reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Ciąża Po Poronieniu

reklama
@hona masz haszi i stad te przeciwciala. One powoduja mobilizacje calego ukladu immunologicznego, ktory ciaze moze traktowac jako cialo obce i zwalczac ja, czyli zabijac, stad poronienie. Poniewaz ciaza sklada sie czesciowo z twoich genow i czesciowo obcych, czyli meza. Dlatego uklad immunologiczny moze traktowac ciaze jak przeszczep i niszczy zarodek. Po to bierze sie steryd, by oglupic uklad immunologiczny, aby ciazy nie ruszal.
Nie ma lekow nieszkodliwych. Moj syn urodzil sie bo bralam encorton i to w dawce 15. A mimo to jest zdrowy. Duzo dziewczyn bralo enkorton i urodzilo zdrowe dziecko. Kazdy lek jaki bierzemy ma skutki uboczne. Nie znaczy to, ze musza wystapic. Wszystko jest ryzykiem. Ja je podjelam i nie zaluje

@Destino dziekuje za Twoja odpowiedz. Zgadzam sie, nie ma lekow bez skutkow ubocznych. Pewnie gdyby lekarz zalecil mi encorton to tez bym sie nie zastanawiala. A powiedz mi jeszcze prosze, czy to wysokosc czy juz sama obecnosc przeciwcial ma/moze miec wplyw na ryzyko poronienia?
Powiem Wam, ze jestescie prawdziwa skarbnica wiedzy, powiem nawet wiecej, pewnie niejeden szumnie nazywajacy sie pan doktor, moglby sie od Was uczyc :)

Poza tym że dopadło mnie jakieś chorobsko, to czuje się dobrze. Męczy mnie tylko katar. W piątek miałam wizytę, było okej, ale dziś mam dzień świra i sobie wkręcam że coś będzie.......No.... Mam nadzieję że do jutra to przejdzie, dziękuję że pytasz :) a co u ciebie??
Kibicuje Ci i wierzę, że będzie dobrze :* zdrowka Ci życzę
Powoli dochodzę do siebie. Odebrałam wyniki wszystko w normie. Męczy mnie jeszcze ta tokso i chyba pojadę na oddział zakazny i dopytam kiedy dokładnie przebylam chorobę. Jutro mija miesiąc od wywołania poronienia i coś czuję po sobie ze i okres lada chwila się pojawi :) w poniedziałek mam wizytę i zobaczę jak to wszystko się goi. Dziś już odstawilam proszki na uspokojenie i sen zobaczę czy zasne spokojnie. Dzięki Wam chce zdecydować się na kolejną próbę jeśli tylko dostanę zielone światło. Cieszę się bardzo, że tu trafiłam :)

@hona twoje miano przeciwcial niestety jest dosc wysokie. No i hashi swoje robi. To niestety taki cichy niszczyciel ciala, bo odbija sie na wielu narzadach. Mysle ze spokojnie mozesz brac encorton w ciazy. Pytanie w jakiej dawce. Znam dziewczyne, ktora by utrzymac ciaze potrzebowala az 20, bo na nizszej dawce stracila maluszka. Dlatego tak wazne jest by miec madrego lekarza, a ich ze swieca szukac.

@Destino dzieki Bogu, albo tez temu ze swieca znalezionemu kardiologowi, od ktorego wszystko sie zaczelo, te przeciwciala nie wygladaja juz tak tragicznie. Wlasnie do mnie dotarlo, ze pierwsze badalam 2 lata temu w sierpniu, potem powtorka w tamtym roku, juz o niebo lepiej. Wyniki z sierpnia tego roku to aTpo 382 a aTg 68. Nadal ponad norme, ale znacznie lepiej. Mam nadzieje,ze nadal beda spadac. Czy myslisz, ze jak uda mi sie zajsc, to powinnam zapytac lekarza o encorton?
Dziewczyny, mam pytanie. Ktoras z Was pytala tu ostatnio,ale chyba post pozostal bez odpowiedzi, a przyznaje, ze i ja na nia czekalam. Powiedzcie, jakie macie sprawdzone testy owulacyjne?
Nigdy nie robilam, chce sprobowac, aby potwierdzic, czy ta stara baba ma jeszcze owulacje ;)

Ostatnia edycja:
@hona mysle, ze powinnas juz teraz zapytac lekarza, by wiedziec, czy w razie ciazy dostaniesz encorton. Bez niego tez moze sie udac, tylko po co ryzykowac? To oczywiscie moje indywidualne zdanie.
Testow owulacyjnych nie robilam. Wole monitoring. U mnie owulacje tylko sporadycznie, wiec widze kiedy mam po sluzie. Wystepuje u mnie tylko przy owulacji.

@Destino hmm, ja problemow ze sluzem nigdy nie mialam, ale czy to znaczy,ze owulka jest zawsze, tego nie wiem. Co prawda jajniki tak wtedy naparzaja, ze musze uwazac jak siadam, bo potrafi tak zabolec, ze sikac sie chce. Ale tak z wlasnej ciekawosci chcialabym sprawdzic.
Lekarz powiedzial, ze przy nastepniej ciazy, jak sie uda, da heparyne, acard juz dawno sobie biore. Wiem jednak, ze to moze nie wystarczyc. Ech..

@Destino hmm, ja problemow ze sluzem nigdy nie mialam, ale czy to znaczy,ze owulka jest zawsze, tego nie wiem. Co prawda jajniki tak wtedy naparzaja, ze musze uwazac jak siadam, bo potrafi tak zabolec, ze sikac sie chce. Ale tak z wlasnej ciekawosci chcialabym sprawdzic.
Lekarz powiedzial, ze przy nastepniej ciazy, jak sie uda, da heparyne, acard juz dawno sobie biore. Wiem jednak, ze to moze nie wystarczyc. Ech..
Ja pytalam i to bylo dzis ;) generalnie tych z allegro nikt nie poleca, jeden link tylko byl do takich z allegro ale troche droższych, ja dzis kupilam w aptece u mnie 5szt za 14zl wiec po tyle ile te drozsze z allegro. Oprocz tego polecano mierzenie temp i obserwacje sluzu wiec tego bede sie trzymac.
Chcialam kupic te 100szt z allegro, ale chyba niepotrzebnie bym sie nadenerwowala....

reklama
Do góry