reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża po 40

@Tojaka mam nadzieje, ze wszystko z maluszkiem okaże się ok , a to tylko chwilowy przestój .
niektóre w ciąży łapią 30 i 3 mc po jak nowe... Normalnie mnie zazdrość żre 😂
Ja obie ciąże zaczynałam z waga 51 kg a kończyłam z +17 kg 😳
Ciężko było mi to zrzucić i tez mnie zazdrość brała jak widziałam jak dziewczyny właziły chwile po porodzie w ciuchy sprzed ciąży , a ja miesiącami w ciążowych portkach musiałam łazić.
Teraz tez boje się, ze w razie ciąży przytyje znowu ale tym razem już się tego nigdy nie pozbędę, bo po 40 to wiadomo, ze tak hop już nie jest , tym bardziej, ze teraz wazę więcej niż 51 kg . Nie wiem ile dokładnie, bo boje się wejść na wagę ale przez te lockdowny i siedzenie w domu, to mi się dupsko w ciuchy nie mieści 🙄

reklama
Tanita79, serdecznie gratuluję.

Kwiatek, ja daję cycka a później butelkę i się w ogóle tym nie przejmuję. Córka była na cycku ponad rok a z Oliwierem średnio idzie. Nam położne w szpitalu mówiły, że najważniejsze żeby najpierw z piersi i nie ważne ile tego będzie, najważniejsze że jest.

Pytanie mam do Was dziewczyny, Arona, Maja i kto tam jeszcze maluchy ma... Jak u Was wyglądał rozwój w 5 miesiącu. Mi się Mały zatrzymał kompletnie, do 3 miesiąca szedł jak burza a teraz nic. Zaczęłam z nim ćwiczyć bo córki się rehabilitował więc coś tam działamy ale zaczynam myśleć o neurologu żeby go obejrzał. Tylko z drugiej strony miał usg główki i miał gazometrie po porodzie i wyniki były ok. Jest z 34 tc więc wg wieku skorygowanego w sumie może być trochę do tyłu ale i tak się martwię ☹️

Co tam u Zosi? bo ja kilka dni nie zaglądałam i nie dam rady tyle się cofnąć.
Bardzo dziękuję 😘

A wiesz, że ja dzisiaj też myślałam o Zosi? Z tego co się orientuję to nie ma żadnych wieści od końcówki lutego

O Zosie też pytałam ale chyba Netka nie zagląda bo bez wieści ostatnio.
Co do rozwoju to przecież te skoki rozwojowe są poprzedzane zastojami a nawet krokami w tył więc może o to chodzi?
Pediatra widzi coś niepokojącego? Wg ciebie z czym jest do tyłu?.
Nelja błagam no... 51 kg toż to waga jak u dziewczynki! Ja bym chciała chociaż do swoich 62 wrócić... Tylko ja w tym roku 45 skończę więc coraz mniejsze te szanse 😞 i masz rację te lokdowny nie pomagają...

Tanita79, serdecznie gratuluję.

Kwiatek, ja daję cycka a później butelkę i się w ogóle tym nie przejmuję. Córka była na cycku ponad rok a z Oliwierem średnio idzie. Nam położne w szpitalu mówiły, że najważniejsze żeby najpierw z piersi i nie ważne ile tego będzie, najważniejsze że jest.

Pytanie mam do Was dziewczyny, Arona, Maja i kto tam jeszcze maluchy ma... Jak u Was wyglądał rozwój w 5 miesiącu. Mi się Mały Mojzatrzymał kompletnie, do 3 miesiąca szedł jak burza a teraz nic. Zaczęłam z nim ćwiczyć bo córki się rehabilitował więc coś tam działamy ale zaczynam myśleć o neurologu żeby go obejrzał. Tylko z drugiej strony miał usg główki i miał gazometrie po porodzie i wyniki były ok. Jest z 34 tc więc wg wieku skorygowanego w sumie może być trochę do tyłu ale i tak się martwię ☹️

Co tam u Zosi? bo ja kilka dni nie zaglądałam i nie dam rady tyle się cofnąć.
Hej
Musiałam trochę pomyśleć, ale ja tak bardzo tegp nie sprawdzalam.
Mam sąsiadkę ktora ma 5 miesięczną córeczkę i wiesz tez ostatnio mi mowila ze moglaby sie juz obracac a tejo nie robi.Bylam u nich lezala na brzuszku caly czas. Moj tez zaczął siedzieć jak mial chyba z 8 miesiecy.Chodxic jak mial 13miesiecy
Mialam tez się Ciebie pytac kiedys był temat pępka i mówiłaś ze dlugo Twoj mial wysttajacy moje pytanie ile mial jak zaczal mu sie wchlaniac?

Ogolnie sama nie wiem co robic chodzę do fizjo z palcami u nog ,ake wzmacnia mu tez miesnie brzucha .No i mowi by mu kleic ten pepek,ale ja sie boję jakoś nie jestem do tego przekonana.Ma ktoras wiedzę w tym temacie bo juz nie pamietam czy pytalam o klejenie

Co do rozwoju to przecież te skoki rozwojowe są poprzedzane zastojami a nawet krokami w tył więc może o to chodzi?
Nelja błagam no... 51 kg toż to waga jak u dziewczynki! Ja bym chciała chociaż do swoich 62 wrócić... Tylko ja w tym roku 45 skończę więc coraz mniejsze te szanse 😞 i masz rację te lokdowny nie pomagają...
O boze a ja o tej porze batona zjadlam,a moja waga okropna

Też czekam na wieści o Zosi...
Ja jestem w 32 tc i mam plus 12 do przodu. Przy czym u mnie większość kilogramów pojawiła się w pierwszej połowie ciąży, a teraz przez cały 6 i 7 miesiąc przytyłam tylko 1 kilogram. W poprzednich ciążach tyłam po 16 kg i myślę że teraz będzie podobnie. Tylko że wtedy tak ok 12 zrzucałam od razu a potem już był problem żeby te 3-4 zrzucić. A teraz jestem po 40 więc może być jeszcze trudniej... Zobaczymy - chciałabym wrócić do mojej wagi, ale najważniejsze, żeby Mała była zdrowa - wagą będę się martwić później jeśli będzie taka potrzeba😉

Hej
Musiałam trochę pomyśleć, ale ja tak bardzo tegp nie sprawdzalam.
Mam sąsiadkę ktora ma 5 miesięczną córeczkę i wiesz tez ostatnio mi mowila ze moglaby sie juz obracac a tejo nie robi.Bylam u nich lezala na brzuszku caly czas. Moj tez zaczął siedzieć jak mial chyba z 8 miesiecy.Chodxic jak mial 13miesiecy
Mialam tez się Ciebie pytac kiedys był temat pępka i mówiłaś ze dlugo Twoj mial wysttajacy moje pytanie ile mial jak zaczal mu sie wchlaniac?

Ogolnie sama nie wiem co robic chodzę do fizjo z palcami u nog ,ake wzmacnia mu tez miesnie brzucha .No i mowi by mu kleic ten pepek,ale ja sie boję jakoś nie jestem do tego przekonana.Ma ktoras wiedzę w tym temacie bo juz nie pamietam czy pytalam o klejenie

No właśnie nie obraca się skubany. Moje wcześniejsze dzieci (3 dziewoje) wolno się rozwijały ale to też wczesniaki i tak koło 8 miesiąca siadały. Teraz stara jestem i przewrażliwiona.
Pępek mu jakoś znormalniał koło 4 miesiąca a mial taki wystający na około centymetr. Nie pamiętam co o tym klejeniu słyszałam ale chyba nie zaszkodzi. Ile Twój ma? Jak częste cwiczycie? Na NFZ czy prywatnie?

No mam nadzieję, że to o te skoki rozwojowe chodzi i lada chwila mnie zaskoczy. Pediatra trochę mnie ostatnio wkurzyła bo poubierała sie w maski, przyłbice, czepki, fartuchy, kalosze i co tam jeszcze miała pod ręką i ta wizyta może z 5 minut trwała. Nie wiem nawet czy w tym wszystkim co miała na sobie to go dobrze widziała ;) Generalnie jest zapóźniony o 2 miesiące, dobrze by było poćwiczyć żeby mu pomóc.
Na moje oko ma słabą prawą stronę, nie obraca się, sięga po zabawki ale bez szału i nie przekłada z ręki do ręki. Ręką sięga do kolana, stopy nie złapie, tyłek ledwo podnosi, taki ociężały jest a waga w normie, nie jest gruby ani duży. Tak jak pisałam Mai wszystkie moje dzieci wcześniaki i wszystkie wolno szły do przodu ale z nim to co innego, wyczekany, wystarany i pod czujną obserwacją ;)

reklama
No właśnie nie obraca się skubany. Moje wcześniejsze dzieci (3 dziewoje) wolno się rozwijały ale to też wczesniaki i tak koło 8 miesiąca siadały. Teraz stara jestem i przewrażliwiona.
Pępek mu jakoś znormalniał koło 4 miesiąca a mial taki wystający na około centymetr. Nie pamiętam co o tym klejeniu słyszałam ale chyba nie zaszkodzi. Ile Twój ma? Jak częste cwiczycie? Na NFZ czy prywatnie?
O kurde mamy 15 miesiecy
Cwiczymy raz w rygodniu na nfz

Do góry