reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża bliźniacza

No to zacznę najpierw od tych dobrych wiadomości - młody 1650 a panna 1590 wiec rosną ładnie, z wodami tez nie ma żadnych zastrzeżeń, serduszka ładnie biją. Ułożeni są w 69 wiec nastawiam się na CC.

Z gorszych wiadomości to niestety mam rozwarcie na 1.5 cm ale szyjka jeszcze dość długa bo 3.5cm ale i tak skróciła się o 1 cm. Jutro mam kupić celston i musze go wziac w dwóch dawkach po 24h. Do tego zrobić badanie crp. Jak będzie ok to w niedziele kolejna wizyta, jak coś będzie nie tak to jutro na oddział :/
Powiem wam ze masakra - jakoś tak niespodziewanie to wszystko wyszło. ... :(

3jgxkw7ijrrlq1z6.png

reklama
Ewa, spokojnie! Na pewno wszystko będzie dobrze, odpoczywaj ile możesz, mocno trzymam kciuki, żebyś jeszcze mogła pobyć w domu, nie w szpitalu. A Twoje maluszki pięknie rosną, oby tak dalej.

Póki co jestem dość spokojna, ale przeraża mnie wizja dłuższego pobytu w szpitalu. Mam w domu 21 miesięcznego bąbla, którym ktoś będzie musiał się zająć, a mąż w pracy nie weźmie tak długiego urlopu. Ech musi być dobrze. Choć po tym wczorajszym badaniu tak mnie wszytko boli ze szok, a w nocy cały czas mi się brzuch stawiał...

3jgxkw7ijrrlq1z6.png

Ewka, masz rozwarcie wewnętrzne czy zewnętrzne?
Wielorodki mogą miec rozwarcie, szyjka nie jest u nich tak elastyczna. Gorsze jest to wewnętrzne, bo moze się w nie wpuklic któryś z pęcherzy płodowych.

Powiem Ci, ze z tego powodu w 30 tc wylądowałam w szpitalu i zostałam w nim do konca. Szyjkę miałam skrócona, choc aż 38mm. Rozwarcie 1,5. Ale znam dziewczyny, które w takim stanie śmigały aż do konca ciąży. Wszystko pewnie zalezy od lekarza. W domu też musiałam zostawić synka.

Moje robaki też tyle ważyły w analogicznym okresie

Uszy do gory. Leżenie naprawde pomaga. W pozycji stojącej maluchy nie napierają tak na szyjkę, wiec leż ile możesz.

Zewnętrznie to szyjkę miałam otwarta od początku ciąży. (Uroki wcześniejszych porodow). mam rozwarcie wewnętrzne z ujsciem w kształcie delty (lub inaczej V).

3jgxkw7ijrrlq1z6.png

Ewa, to sama masz sobie ten celeston podac? W sensie źe Pielęgniarka? Może faktycznie lepiej by bylo chociaż na tydz się położyć? Ja mam 4 dawki, 2xdziennie dostaje. Trzymaj się dzielnie maluszki nasze prawiw równo rosną :-D byle to rozwarcie uspokoić. Mi dziś dali czas do piątku i do sprawdzenia i będziemy myśleć o wyjściu do domku.

Ja mam podzielone to na dwie dawki i tak ma mi podac pielęgniarka - juz jedna dawkę dostałam dziś o 10. Nie było źle - trochę podczas wstrzykiwania - czułam ból w nodze ale chwile później się rozeszlo. I jutro o 10 kolejan.
Ja wiem skąd to rozwarcie - poprostu ostatnio zaczęłam chodzić na spacery - no wiecie pogoda się zrobiła ładna, no to siup młodego do wozka i po starsza core do przedszkola - przecież spacerkiem to tylko 15 min - no ale jak się cała zimę dupska nie ruszało, bo z domu się wyjść nie dało (błoto straszne) to teraz mam za swoje. Będę się oszczędzać, z tym leżeniem to u mnie ciężka sprawa ale ile się da tyle będę leżeć. W niedziele się okaże co dalej. Jak nic się nie zmieni to kolejna wizyta po kolejnych 5 dniach. I tak już pewnie do końca.

A dzieci mają powiedziane ze nie wolno im wyjść do dnia matki[emoji14]chociaż dzień matki w tym roku to boże Ciało wiec wątpię na termin CC na ten dzień :/

3jgxkw7ijrrlq1z6.png

reklama
Ewka jak to mój lekarz na mnie ryknal jak mi krążek spadł i wylądowałam w szpitalu to ja mówię że to moja wina bo sprzątalam i się na chodziłam...a ten ma mnie "na chodziłam? W ciąży bliźniaczej? Brawo Ty!" I śmiech a po chwili całkiem poważnie ze chyba nie zdaje sobie sprawy z powagi sytuacji w ciąży bliźniaczej i ze mam nie łazić jak nie normalna tylko leżeć.

Wiec teraz tylko leżę chodzę jak musze wiadomo...ale potem modlę się żeby tylko brzuch nie twardnial.

eiktkw7i1lgslap3.png

Do góry