reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża bliźniacza

reklama
jest wieloryb!

Załączniki

• 23318805_10210894342614081_796934312_n.jpg
    23318805_10210894342614081_796934312_n.jpg
    59,4 KB · Wyświetleń: 95
Hej dziewczyny, wczoraj byłam na usg no i najprawdopodobniej będą dwie dziewczynki, czyli nasz dom to będzie babiniec 4 córki :D mąż w szoku aż się musiał wczoraj drinka napić po tych wiadomościach
u mnie też dziewczynki :) w sumie bedą 3 :D mąż te zwariował jak się dowiedział :D:D ja tam się ciesze :) pociesz męża ze płeć dziecka zależy od plemnika więc to jego zasługa :D

Mea po ostatnim skoku wagi u mnie (czyli 3 kg na plusie w ciągu tygodnia) mam aż 17, ale damy radę:) u mnie to dziwne, bo jem znacznie mniej niż wcześniej a tu takie niespodzianki.
A mi w szpitalu dzisiaj wyznaczyli termin przyjęcia na 27.11, cesarka dzień lub 2 później. Według USG pierwszego trymestru będzie to 36+5. Obym dotrwała:) jutro jesZcze ustalę z moim lekarzem, jak jemu to sie widzi i co on o tym sądzi. Ale może to głupie, ale jak mam taki konkretny termin to jakaś taka spokojniejsza jestem i myślę tylko o tym, że muszę dotrwać te 3 tygodnie:)
Ojej to za trzy tygodnie już :) Na pewno dotrwasz, dasz radę :)
Nie wieloryb tylko super babeczka :D
Hej dziewczyny, wczoraj byłam na usg no i najprawdopodobniej będą dwie dziewczynki, czyli nasz dom to będzie babiniec 4 córki :D mąż w szoku aż się musiał wczoraj drinka napić po tych wiadomościach
No to Twój mąż już jest bez szans, przegadacie go we wszystkim :D

Alinka ja tyje non-stop ostatnio;/ brzuch ogromny, obiecuje ze dzisiaj fotke juz wrzuce :D wygladam jak w 40tyg z pierwszą córką...chyba tone waże ;/

Dziewczyny, mam propozycję przestańcie się ważyć i problem z głowy, tylko ma wizycie będziecie widziały swoją wagę ;) A dwa, to dzieciaki rosną a nie Wy tyjecie ;)

Alinka no to już lada moment i będziesz tuliła dzieciaczki :)
Shamel do wieloryba to Ci jeszcze dużo brakuje, póki co wszystkie jesteśmy krągłymi mamuśkami co najwyżej, czasem z zadyszka jak starsze Panie ;)

@Mea1989 super rzeczy wyprawkowe,ja jadę na spirometrie teraz a już odebrałam paczkę także nie mogę się doczekać aż ja w domu otworze,później się pochwale co to za skarby tam przyszły całe 6kg wyprawki :)
A waga się nie martwcie dziewczyny,zrzucimy u mnie 15kg i już ledwo chodzę,tez nie wiem jak się zmieszczę w jakiekolwiek spodnie ;)

reklama
Dostałam właśnie maila od księgowego:
Po zmianach w 2016 r. podział jest tak jak Pani napisała:
31 tygodnie - urlop macierzyński (art. 181 par. 1 Kodeksu pracy)
34 tygodnie - urlop rodzicielski (art. 182(1a) par. 1 pkt 2 Kodeksu pracy).

Jeżeli idzie o zasiłek to mamy art. 31 par. 1 i 2 ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa.
Tutaj mamy:
- zasiłek macierzyński za okres urlopu macierzyńskiego (31 tygodni) - 100%
- zasiłek macierzyński za okres 8 tygodni urlopu rodzicielskiego - 100%
- reszta urlopu rodzicielskiego - 60%.

Albo całość 80%.

Sprawdziłam w ustawie i chyba ma rację- zasiłek nie jest liczony równo z urlopem, 8 tygodni rodzicielskiego jest wypłacane 100%.

Do góry