reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Chrzciny

U mnie było 20 osób, miałam 4 ciasta, owoce, zimna płyta i ciepła kolacja...na kolacje zamóiłam catering: mięso, sałatki, ziemniaczki amerykańskie za 270 zł...ze wszystkim chrzciny wyszły ok 700-800 zł...a Malwinka była ubrana cała na ecru...sukienusia z bolerkiem, czapeczka szydełkowana z bucikami i rajstopki...a w czapeczce tradycyjnie gałązka merty :)

reklama
U nas alkohol będzie, ale oczywiście kulturalnie, w granicach normy wszystko.
Już wstępnie wyznaczona data na 3 września w sobotę i podpytałam już proboszcza i salę sprawdziłam, tak więc pozostało zarezerwować i tylko potem wyskakiwać z kasy
Hanię ubiorę w sukienusie różową, którą uszyła własnoręcznie moja siostrzenica i na to taką szatkę do kościoła, którą wskazała mgordon

my mieliśmy wczoraj chrzciny mały ubrany był w eleganckie śpiochy białe i na to miał kombinezonik biały. Jak zrzuce zdjecia to wkleje.
A impreza w domu od obiadu do kolacji. Zamówiłam catering za 500 zł ciasta 2 zrobiła moja mama 1 teściowa. Plus zimna płyta i owoce, ciasteczka.
Nie wiem ile wyszło razem.

A ja dziś załatwiłam chrzest :-) Druga połowa września, sobota. Tylko niestety porażka z knajpą w której chciałam bo mają wesela :-( Chrzestna na oku ale z chrzestnym to zero pomysłu :-( Ja mam za to inny problem odnośnie ilości gości - uroczystość będzie w niedużej kaplicy i 30 osób to tam dwoma kolanami wejdzie - więc się muszę ograniczyć.
Co do ubranka to bym chciałam białą sukienkę, sweterek, rajstopki i czapeczkę. Znalazłam nawet coś skromnego ale w rozmiarze 62 to Młoda nawet we wrześniu raczej się utopi....
Bawełniany komplecik do Chrztu - Daga Zaczarowane Sny
Niektóre zestawy - szczególnie zimowe - mają całkiem ciekawe. Muszę się liczyć z tym, że może już być chłodnawo więc kompleciki z krótkim rękawem i bez bolerka odpadają.

W końcu uroczystość będzie w kaplicy, ale kościelnej więc nie muszę się ograniczać z gośćmi. Muszę pojechać do tego kościoła aby się zorientować logistycznie - nota bene Tata Młodej tam do komunii szedł. :tak: Zaklepałam też miejsce w zaprzyjaźnionej knajpie - może nie tak eleganckiej ale plus będzie taki że otworzą ją specjalnie dla nas no i ceny spodziewam się w miarę zacnej. :tak: Teraz tylko ustalić menu ( bez alkoholu ), zamówić i wysłać zaproszenia, pogadać o tej zaszczytnej roli z kandydatką na chrzestną ( w czwartek ), stworzyć chrzestnego, ubranko i czekać września.
Jak myślicie ubrać - w sensie ilości i grubości warstw - swoje Maleństwa te które we wrześniu chrzczą ? Traschka - wydaje mi się, że Ty podobnie jak ja.

Ostatnia edycja:
Forever dobrze pamiętasz, my chrzcimy 18 września. Ale kompletnie nie myślałam jeszcze o ubranku. Mam taką ładną sukieneczkę białą ale chyba za duża będzie we wrześniu. Muszę się rozglądnąć...

p1010049.jpgp1010044.jpgp1010052.jpgA my już jesteśmy po chrzcinach. Zaprosiliśmy 20 osób i zorganizowaliśmy wszystko w domu. Obie Mamy bardzo nam pomogły i zajęły się kuchnią. Zamówiliśmy tylko tort.
p1010050.jpg

dzisiaj byłam u ksiedza rozeznac sie w sytuacji co i jak. Chrzciny chcielibysmy zrobic we wrzesniu, ale jeszcze nie zdecydowalismy czy w sobote czy w niedziele. Ja wolałabym w sobote po południu, u nas chrzcza po mszy czyli ok 17.30, z tym ze mama i siostra M. przyjada z N. Sącza autobusem i powrtony maja chyba ok 20 iec troche kicha bo szybko musiały sie zbierac do domu. Błam nawet w restaracji pytac o terminy i cene no i chrzest w niedziele na 20 osób wyszedłby -sama restauracja- 1600 zł (obiad, zimna płyta i jeszcze jedno ciepłe danie + jakies napoje), do tego musze doliczyc ciasta, tort, owoce i ew. jakis alkochol, raczej tylko wino. wiec wszystko wyszłoby napewno ponad 2 tys. Do tego ubranie dzieciaków i siebie bo ja to sie chyba w nic nie zmieszcze no ksiedzu tez trzeba cois dac, masakra jakas:baffled:

reklama
Do góry