reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża Po Poronieniu

Z heparyna wszystko zależy od lekarza. Moja gin uważa że sam fakt 2 poronien to wskazanie do heparyny. Opowiadała mi kiedyś że miała pacjentkę która trafiła do niej po 5 poronieniach. Dała jej heparyne - donosiła ciążę. Pamiętam jak dziś jej słowa "boże, czemu tej dziewczynie nikt wcześniej nie dał heparyny!!"
Także na prawdę zależy jak się trafi....

reklama
No właśnie, dziewczyny, co z ciążą, kiedy okaże się, że są wady genetyczne??? To bardzo trudny temat.
Zastanawiam się, czy jest w ogóle sens badań genetycznych, bo co wtedy, jeżeli się okaże, że są nieprawidłowosci... mam 35l, chwile temu straciłam ciążę, jestem w 7 tyg.

To ja mam tylko PAI-1 i dwa poronienia. Jestem w 3 ciąży. Na samym początku i mam tylko acard 75. Dr Janosz nic mi nie mówiła o heparyne. A dwóch lekarzy genetykow. Jeden z Katowic A druga właśnie z Genom w Rudzie Slaskiej powiedzieli mi że nawet acardu nie powinnam brać

A powiedz to jest dok ginekolog ? Bo jeśli tak to mojej gin to nie przekona . Mam od tej z wizyty prywatnej ze od pozytywnego testu wskazania do heparyny . I niewiem czy to argument
To jest genetyk. Masz dlatego papier nie do podważenia
A jeśli nie ma się mutacji w układzie krzepnięcia, to tez przepisują heparynę?
Ja nie mam mutacji w układzie krzepnięcia, jedno poronienie. Tyle że obciążony wywiad rodzinny i miałam heparyne na R

Ja jestem po jednym poronieniu, mam "tylko" pai i mthfr, mam heparyne na ryczałt, ale fakt chodzę prywatnie na wizyty. No coś za coś, w moim mieście i tak nie chciałabym isc na NFZ bo jakoś badań, sprzetu, rzetelność lekarzy pozostawia wiele do życzenia.

A powiedz mi jakie masz pai mthfr ? Ja oba mam hetero . Mówiła ze gdyby chociaż jedno z nich było homo to bez dyskusji bym dostała heparynę . Mam niedługo wizytę u genetyka bo robiliśmy kariotypy i czekamy na wynik . Zobaczymy co ona powie . Może od niej dostanę Zaświadczenie ze heparyna potrzebna . Mam nadzieje ze uda się załatwić wszystko przed kolejna owu

No właśnie, dziewczyny, co z ciążą, kiedy okaże się, że są wady genetyczne??? To bardzo trudny temat.
Zastanawiam się, czy jest w ogóle sens badań genetycznych, bo co wtedy, jeżeli się okaże, że są nieprawidłowosci... mam 35l, chwile temu straciłam ciążę, jestem w 7 tyg.
Dla mnie jest sens. ;) zrobiłam badanie genetyczne po poronieniu o wiedziałam że jest wada genetyczna dziecka i jestem pewna że leki działały. Bo utrzymamy ciaze do 8tc. A teraz robiłam.kardiorypy. Nie mam jeszcze wyników. Ale wolę wiedzieć. Bo wtedy wiem na co się nastawić. Że będzie ciezej albo większy czynnik poronien. A tracenie ciąży za ciąża to wykanczajace i psychicznie i fizycznie

mi po jednym poronieniu nie dał badań ani tabletek-nic...mimo że o tą ciążę starałam się 2lata...on liczy na to że może się uda bez wspomagaczy
Mi również. Nawet teraz w 8 tc biorę tylko kwas foliowy i Wit B6.
Myślę że to nie ma co zakładać i myśleć o tym teraz. A najlepiej w ogóle. To są pojedyncze przypadki gdzie dziecko ma wadę genetyczna. Ewentualnie jeśli w rodzinach występowały takie przypadki..

To jest genetyk. Masz dlatego papier nie do podważeniaJa nie mam mutacji w układzie krzepnięcia, jedno poronienie. Tyle że obciążony wywiad rodzinny i miałam heparyne na R

Muszę zajechać do ojca bo u niego w domu były problemy z nogami, ciotka obie nogi straciła przez zakrzepicę , ojciec miał czyszczone żyły i tak ledwo chodzi , muszę zerknąć na jego badania które mu robili . Ja poprostu mam dosyć , nawet dla świetego spokoju mogłaby mi dawać ta heparynę . Wie ile lat to trwa , wie ile mnie to kosztuje , ile można ? Ah ta służba zdrowia

reklama
Muszę zajechać do ojca bo u niego w domu były problemy z nogami, ciotka obie nogi straciła przez zakrzepicę , ojciec miał czyszczone żyły i tak ledwo chodzi , muszę zerknąć na jego badania które mu robili . Ja poprostu mam dosyć , nawet dla świetego spokoju mogłaby mi dawać ta heparynę . Wie ile lat to trwa , wie ile mnie to kosztuje , ile można ? Ah ta służba zdrowia
Ja i u hematologa i genetyka mam zalecenia żeby profilaktycznie brać, dlatego dziwi mnie podejście waszych lekarzy.

Do góry