reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża bliźniacza

@lolak Dobry na pewno, a żurawina jeszcze na pęcherz dobrze działa:)
Tylko skorupki trzeba najpierw dobrze umyć nastepnie wygotować, wysuszyć no i wtedy można mielić.:rolleyes:
Na pewno wypróbuje, dzięki. W żurawinie dużo witaminy C. Biorę ją również za radą dentysty, by dziąsła nie krwawiły.a do tego jeszcze i smacznie.

Ostatnia edycja:
reklama
Od poczatku biore luteine 2x200 (w tamtej ciazy bralam 2x100) teraz biore tez duphastom ale to dlatego ze od wtorku mialam plamienie i silne bole brzucha. Lekarka mowila, ze mam sie oszczedzac. Ostatnio 3 dni.przelezalam, bo brzuch bolal :( dzis troche lepiej. Staram sie nie wiele robic, tyllo to co musze. Mieszkam na 3 pietrze wiec kazde wyjscie mnie przeraza , ale wychodzę tyllo jak musze np i noe wracam za 5 min tyllo kolejne wejscie po schodach jest.po ok kilku h.
L4 mam od psychiatry, nie wrocilam do pracy po stracie Franka, dopiero tetaz jak bedzie serducho chce ciazowe od ginekologa, wtedy tez dopytam co moge a co nie.
Dobrze robisz, jak mozesz to odpoczywaj i dbaj o siebie :) moze byc ciezko, ale wierze ze dasz rade i Twoja szyjka tez!

Podjelismy decyzje, ze będziemy szukać kogos do pomocy przy dzieciach. Blizniaki coraz mniej spia ( za dwa dni 7tygodni kończą), starszak (niecałe 2 latka) coraz bardziej okazuje ze potrzebuje mnie na wylacznosc, a moje zdrowie zaczelo sie sypac po ciazy. Nie sadzilam ze tak bardzo odbije sie to na moim zdrowiu i zmeczenie jest najmniejszym problemem.
Jak myslicie, na co zwrocic uwage przy wyborze niani? Na pewno nie chce starszej pani, bo wystarczy dzieciom dwie babcie. Ja siedze w domu, wiec ta osoba musi być tez towarzystwem dla mnie.
@Halszka_00 Ty chyba pisalas ze masz nianie?

Oczekiwanie jesli.widać dwa pecherzyki i.do tego jeden na początku był mniejszy to na 1000% jest to.ciąża dwujajowa. Najbezpieczniejsza z bliźniaczych. U mnie była taka sama ciąża. Aby byla jednojajowa to w jednym.pecherzyku musialaby być dwa zarodki. Także choć po tym względem odpocznij

A ja powiem tak. Pierwszy rok wymazalam z pamięci było mega ciężko do.tego 4latka w domu. Po roku zaczęło być dużo lepiej.choć teraz majae dwa lata i córka.nadal w nocy się budzi. Ale.Ogólnie teraz super. Oczywiście kłócą się, gryzą, buny dwulatka ale i tak nie ma porownania do pierwszego roku. Gadaja, bawią się itp
Także spokojnie będzie lepiej!

Dzieki dziewczyny, mam nadzieje, ze jakos sie to ułoży.
Wiem, ze sa szwy i mam taki miec zakladany tzn teraz z lekarka o tym nie gadalam, ale juz po stracie Franka jak do niej trafilam (poznalam ja w szpitalu, odbierala nasz porod) to mowila, ze w kolejnej ciazy szew. Zobaczymy czy ta metoda sie u mnie sprawdzi.
Dobrze, ze chociaż dwa pecherzyki oddzielne wskazuja, ze nie jest to ta najcięższa z ciaz bliźniaczych. Juz mi problemow wystarczy.

@aniaplus jesli chodzi o nianie - to ja wypowiem sie z drugiej strony. Jestem pedagogiem z wyksztalcenia i w trakcie studiow szukalam pracy jako niania- w koncu zrezygnowalam. Po 1sze zastanow sie w czym niania ma Ci pomoc, czy to ma byc niania czy pomoc domowa. I co to znaczy towsrzystwo dla Ciebie? Chodzi mi o to, zebys nie miala niepotrzebnych rozmow. Bylam na wielu rozmowach gdzie okazywalo się, ze zamiast niani to szukają tak naprawde sluzacej, albo najlepiej gosposi zajmujacej sie gotowaniem sprzątaniem dziecmi i jeszcze usligawaniem rodzicom. Oczywiście za 7zl na h... no coz.
Wiec na pewno jasne okreslenie czego chcesz. Najlepsza niania to taka ktora bedzie niania. A nie dodatkowo bedzie miala tone innych obowiazkow.
A no i fajnym sposobem na szukanie niani jest tez umozliwienie jej pierwszego dnia kontaktu z dzieckiem- po prostu dziecko bawi sie obok jak gadamy no i mozemy zaobserwować czy jakas nić porozumienia sie pojawi, czy podejdzie do dziecka itp.
A teraz z drugiej strony , moja znajoma miala nianie; mowila, ze najlepsze nianie to : studentki albo osoby ktore maja juz swoje dzieci odchowane, wtecy nie ma np nagłych nieobecnosci w pracy , bo dziecko chore itp

A ja powiem tak. Pierwszy rok wymazalam z pamięci było mega ciężko do.tego 4latka w domu. Po roku zaczęło być dużo lepiej.choć teraz majae dwa lata i córka.nadal w nocy się budzi. Ale.Ogólnie teraz super. Oczywiście kłócą się, gryzą, buny dwulatka ale i tak nie ma porownania do pierwszego roku. Gadaja, bawią się itp
Ja to.mam znowu odwrotnie im były mniejsze tym było łatwiej...[emoji6] pierwsze pół roku lajcik kolejne pół super. Odkąd zaczęły chodzić też nie jest źle. Ale moje bestie są bardzo żywe i obie równie uparte. Wszędzie ich pełno na wszystko się wspinaja. Mają ponad 1.5roku i nadal nie śpią mi w nocy bywa że budzą się tylko raz albo tak jak dziś co godzine[emoji21]
Zdecydowanie łatwiej mi było jak były malutkie.

Nie tu miał być ten wpis ;)

No ja o occie też nie slyszalam. Ale we wszystkich ciążach mialam infekcji. A w tej zaczęły mi się sypać zęby, no i dentysta kazał co dzień jeść jogurt naturalny. I wiecie co, nie mam infekcji. No i wyczytałam że bakterii które są w jogurtach wlaśnie zwalczają te infekcji. A wcześnie non stop globulki.

Czytałam właśnie, że duże znaczenie ma dieta: jogurty, kefiry itp. i oczywiście ograniczenie cukru do minimum, bo drożdże lubią cukier :sorry2: więc już się zaopatrzyłam w jogurty naturalne, ale z cukrem gorzej :-p Skoro lekarz nie wiedział o lekach, które mogę spróbować w ciąży bez ryzyka, to mógłby mi chociaż o tej diecie powiedzieć. Czytałam później o tym occie w necie i odradzano :baffled: Napisałam maila do ginekolog, do której idę w przyszłym tygodniu prywatnie i na szczęście odpisała i doradziła mi lek (odpowiednik polskiego clotrimazolum) i jest o niebo lepiej już po 1 dniu :biggrin2:

Hej ;) wpadlam tylko , zeby o cos zapytać. Stresuje sie, bo niesteyy , ale w czerwcu pochowalam mojego synka urodzonego w 23tc :( od października mielismy zgode na rozpoczęcie staran, no i sie udalo w 1szym cyklu.
Na 1szym usg to nyl 4t3d wg OM nic noe bylo widac. Kolejne ush 5t2d pecherzyk tydzien mlodszy, ale to ponoc niz zlego i obok drugi malutki pecherzyk, ale lekarka noe dawala mu szans
.. Kolejne usg(mialam plamienia wiec wizyta byla szybsza) 6t2d i dwa jednakowe pecherzyki (tamten dogonil ;) ) i chyba dwa cialka zolte i zarodek (slabo bylo widac) w kazdym razie w piatek mam kolejne usg na lepszym sprzecie w innym gabinecie mojej lekarki. A teraz pytanie... naczytalam sie o rodzajach ciaz i nie umiem znalezc odp na nurtujące pytanie czy to ze pecherzyki sa dwa tzn ze ciaza jest na 100% dwujajowa czy to jeszcze o niczym nie swiadczy ?
Z racji tego, ze moka ciaza zagrozona jest od poczatku to strasznie sie stresuje , ze okaże sie jeszcze ze bedzie to jednokosmowkowa jednoowodniowa... i zastanawiam sie czy dwa pecherzyki wroza dobrze czy zle...

Witaj i tutaj ;-) ;) Dziewczyny już Ci wyjaśniły a ja znalazłam fajną grafikę, która mówi o tym jakie są rodzaje ciąży bliźniaczej...wklejam niżej. A dodam tylko, że najprecyzyjniej da się określić rodzaj ciąży do końca I trymestru. Im później, tym gorzej to lekarzowi ocenić.

Załączniki

• bliźniaki.gif
    bliźniaki.gif
    47,4 KB · Wyświetleń: 281
reklama
Witam dziewczyny:) musiałam wszystko nadrobic, ale jestem i już opowiadam
Po wizycie wszystko dobrze , serduszka są biją i wg lekarza ciąża 2o2k więc najbezpieczniejsza wersja !!!:):) Kolejna wizyta za 2 tygodnie a prenatalne 6 grudnia- mam nadzieję że poznamy płeć ! Obecnie kończę 8 tydzien. Duphaston mam brać nadal, wszystkie badania które zlecił mi lekarz w porządku z wyjątkiem kwasu foliowego- mam duży nadmiar a lekarz mimo to kazał odstawic ale brać Prenatal- tylko że tam też są foliany, no ale lekarz się przecież zna lepiej niż ja ! Jedyne co mnie martwi to duża różnica mm pomiędzy pecherzykami, wyraźnie widoczna na USG , czy to normalne ? A dodam że wg USG oba zarodki ten sam ''wiek' , nie wydaje Wam się to dziwne ?? Pozdrawiam !

Do góry