byś zrobiła. Wiem, że to nie łatwe. Ja żyję z taką świadomością, że gdyby lekarz sprawdził aps wcześniej, to moje dziecko by żyło. I ze świadomością, że gdyby coś zrobili, a mogli nie miałabym skrajnego wcześniaka. Tylko ja nie miałam takiej wiedzy tak jak ty. Nie bez powodu lekarz ma cię prowadzić i wszystko sprawdzać. Ból twój niestety, ale odpowiedzialność nie. To normalne, że szukasz przyczyny. Ważne, byś nie obwiniała siebie, bo ty nic złego nie zrobiłaś.neazcze raz bardzo mi przykro. Nie wiem skąd jesteś, ale mogę polecić psychologa z Wrocławia i okolic Opola oraz Warszawy. Sprawdzeni. Korzystaj

reklama
Do góry