lumia, alza co doNPR
: najlepiej rtęciowym a jak nigdzie nie dostaniesz to poczytaj sobie jakie inne są polecane, ja kiedyś zakupiłam sobie kilka sztuk rtęciowych na zapas, jak je wycofywali i narazie nie szukałam innych, jak dla mnie ta metoda nie była jakoś bardzo wymagająca, musiałam się tylko przyzwyczaić do tego że rano miałam budzik na 6.30, na śpiocha wkładałam termometr do pochwy (nie powinno się mierzyć pod pachą, może być w ustach, pochwie, odbycie), po 5 min budzik znowu dzwonił, wyjmowałam termometr, przestawiałam budzik i spałam dalej, chyba że musiałam wstać... całą resztę robi się w ciągu dnia, no i też nie robiłam tego codziennie, zaczynałam 7dc czasami jakiś dzień opuściłam, a kończyłam 3-4 dni po skoku temperatury, gdy już było wiadomo że jest po owulacji, obserwacją śluzu aż tak się nie przejmowałam bo temperatura była dla mnie tak czytelna że dodatkowe objawy w sumie nie były mi potrzebne, po ślubie (3 lata) nie zaszłam w żadną nieplanowaną ciążę polegając tylko na NPR a potem trzy razy zaszłam w ciążę w pierwszym lub drugim cyklu starań, oczywiście to nie znaczy że NPR jest 100% skuteczne, zwłaszcza jak chce się zajść w ciążę, samo współżycie w dni płodne niczego nie gwarantuje, tylko zwiększa szanse, ale jeżeli chce się wiedzieć co się dzieje w organizmie, czy nie ma zaburzeń hormonalnych, czy występuje owulacja i kiedy to uważam że obserwacje bardzo pomagają i są dużo dokładniejsze niż testy owulacyjne, warto też sprawdzić sobie jak długo trwa faza lutealna cyklu, czyli ile dni po owulacji przychodzi @, normalnie jest to 12-14 dni, ale niektóre dziewczyny mają 9-10 dni po i to już jest znak że może być potrzebna suplementacja progesteronu, bo zarodek może mieć za mało czasu na zagnieżdżenie się w macicy zanim poziom progesteronu spadnie i zaczną się skurcze macicy i złuszczanie...
wg mnie nie trzeba poznawać siebie przez kilka lat żeby poprawnie stosować NPR, wystarczy zacząć z odpowiednią wiedzą i dozą ostrożności i zobaczyć co nam wychodzi, czy na wykresie są same esy floresy czy zaczynamy odróżniać od siebie poszczególne fazy cyklu
sorry że się tak rozpisałam

mam nadzieję że coś rozjaśniłam albo pomogłam :-)
a u nas znowu napadało śniegu

kiedy w końcu będzie ciepło?