reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża bliźniacza

Witam dziewczyny:) musiałam wszystko nadrobic, ale jestem i już opowiadam
Po wizycie wszystko dobrze , serduszka są biją i wg lekarza ciąża 2o2k więc najbezpieczniejsza wersja !!!:):) Kolejna wizyta za 2 tygodnie a prenatalne 6 grudnia- mam nadzieję że poznamy płeć ! Obecnie kończę 8 tydzien. Duphaston mam brać nadal, wszystkie badania które zlecił mi lekarz w porządku z wyjątkiem kwasu foliowego- mam duży nadmiar a lekarz mimo to kazał odstawic ale brać Prenatal- tylko że tam też są foliany, no ale lekarz się przecież zna lepiej niż ja ! Jedyne co mnie martwi to duża różnica mm pomiędzy pecherzykami, wyraźnie widoczna na USG , czy to normalne ? A dodam że wg USG oba zarodki ten sam ''wiek' , nie wydaje Wam się to dziwne ?? Pozdrawiam !
Nie rozumiem... Jeśli jest duża różnica pomiędzy pęcherzykami, to wiek nie może być ten sam...przecież wiek określa się na podstawie rozmiaru zarodka... U mnie na przykład jest ok. 1,5 cm różnicy we "wzroście" maluchów a to daje wg lekarza ok. 2 dni różnicy w wieku :-) :):tak:

reklama
Nie rozumiem... Jeśli jest duża różnica pomiędzy pęcherzykami, to wiek nie może być ten sam...przecież wiek określa się na podstawie rozmiaru zarodka... U mnie na przykład jest ok. 1,5 cm różnicy we "wzroście" maluchów a to daje wg lekarza ok. 2 dni różnicy w wieku :-) :):tak:
Wiek taki sam, różnica między zarodkami to 2 mam, natomiast między pęcherzykami 8 mam, stad moje pytanie czy któraś z Was tak może miała i czy to normalne, oczywiście zapytam lekarza na nastepnej wizycie...

Wiek taki sam, różnica między zarodkami to 2 mam, natomiast między pęcherzykami 8 mam, stad moje pytanie czy któraś z Was tak może miała i czy to normalne, oczywiście zapytam lekarza na nastepnej wizycie...

W takim razie to ponad moją wiedzę... taka jednostka "mam".... Może to nie ma większego znaczenia, skoro lekarz nic na ten temat nie powiedział... :confused::sorry2:

Czytałam właśnie, że duże znaczenie ma dieta: jogurty, kefiry itp. i oczywiście ograniczenie cukru do minimum, bo drożdże lubią cukier :sorry2: więc już się zaopatrzyłam w jogurty naturalne, ale z cukrem gorzej :-p Skoro lekarz nie wiedział o lekach, które mogę spróbować w ciąży bez ryzyka, to mógłby mi chociaż o tej diecie powiedzieć. Czytałam później o tym occie w necie i odradzano :baffled: Napisałam maila do ginekolog, do której idę w przyszłym tygodniu prywatnie i na szczęście odpisała i doradziła mi lek (odpowiednik polskiego clotrimazolum) i jest o niebo lepiej już po 1 dniu :biggrin2:

Ja też na początku używałam czopków. Teraz wszystko minęło.
Witam dziewczyny:) musiałam wszystko nadrobic, ale jestem i już opowiadam
Po wizycie wszystko dobrze , serduszka są biją i wg lekarza ciąża 2o2k więc najbezpieczniejsza wersja !!!:):) Kolejna wizyta za 2 tygodnie a prenatalne 6 grudnia- mam nadzieję że poznamy płeć ! Obecnie kończę 8 tydzien. Duphaston mam brać nadal, wszystkie badania które zlecił mi lekarz w porządku z wyjątkiem kwasu foliowego- mam duży nadmiar a lekarz mimo to kazał odstawic ale brać Prenatal- tylko że tam też są foliany, no ale lekarz się przecież zna lepiej niż ja ! Jedyne co mnie martwi to duża różnica mm pomiędzy pecherzykami, wyraźnie widoczna na USG , czy to normalne ? A dodam że wg USG oba zarodki ten sam ''wiek' , nie wydaje Wam się to dziwne ?? Pozdrawiam !
O,fajnie,że odezwała się. I że dwójka się potwierdziła.

@Oczekujaca123 To dobrze, że założą. Bynajmniej jakis problem z głowy, ale uwierz w to, że tym razem bedzie dobrze i tak się stanie. Ja też miałam bardzo duże obawy po smierci naszego 3 miesięcznego synka, ale cały czas z M nastawiamy się pozytywnie:) wiem, że to trudne, ale trzeba dać radę.

@aniaplus Ja sama kiedyś bylam niania właśnie na studiach, ale u siebie w domu. Postawiłabym na kogoś znanego z okolicy chociaż przez rodzinę;)
Właśnie to nasze zdrowie...ja po smierci Czarka dużo podupadłam i teraz o wiele gorzej znoszę tą ciążę, a w dodatku podwójną. Mam nadzieję, ze po urodzeniu nabiorę sił i dam radę sama. Ale do tego czasu jeszcze trochę pozostało.;)

Czytałam właśnie, że duże znaczenie ma dieta: jogurty, kefiry itp. i oczywiście ograniczenie cukru do minimum, bo drożdże lubią cukier :sorry2: więc już się zaopatrzyłam w jogurty naturalne, ale z cukrem gorzej :-p Skoro lekarz nie wiedział o lekach, które mogę spróbować w ciąży bez ryzyka, to mógłby mi chociaż o tej diecie powiedzieć. Czytałam później o tym occie w necie i odradzano :baffled: Napisałam maila do ginekolog, do której idę w przyszłym tygodniu prywatnie i na szczęście odpisała i doradziła mi lek (odpowiednik polskiego clotrimazolum) i jest o niebo lepiej już po 1 dniu :biggrin2:

Witaj i tutaj ;-) ;) Dziewczyny już Ci wyjaśniły a ja znalazłam fajną grafikę, która mówi o tym jakie są rodzaje ciąży bliźniaczej...wklejam niżej. A dodam tylko, że najprecyzyjniej da się określić rodzaj ciąży do końca I trymestru. Im później, tym gorzej to lekarzowi ocenić.
Dzieki ! ;)
To moze w piatek na wizycie jiz sie czegos dowiem bardziej szczegolow to bedzie 7t5d wg OM a wg usg ok tydzień mlodsza. Na razie nie rozmawialysmy jak o ciazy blizniaczej, bo lelarka mowila , ze czesto do 10tc jeden z blizniakow moze sie wchłonąć, ze to czesty przypadek. A ja i tak jestem przerazona podwojnym zagrozeniem, więc nie drazylam tematu.

Co do infekcji i naturalnych sposob, duzo kiszonek jesc + pic wode z kiszonej kapusty, ogorkow, kiszonych burakow.
Mi gin polecala irygacje z wody utlenionej robilam. A teraz biore co jakis czas vitagyn C na zakwaszenie pochwy.
A no i codziennie probiotyk.
Jesli chodzi o te maslanki jogurty itp to zle nie sa, le niestety czesto nie maja probiotykow tzn znikome ilości :(

@Oczekujaca123 To dobrze, że założą. Bynajmniej jakis problem z głowy, ale uwierz w to, że tym razem bedzie dobrze i tak się stanie. Ja też miałam bardzo duże obawy po smierci naszego 3 miesięcznego synka, ale cały czas z M nastawiamy się pozytywnie:) wiem, że to trudne, ale trzeba dać radę.
Bardzo mi przykro :(
Staram sie byc dobrej mysli, ale nie czuje sie zbyt dobrze w tej ciazy. Trudno nyslec pozytywnie kiedy urodziło sie synka zbyt wczesnie.. trzymalo na rekach a teraz odwiedza na cmenatrzu... pewnie wiesz o czym mowie :(

reklama
@aniaplus Ja sama kiedyś bylam niania właśnie na studiach, ale u siebie w domu. Postawiłabym na kogoś znanego z okolicy chociaż przez rodzinę;)
Właśnie to nasze zdrowie...ja po smierci Czarka dużo podupadłam i teraz o wiele gorzej znoszę tą ciążę, a w dodatku podwójną. Mam nadzieję, ze po urodzeniu nabiorę sił i dam radę sama. Ale do tego czasu jeszcze trochę pozostało.;)
Tez bylam niania, tuz po studiach i wiem jak wyglada to od tej strony. Niestety nikogo znajomego nie mamy i bedziemy szukac z ogłoszenia. Oby sie udalo bez tysiaca rozmow, bo ani nie mam na nie czasu ani sily ;)

Do góry