reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża Po Poronieniu

Enpr
co to takiego?!o co kaman;-)

MALGONIU
gratulacie;-) czyli u Ciebie zgadnie z planem;-)

ALZA
Ciesze sie, ze juz jestes spokojniejsza;-) pamietaj, ze trzeba pozytywnie myslec, bo to polowa sukcesu;-)

Jejku jestem taja zmeczona, ze juz zapomnialam reszty postow:/ nie ogarniam, ale POZDRAWIAM WAS WSZYSTKIE SERDECZNIE;-)

P.S
PODBIJAM WATEK O TESTACH OWULACYJNYCH jakich uzywacie?

reklama
lumia najlepszy test owulacyjny to termometr i mierzenie temperaturki codziennie rano przed wstaniem z łóżka, pomiary możesz zapisywać w zeszycie albo w internecie właśnie m.in. na stronie enpr.pl Obserwacja cyklu - enpr.pl to był mój ostatni cykl w którym zaszłam w ciążę, owulacja w 18dc tuz przed skokiem temperatury, możesz sobie poczytać w necie o NPR (Naturalne Planowanie Rodziny) generalnie chodzi o to aby z dość dużą dokładnością na podstawie różnych obserwacji (temperatura ciała, śluz, szyjka macicy) wyznaczyć dzień w którym wystąpiła owulacja i w zależności od potrzeb "serduszkować" w ten dzień, przed i po albo unikając ciąży nie współżyć w tym okresie
a propo enpr już było zamknięte i jednak wróciło, bardzo się cieszę bo mi też ten ovufriend nie bardzo pasował, mało przejrzysty jest

kobietka to duży chłopak rośnie :-) czyli dokładnie połowa wakacji i rodzisz, jejku jak ten czas leci :-)

małgonia pamiętam kochana :-) gratulacje i ogromne kciuki &&&&&&&&&&&&&&&&&&&& informuj nas na bieżąco jak się czujesz, kiedy wizyta? pewnie będziesz powtarzać betę, kciuki za kosmiczny przyrost :-);-)&&&&&&&&&&&&&& leków masz sporo ale widzę że enya bierze podobne i pewnie wiele dziewczyn też się tym raczy, trzeba łykać i wierzyć że pomogą :tak:

alza beta hcg na tym etapie to chyba już bez znaczenia, czyli byłaś u lekarza a nie miałaś usg? ale wszystko dobrze tak? bardzo się cieszę
ja też mam zawroty głowy jak wstaję, trzeba uważać na siebie

EDYTKO
Bardzo dziekuje za obszerne wyjasnienia;-) o naturalnym planowaniu mowili na naukach przedmalz:p
Niestety nie wiem czy bede tak wytrwala,ale moze sie skusze;-)
A termometr zwykly czy elektr uzywalas?
Ok poczytan i sie doedukuje;-)
DOBRANOC;-)

Edyta- dziwne, żeby robił mi usg co kilka dni (jak by chciał je robić co chwilę, to zaczęłabym się zastanawiać, czy wszystko z nim ok...). hCG chciałam zrobić tylko kontrolnie czy nie spada, nie dla samej wartości.

lumia- jak elektryczny to już jakiś droższy. Z mężem się nacięliśmy kilka razy na takie *****, że pokazywało np. 27,3:tak: Jaaaasne ;-). Obecnie nie są dostępne rtęciowe, ale polecam alkoholowe. A co do NPR to miałam koleżankę, która to właśnie stosowała. Tylko ona poznała siebie przez naście lat. Próbowałam po poronieniu- dla mnie masakra. Ale co kto woli.

karola- antybiotyk biorę Rovamycine. Słyszałam, że przepisują ciężarnym penicyliny, ale żeby to było bezpieczne w ciąży to już nie... W każdym razie zaraziłam się na pewno w szpitalu, bo dowalili mi na salę dziewczynę z zapaleniem oskrzeli:baffled:

lumia, alza co doNPR: najlepiej rtęciowym a jak nigdzie nie dostaniesz to poczytaj sobie jakie inne są polecane, ja kiedyś zakupiłam sobie kilka sztuk rtęciowych na zapas, jak je wycofywali i narazie nie szukałam innych, jak dla mnie ta metoda nie była jakoś bardzo wymagająca, musiałam się tylko przyzwyczaić do tego że rano miałam budzik na 6.30, na śpiocha wkładałam termometr do pochwy (nie powinno się mierzyć pod pachą, może być w ustach, pochwie, odbycie), po 5 min budzik znowu dzwonił, wyjmowałam termometr, przestawiałam budzik i spałam dalej, chyba że musiałam wstać... całą resztę robi się w ciągu dnia, no i też nie robiłam tego codziennie, zaczynałam 7dc czasami jakiś dzień opuściłam, a kończyłam 3-4 dni po skoku temperatury, gdy już było wiadomo że jest po owulacji, obserwacją śluzu aż tak się nie przejmowałam bo temperatura była dla mnie tak czytelna że dodatkowe objawy w sumie nie były mi potrzebne, po ślubie (3 lata) nie zaszłam w żadną nieplanowaną ciążę polegając tylko na NPR a potem trzy razy zaszłam w ciążę w pierwszym lub drugim cyklu starań, oczywiście to nie znaczy że NPR jest 100% skuteczne, zwłaszcza jak chce się zajść w ciążę, samo współżycie w dni płodne niczego nie gwarantuje, tylko zwiększa szanse, ale jeżeli chce się wiedzieć co się dzieje w organizmie, czy nie ma zaburzeń hormonalnych, czy występuje owulacja i kiedy to uważam że obserwacje bardzo pomagają i są dużo dokładniejsze niż testy owulacyjne, warto też sprawdzić sobie jak długo trwa faza lutealna cyklu, czyli ile dni po owulacji przychodzi @, normalnie jest to 12-14 dni, ale niektóre dziewczyny mają 9-10 dni po i to już jest znak że może być potrzebna suplementacja progesteronu, bo zarodek może mieć za mało czasu na zagnieżdżenie się w macicy zanim poziom progesteronu spadnie i zaczną się skurcze macicy i złuszczanie...
wg mnie nie trzeba poznawać siebie przez kilka lat żeby poprawnie stosować NPR, wystarczy zacząć z odpowiednią wiedzą i dozą ostrożności i zobaczyć co nam wychodzi, czy na wykresie są same esy floresy czy zaczynamy odróżniać od siebie poszczególne fazy cyklu
sorry że się tak rozpisałam :zawstydzona/y: mam nadzieję że coś rozjaśniłam albo pomogłam :-)

a u nas znowu napadało śniegu :baffled: kiedy w końcu będzie ciepło? :confused:

alza...no właśnie...rovamycine...to był antybiotyk który dostalam na zapalenie oskrzeli...normalnie przepisuje się go na toxoplazmozę w ciąży...i co sie okazało??? zaczęły mi drętwieć dłonie,język,czułam mrowienie...po 5 dniach poszłam do swojej rodzinnej lekarki,bo rovamycine przepisywala mi inna i ta dała mi duomox i powiedziała,że na tam ten jestem najprawdopodobniej uczulona...a gin stwierdził,że zawsze w ciąży przepisuje się duomox,bo jest "najbezpieczniejszy".

kobietko my jeździliśmy na nfz do niego,bo pracuje w CZMP właśnie w przychodni genetycznej...świetny facet...ty masz na 3go...a ja na 23 lipca,ale coś czuje,że i tym razem urodzę wcześniej tak jak Alę.

Lumia ja też korzystam z enpr od 3 lat i bardzo sobie chwalę. Po takim czasie i obserwacjach nauczyłam się "swojego organizmu" i np jeśli uda mi sie urodzić to dzieciątko będę nadal polegała na NPR żeby właśnie nie brać nic hormonalnego. Ja akurat używałam termometru owulacyjnego (dostępny przez allegro) z dwoma miejscami po przecinku i w sumie tylko raz mi się poprzedni popsuł na amen, raczej mnie nie zawodziły. Obserwujesz nie tylko tempkę ale też śluz, bóle piersi, podbrzusza, szyjkę itd. Dzięki temu wiesz kiedy jest owualcja, kiedy współżyć żeby zwiększyć swoje szanse, wiesz ile trwa faza lutealna. Mnie to już tak weszło w krew że szok. A po jakimś czasie nie musisz mierzyć codziennie tylko w okolicach owu (bo wiesz mniej więcej kiedy będzie) i potem żeby wiedzieć czy pora na test.

Alza ja do tej pory miałam w tej ciąży 6 razy USG - tak wyszło i w sumie cieszę się z tego bo zawsze była przed chwila paniki ale potem wielka ulga:) Myślę że teraz nie będzie już tak często.

Ja dzisiaj wstałam z bolącym gardłem i głową, nie mam na szczęście gorączki czy nalotów na gardle ale czuję sie słaba. Leczę sie więc sama Tantum verde, miodem, płukam wodą utlenioną. Mam nadzieję że mi przejdzie wkrótce...Bo w poniedziałek mam test Pappa i nie mogę być chora....:baffled:

enya życzę dużo zdrówka, mam nadzieję że ci szybko przejdzie &&&&& i gratuluję 12 tygodnia :-):-) kciukasy za poniedziałek, zobaczysz że to będzie najpiękniejszy dzień w twoim życiu :-) jak my pojechaliśmy na to usg to mój mąż prawie zemdlał z wrażenia :tak: może warto jednak pokazać twojemu mężowi waszą dzidzię? co do npru zgadzam się z tobą całkowicie, mój pierwszy cykl jaki obserwowałam to był właśnie po odstawieniu tabletek hormonalnych, miałam totalną huśtawkę na wykresie, hormony szalały, a przecież to nasza przysadka mózgowa jest odpowiedzialna za ich produkcję, więc chyba jednak nie warto robić sobie takiego mętliku w głowie ;-)

naala, neta, joaro i pozostałe staraczki? hop hop :-)

reklama
EDYTKA, ENYA

Dzieki wielkie za wyjasnienis;-) oczywiscie o tej metodzie slyszalam tylko nie zaczailam:p jak Dziewczynki pisaly o jakis stronkach:p
Oczywiscie nie wiem jeszcze wiele. Wiec W week na spokojnie Sobie dokladnie o wszystkim poczytam i chyba od nowego cyklu rozpoczne pomiary. Zobaczymy jak to bedzie. Ale sprobowac warto;-)

Enya
Trzymam kciuki za pon;-)&&&

Do góry