reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża Po Poronieniu

Dziewczyny chciałam się zapytać. Bo moja dziewczynka 10 czerwca będzie miała już 2 tygodnie i przeważnie robię jej mm 90 ml tak jak na opakowaniu ale ona się tym nie najada. W szpitalu mówili aby zwiększać dawkę o 10 lub 5 ml na dobę więc powinna już jeść 140 ml ?

reklama
@gigi_ Pamiętaj, że dziecko to nie robot. Moje dzieci bardzo długo jadły 60ml/porcję, ale jadły częściej niż rozpiska. Jak przybiera na wadze, to niech je tyle, na ile ma ochotę :)

@gigi_ Pamiętaj, że dziecko to nie robot. Moje dzieci bardzo długo jadły 60ml/porcję, ale jadły częściej niż rozpiska. Jak przybiera na wadze, to niech je tyle, na ile ma ochotę :)
Na wadze przybiera. Z piersi dostaje raz dziennie jak odciagne i resztę dostaje mm. Bo jak tylko karmiłam z piersi zawsze musiałam dokarmic bo ciężko było się powiedzieć ile zjadla. A teraz tylko mm i raz dziennie ściągnięte. Narazie zjada 90 ml ale czasami się domaga więcej. Więc dostaje ale nie za dużo.

Ja KP ale z tego co widzę u koleżanek to ich 4 miesięczniaki jedza 150, wiec chyba 140 dla 2 tyg maluszka to za wiele. Ale mogę się mylić [emoji848]
Dziewczyny chciałam się zapytać. Bo moja dziewczynka 10 czerwca będzie miała już 2 tygodnie i przeważnie robię jej mm 90 ml tak jak na opakowaniu ale ona się tym nie najada. W szpitalu mówili aby zwiększać dawkę o 10 lub 5 ml na dobę więc powinna już jeść 140 ml ?

Moja jednorazowo w 3 tygodniu zjadła 150 ml 😳
A tak to teraz 90-120 sporadycznie braknie z 10-20 ml.
Zrób jej 120 i zobacz ile zje, 140 to chyba za dużo.

Pamiętaj że te rozpiski to tylko orientacyjne dane :)

Maksiu jadł 60 ml w tym czasie, ale my więcej mieliśmy na piersi. Czasem nawet tylko 30 ml dawalismy. Jest jakiś wzór ile dziecko powinno zjeść

@gigi_ moja położna też mówiła że zwiększać o 10ml co dobę, ale pediatra popukala się w czoło jak to usłyszała :p 2 tygodniowy maluch i 140ml to wg mnie zdecydowanie za dużo. Ja co prawda kp plus mm ale jak dawalam samo mm to 60-90ml Max wtedy

@gigi_ to stanowczo za dużo. Ja też karmiłam mm według tego co na opakowaniu pisało (120ml co 4h) i młody się przejadał i okropnie ulewał. Doszło przez to do tragedii, jak miał 7tyg. zachłysnął się, reanimacja, szpital. Wtedy oprócz tego, że zmienili nam mleko na nutramigen to kazali karmić częściej, a mniejszymi porcjami. Także jadł po 90ml co 3h z przerwą nocną. Z tego co pamiętam to o te 10ml zwiększa się porcje tylko przez pierwszy tydzień życia.

Tak, zwiększa się o 10ml ale to działa tylko do 10 czy 14 dnia [emoji848] Jeśli nie starcza jej 90ml,to podaj 120ml. Musisz obserwować dziecko, bo każde jest inne [emoji4]

Moja ma prawie 7mscy i je aktualnie porcje 180ml [emoji16] A są u mnie na grupie dzieci co mimo mm wstają 3x w nocy na jedzenie i jedzą po 120ml co 2h [emoji2368]

reklama
miałam porade z diabetologiem i tak jak myślałam, mam za długie igły do pena! powiedział że w aptece wciskają to co im nie schodzi wrr.

Do góry