reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża bliźniacza

Cześć dziewczynki. Opowiem wam swoją historie i powiedzcie co myślicie.
Otóż ostatnia miesiączka 16.11.
Cykle 28 dni. Test sikany 14.12 mocne 2 kreski.
15.12 wizyta u ginekologa diagnoza - ciąża pozamaciczna. 16.12 zrobiona laparoskopia i okazało się ze nigdzie nie widać CP.
Ale wartości bthcg 16.12 2100 i uwaga 18.12 - 5300.
A na usg nigdzie nie uwidoczniono pęcherzyka ciążowego.
Ciąża wychodzi 4t5d od ostatniej miesiączki.
Jak myślicie jest szansa ze ujawni się w macicy ciąża mnoga ?
Jutro znowu sprawdzanie bthcg i ponowne usg.

reklama
Cześć dziewczynki. Opowiem wam swoją historie i powiedzcie co myślicie.
Otóż ostatnia miesiączka 16.11.
Cykle 28 dni. Test sikany 14.12 mocne 2 kreski.
15.12 wizyta u ginekologa diagnoza - ciąża pozamaciczna. 16.12 zrobiona laparoskopia i okazało się ze nigdzie nie widać CP.
Ale wartości bthcg 16.12 2100 i uwaga 18.12 - 5300.
A na usg nigdzie nie uwidoczniono pęcherzyka ciążowego.
Ciąża wychodzi 4t5d od ostatniej miesiączki.
Jak myślicie jest szansa ze ujawni się w macicy ciąża mnoga ?
Jutro znowu sprawdzanie bthcg i ponowne usg.

Ja jestem w szoku, że zrobiono Ci laparoskopię "w ciemno". 😳 Przy pierwszym poronieniu miałam tak, że pojechałam na IP z plamieniem, lekarz stwierdził, że "coś" widzi w jajowodzie i położył mnie na oddział z podejrzeniem ciąży pozamacicznej 🤦🏻‍♀️. Na oddziale miałam USG zaraz po przyjęciu i lekarka powiedziała, że ona tu ciąży pozamacicznej nie widzi. Zostawili mnie na obserwacji, doszło do poronienia samoistnego. Ale w trakcie pobytu w szpitalu miałam kilka razy USG i nie było mowy o zabiegu bez pewności, że ciąża pozamaciczna faktycznie występuje. A i beta od początku zaczęła lecieć w dół.

U Ciebie jest jeszcze bardzo wcześnie i na tym etapie może nie być widać jeszcze pęcherzyka. 🤷🏻‍♀️ A co mówili w szpitalu?

Ja jestem w szoku, że zrobiono Ci laparoskopię "w ciemno". 😳 Przy pierwszym poronieniu miałam tak, że pojechałam na IP z plamieniem, lekarz stwierdził, że "coś" widzi w jajowodzie i położył mnie na oddział z podejrzeniem ciąży pozamacicznej 🤦🏻‍♀️. Na oddziale miałam USG zaraz po przyjęciu i lekarka powiedziała, że ona tu ciąży pozamacicznej nie widzi. Zostawili mnie na obserwacji, doszło do poronienia samoistnego. Ale w trakcie pobytu w szpitalu miałam kilka razy USG i nie było mowy o zabiegu bez pewności, że ciąża pozamaciczna faktycznie występuje. A i beta od początku zaczęła lecieć w dół.

U Ciebie jest jeszcze bardzo wcześnie i na tym etapie może nie być widać jeszcze pęcherzyka. 🤷🏻‍♀️ A co mówili w szpitalu?
Ze przy tak dużych wartościach bthcg musi już gdzieś uwidocznić się pęcherzyk.
Ale niestety wczoraj robili usg i dalej nigdzie nic nie widza.
Każą leżeć i czekać.
Jutro kolejne hcg i usg…

Każą leżeć i czekać.
Jutro kolejne hcg i usg…

Rozumiem. Kurczę ja nawet nie wiem jakie miałam teraz w ciąży bliźniaczej przyrosty bety żeby porównać. Ciążę wyłapałem testem bardzo wcześnie, bo jeszcze przed terminem miesiączki i wartość wynosiła 27,8 w 3+2 tyg. Ale dalej już nie sprawdzałam...

Każą leżeć i czekać.
Jutro kolejne hcg i usg…

A, i dodam jeszcze, że w obecnej ciąży w 6+0 tyg. lekarz zidentyfikował tylko jeden pęcherzyk. Dwa dni później trafiłam do szpitala i okazało się, że są dwa, wtedy wszyscy podkreślali, że ten drugi jest słabiej widoczny (myślę, że wynika to z tego, że jedno bobo ma łożysko na przedniej ścianie macicy a drugie na tylnej i to na tylnej musiało być mniej widoczne na początku). Tylko nie wiem czy to niedopatrzenie lekarza w czasie tego pierwszego USG czy obiektywnie mógł nie zauważyć tego jednego pęcherzyka... 🤷🏻‍♀️

A, i dodam jeszcze, że w obecnej ciąży w 6+0 tyg. lekarz zidentyfikował tylko jeden pęcherzyk. Dwa dni później trafiłam do szpitala i okazało się, że są dwa, wtedy wszyscy podkreślali, że ten drugi jest słabiej widoczny (myślę, że wynika to z tego, że jedno bobo ma łożysko na przedniej ścianie macicy a drugie na tylnej i to na tylnej musiało być mniej widoczne na początku). Tylko nie wiem czy to niedopatrzenie lekarza w czasie tego pierwszego USG czy obiektywnie mógł nie zauważyć tego jednego pęcherzyka... 🤷🏻‍♀️
u mnie jest właśnie ten problem ze nie widać na usg zadnego pęcherzyka

u mnie jest właśnie ten problem ze nie widać na usg zadnego pęcherzyka

Rozumiem, zastanawiam się (patrząc analogicznie do mojej sytuacji) czy jakby np dwa pęcherzyki były w tylnej części macicy to czy jest możliwość, że na tym etapie jeszcze ich nie widać... 🤔 A jak rozumiem, wysoki poziom bety łączysz z ewentualnością ciąży bliźniaczej.

reklama
Do góry