reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża bliźniacza

Witam wszytskie przyszłe mamy :)
Przepraszam, ze się tak wtrącam w wątek, ale nie mogę się powstrzymać! Marzę o zdrowych bliźniaczkach jednojajowych! Wiem, wiele z Was pewnie teraz przewraca oczami, ale cóż, tak mam odkąd pojawiły się myśli o dziecku :) W ciąży jeszcze nie jestem, ale kto wie, może niedługo zabierzemy się z mężusiem za ten temat ;)
Kochane czy znacie jakieś metody na zwiększenie szans na poczęcie bliźniaków? Wiem o hormonach, ale antykoncepcji nie używam od 7 lat i nie zamierzam ... Poza tym to wspomaga ciąże dwujajowe. Słyszałam coś o tym, że kiedy kobieta ma dietę bogatą w jajka to wzrastają szanse, ale coś mi to pachnie legendą ludową :) Wiem również, że prawdopodobnie nie ma na to sposobu, ale może coś z waszych "początków" Wam się przypomni a ja będę to miała na uwadze "poczynając" ;)
Zazdroszczę podwójnego szczęścia!! Pozdrawiam i życzę dużo zdrówka dla przyszłych mam i bobasów! :)

reklama
Karola wspolczuje, przesrane to zycie szpitalne...
mnie budzili co godz w nocy przez 3 dni zeby mierzyc cisnienie!!! eeek??
kochana juz sie nie moge doczekac zeby zobaczyc tych Twoich dwoch Skubancow ;)
juz tak blisko woot woot!!!:happy:

rudaU - my tu w większości jesteśmy w szoku że trafiła nam się ciaża bliźniacza :-D
Ciąża jednojajowa to chyba czysty przypadek i nie da się jej "zaplanować".
U mnie bliźniaki są dwujajowe, ale ja jestem "obciążona" rodzinnie. W mojej rodzinie jest sporo bliźniaków, np. siostra mojej mamy. Ja brałam zanim zaszłam w ciążę kwas foliowy (ponoć ma wpływ) a w ciążę zaszłam w czasie tzw. późnej owulacji (ponoć "ryzyko" bliźniaków jest większe ;). Wiek podobno też ma znaczenie (im później tym lepiej) no i częściej przy drugiej i kolejnej ciąży częściej się zdarza ( u mnie). Ja nigdy nie brałam żadnych hormonów ani tabletek więc u mnie akurat to nie mialo wpływu.

A co do diety to hmm... teraz sobe przypominam że jakiś rok przed zajściem w ciażę zaczęłam stosować dietę bogatą w nabiał, balko, chude mięso i warzywa, tak prawie do momentu zajścia w ciążę. Ale jakby to miało wpływ to wszystkie babki stosujące dietę Dukana które zaszły w ciążę musiałałyby być w ciąży bliźniaczej.. Więc w to akurat wątpię..

Może zapytaj też na wątku "rozpakowanych" mamusiek, może tam ktoś planował.

Pozwodzenia :))

miki - mdłości minęły mi gdzieś tak w 17tc.. póżniej małam 2 tyg. przerwy z dolegliwościami i zaaaaaczęłaaa się jazda z hormonami. Ile ja łeż niepotrzebe wylałam..

rudaU - my tu w większości jesteśmy w szoku że trafiła nam się ciaża bliźniacza :-D
Ciąża jednojajowa to chyba czysty przypadek i nie da się jej "zaplanować".
U mnie bliźniaki są dwujajowe, ale ja jestem "obciążona" rodzinnie. W mojej rodzinie jest sporo bliźniaków, np. siostra mojej mamy. Ja brałam zanim zaszłam w ciążę kwas foliowy (ponoć ma wpływ) a w ciążę zaszłam w czasie tzw. późnej owulacji (ponoć "ryzyko" bliźniaków jest większe ;). Wiek podobno też ma znaczenie (im później tym lepiej) no i częściej przy drugiej i kolejnej ciąży częściej się zdarza ( u mnie). Ja nigdy nie brałam żadnych hormonów ani tabletek więc u mnie akurat to nie mialo wpływu.

A co do diety to hmm... teraz sobe przypominam że jakiś rok przed zajściem w ciażę zaczęłam stosować dietę bogatą w nabiał, balko, chude mięso i warzywa, tak prawie do momentu zajścia w ciążę. Ale jakby to miało wpływ to wszystkie babki stosujące dietę Dukana które zaszły w ciążę musiałałyby być w ciąży bliźniaczej.. Więc w to akurat wątpię..

Może zapytaj też na wątku "rozpakowanych" mamusiek, może tam ktoś planował.

Pozwodzenia :))

Dzięki!!! Szanse mam praktycznie zerowe, bo nie mam w rodzinie tego błogosławieństwa, czy obciążenia :-D i doczytałam już, ze jednojajowe to po prostu czysty przypadek, jak szóstka w lotka :laugh2: Kwas włączam do swojej diety, jeszcze popytam gina jak się umówię na wizytę, pewnie pomyśli sobie, że przyszła kolejna nawiedzona, ale co mi tam! ;-) Ale wiesz jak to jest, jak zaplanujesz, że trafisz tę szóstkę to nic z tego:no: Ale zobaczymy pomarzyć nie zaszkodzi ;)

jest 5 rano a ja jem rurke z kremem na szpitalnym lozku:sorry:obłed
juz mam ochote zapomniec o ciazy i zaczac zyc jak bialy czlowiek,
słysze juz ruch na korytarzy, zaraz podłaczaj na do ktg, nie spie od 02.00:crazy:
mmmmaammmmm dddoooooosssssccccccccc:angry:
Tossa co z toba?

Jestem jestem, czytam Was ale nie mam siły nic pisać...
Sorry dziewczynki, katar mnie jeszcze męczy i wszystkie inne cholerstwa i ustrojstwa związane z ciążą, potwornie bolą mnie nogi od kręgosłupa, brzuch mi twardnieje , chwilami z bólami macicy i ogólnie mam mega doła od siedzenia samemu w domu od 7 do 16 ...jeszcze trochę a dostanę mega *******ca!
wyję coraz więcej z bólu oraz tego że jestem taka ułomna i wielka ... i jak mi jakaś matka z ciąży pojedynczej zacznie jeszcze prawić jakieś kazania i dawać rady co do ciąży itp to po prostu strzelę jej w zęby! Bo dobijam do końca 28tc a mam wrażenie że ja za chwilę urodzę !!! wszędzie się wszyscy patrzą na mój brzuch tak jakbym miała za chwilę rodzić ! Noż kuźwa mać , czy ja jestem jakieś monstrum czy jak ??!!!

Tossa, ja juz nawet nie mam siły nikogo przekonywac ze to co dzieje sie teraz z moim cialem jest nieludzkie, odczowam bol wszystkiego i wymiotuje po wszystkim bo Toska siedzi mi na zoładku:wściekła/y:
Czuje sie jak kupa, wygladam jak kupa i naprawde mam juz dosc.
Wiec jak slysze dobre rady, zeby np spac z poduszka miedzy nogami to mam ochote przegrysc aorte:wściekła/y:

nie, k.....wa czuje sie kwitnąco, a co zle wygladam baranie?
tak trzeba odpowiadac!!!!!!! aaaaaa, mowie Ci ja ledwo zyje i mam wrazenie ze wszyscy mysla ze troche przesadzam ze koncowka zawsze jest ciezka.....a ja wiem jak wyglada koncowka ciazy pojedynczej i bliznaiczej i sa to dwa swiaty

reklama
to moja teściowa własnie jest zdziwiona że ja ciągle narzekam że coś mnie boli itp...to ta mi wyjeżdża z hasłem że ona na rehabilitację chodzi na masaże wodne i to taka ulga :wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:
jeszcze do mnie słodkim głosem mówi - baryłeczka ! Jakby sama miała figurę osy i była piękna że ach i och !
teraz leżałam w łóżku to nawet nie zapytała się jak się czuję ani nie przyszła zobaczyć, bo ma raptem 3 piętra do góry windą...leżałam plackiem, pocąc się i czekałam aż mąż wróci z pracy...

Do góry