reklama
Elmo25
Zaangażowana w BB
Witam, mam 41 lat i aktualnie jestem w 8 tc. Mam już córeczkę 14 lat i syna lat 11. Ciąża nieplanowana ale cieszymy się . Jednocześnie boję się chyba o wszystko.
W poniedziałek kończę 42 lata, jutro będzie 10+0. Boję się i cieszę. To moja 3 ciąża, mam 10 letnią chora i niepełnosprawną córkę. Boję się nawet udzielać na forum, jakby to miało wpływ na "donoszenie" ciąży czy zdrowie Maleństwa! Ale jestem też szczęśliwa! Dużo wiary i spokoju!
Vabien40
Zaangażowana w BB
To sporo nas łączy . Moja córka lat 14 też jest niepełnosprawna, ma wadę serca i zespół genetyczny, syn zdrowy . Boję się powtórki, jednocześnie jak pomyślę ,że może być zdrowe to szczęście niesamowite . Fajnie ,że jesteś !W poniedziałek kończę 42 lata, jutro będzie 10+0. Boję się i cieszę. To moja 3 ciąża, mam 10 letnią chora i niepełnosprawną córkę. Boję się nawet udzielać na forum, jakby to miało wpływ na "donoszenie" ciąży czy zdrowie Maleństwa! Ale jestem też szczęśliwa! Dużo wiary i spokoju!
Już po wizycie u gina? Ja mam w poniedziałek…
Elmo25
Zaangażowana w BB
tak. Jestem pod kontrolą co 2 tyg. Prenatalki 14 października na nfz. Jeśli nie trzeba będzie to nic prywatnie nie chcę robić. Z doświadczenia też nie chcę niepotrzebnych usg kontrolnych, tak tylko by sprawdzić jak Maleństwo.To sporo nas łączy . Moja córka lat 14 też jest niepełnosprawna, ma wadę serca i zespół genetyczny, syn zdrowy . Boję się powtórki, jednocześnie jak pomyślę ,że może być zdrowe to szczęście niesamowite . Fajnie ,że jesteś !
Już po wizycie u gina? Ja mam w poniedziałek…
Vabien40
Zaangażowana w BB
Ja zastanawiam się nad amniopunkcja mikromacierzy ale zobaczymy jak USG genetyczne i pappa wyjdą . Niestety z córką miałam też te badania i nic nie wykryto , nawet wady serca przez co nie ufam już jednemu badaniu . No ale najpierw trzeba dotrwać do tych badań …tak. Jestem pod kontrolą co 2 tyg. Prenatalki 14 października na nfz. Jeśli nie trzeba będzie to nic prywatnie nie chcę robić. Z doświadczenia też nie chcę niepotrzebnych usg kontrolnych, tak tylko by sprawdzić jak Maleństwo.
Elmo25
Zaangażowana w BB
do amnio trzeba mieć wskazania, czyli też skierowanie od lekarza? Ja właśnie dzisiaj rozmawiałam z mężem o wierzytelności dowtępnych badań. Poczekam co usłyszę tydzień po badaniach, bo już omówienie wyniku mam wyznaczone (21października). Jak będzie coś silnie niepokojącego- staram się nie być typem panikary, to zrobię najpierw sanco, inwazyjne- amnio zostawię na koniec w razie coJa zastanawiam się nad amniopunkcja mikromacierzy ale zobaczymy jak USG genetyczne i pappa wyjdą . Niestety z córką miałam też te badania i nic nie wykryto , nawet wady serca przez co nie ufam już jednemu badaniu . No ale najpierw trzeba dotrwać do tych badań …
Helena!
Moderator
ostatnio na profilu rodziców chorej dziewczynki, którzy robili test w stylu Nifty i nic nie wykazał przeczytałam, że polecają zrobienie testu WES w ciąży. Ale ile on kosztuje to nie wiem.Ja zastanawiam się nad amniopunkcja mikromacierzy ale zobaczymy jak USG genetyczne i pappa wyjdą . Niestety z córką miałam też te badania i nic nie wykryto , nawet wady serca przez co nie ufam już jednemu badaniu . No ale najpierw trzeba dotrwać do tych badań …
Vabien40
Zaangażowana w BB
Nie wiem jak to działa ale z racji wieku i w moim przypadku dziecka z zespołem genetycznym to nie powinno być problemu . W drugiej ciąży jakoś od początku wiedziałam że musi być dobrze i samo USG genetyczne mi wystarczyło (ale wykonywała je kardiolog prenatalny ). Uznaliśmy,że jak serduszko będzie zdrowe to reszta musi być ok .do amnio trzeba mieć wskazania, czyli też skierowanie od lekarza? Ja właśnie dzisiaj rozmawiałam z mężem o wierzytelności dowtępnych badań. Poczekam co usłyszę tydzień po badaniach, bo już omówienie wyniku mam wyznaczone (21października). Jak będzie coś silnie niepokojącego- staram się nie być typem panikary, to zrobię najpierw sanco, inwazyjne- amnio zostawię na koniec w razie co
Siostra robiła jakiś test z krwi który był wysyłany do USA - być może ten zrobimy zamiast amniopunkcji, niestety nie pamiętam nazywy a nie chce pytać bo o ciąży wiemy tylko ja i mąż ale coś mi się wydaje że PANORAMA
reklama
Vabien40
Zaangażowana w BB
Niestety większość tych badań wykrywa te najpoważniejsze zespoły genetyczne. Moja córka ma delacje i prawidłowy kariotyp dlatego te testy są bezsensowne w przypadku tego typu zaburzeń . Koszt badania w tym przypadku jest dla nas drugorzędny .ostatnio na profilu rodziców chorej dziewczynki, którzy robili test w stylu Nifty i nic nie wykazał przeczytałam, że polecają zrobienie testu WES w ciąży. Ale ile on kosztuje to nie wiem.