reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

chrzciny, urodziny i inne uroczystości

My mamy chrzciny 19go... Świecę i szatkę kupują chrześni, impreza będzie w restauracji, właśnie jutro mam ustalać menu. Jeśli chodzi o alkohol, na pewno będzie wino i szampan- mi się wydaje, że komunia jest bezalkoholowa, chrzciny chyba nie koniecznie?
Wczoraj byłam w kościele, najpierw mega się zestresowałam, bo ksiądz do mnie: "nie ma tak szybko, dzisiaj poniedziałek, a Pani chce chrzciny w niedzielę?" a wcześniej specjalnie dzwoniłam do kancelarii dowiedzeć się, ile wcześniiej trzeba się zapisać, to dwie osoby powiedziały mi, że i tydzień wcześniej wystarczy i ochrzczą na pewno wszystkie "chętne" dzieci. Potem usłyszłam, że trzeba zebrać dużo dokumentów (tzn, zaświadczenia dl achrzestnych i akt urodzenia;-)),a jak wyciągnęłam mu zaświadczenie chrestnej, bo już je mam i ten akt urodzenia, to nic już nie mówił i Franka zapisał. Jak jeszcze zauważył, że będzie Franek- to powiedział, `że na pewno go ochrzci, bo to jego imiennik i Franciszki to najlepsze osoby na świecie:-D Oprócz nas będzie jeszcze jedna dziewczynka. O kartkach ze spowiedzi nic nam nie mówił... ale mam znajomą, która była chrzestną w Gorzowie i tam musiała mieć zaświadczenie do chrztu, kartkę ze spowiedzi i zaświadczenie, że brała udział w naukach dla rodziców chrzestnych!! Nawet nie wiedziałam, że coś takiego jest!
Co do gadżetów;-) to my zamówiliśmy dla gości:
KLASYCZNE PODZIĘKOWANIA DLA GOŚCI - CHRZEST ! (1214756047) - Aukcje internetowe Allegro

białe pudełeczko z niebieską kokardką i niebieskie migdały. I karteczka z datą chrzcin:-)

Ja ubieram się w sukienkę do kolana, z dekoltem, drapowaną przy dekolcie, w kolorze szaro- oliwkowym, do tego czarny lakierowany pasek i płaszcz do kościoła...

No, zeznałam wszystko jak na spowiedzi;-)

reklama
Krewetka u nas tez bez pamiątki, aktu ani podpisów

gdy chrzciliśmy Antosia było w sumie 5 chrztów i co było szokiem ani jedni rodzice nie przystępowali do komunii... sami grzesznicy byli ( cóz my też z tych)

a nas dziś franciszkanie odesłali, że tak powiem w diabły, coś ten franciszkanin bredził o zarządzeniu biskupa, że we własnej parafii, gadu gadu ..... ale kogo parafii, mojej, dziecka czy ojca? bo tej ostatniej to nigdy nie znajdziemy :-D:-D:-D

a najlepsze, że do tych kancelarii kościelnych (bo poszliśmy do kolejnego kościoła) to po tysiąc schód pod górę - jak droga krzyżowa z wózkiem

Ostatnia edycja:
My chrzciliśmy Ryśka 15 sierpnia.Na szczeście mamy już to za sobą ;-).Było u nas 13 osób,a imprezę robiliśmy w domu.MAły w kościele był grzeczny jak aniołek, a jak podeszliśmy do chrzcielnicy to zaczął się drzeć jak dziki ;-),wogóle nie było słychac co ksiadz mówi hehe.

JustMe śliczne te pudełeczka,szkoda że wczesniej nie wpadłam na coś takiego.

a najlepsze, że do tych kancelarii kościelnych (bo poszliśmy do kolejnego kościoła) to po tysiąc schód pod górę - jak droga krzyżowa z wózkiem

Bali, pięknie powiedziane!:tak: co racja to racja, powinni pomyśleć o matkach z dziećmi...

za pokute zadaje Ci relację z chrzcin poparta dokumentacja fotograficzna:-D

Da się załatwić;-) Zdjęcia bedzie robił ten sam znajomy, który robił nam sesję brzuszkową, więc mam nadzieję, że będzie fajna pamiątka....

Pisałam już na głównym, że byłam dzisiaj w restauracji ustalać menu, więc powtórzę się jeszcze tutaj;-) Ustaliłam przystawki i tort, zupę i II danie uznalam, że każdy wybierze sobie z karty- ja np. po przystawkach zupy już w siebie nie wepchnę, tym bardziej wiedząc, że jest tort. Tort wybrałam przekładany malinami, oblany czekoladą:biggrin2:

My chrzciny robimy 16 października. Przyjęcie będzie w domu, na 15 osób (5 osób nie będzie). Idę na łatwiznę i jedzenie zamawiam u babki, gdzie mieliśmy wesele - cieplutkie przywiozą na konkretną godzinę. Tort i placki też będą zamówione. Na torcik kupiłam na Allegro opłatek z wydrukowanym zdjęciem Hanuśki. Także w domu zrobię tylko ryby w pomidorach i ewentualnie sałatki. Szatka z imieniem, datą chrztu i świecą też już leży w domu. tylko brakuje najważniejszego :-D:-D:-D strojów dla mnie, Hanusi i pewnie garnitur dla męża, bo od czasu jak przestał palić papierochy, to sporo przytył ;-)

reklama
Madziamadzia ja też robiłam chrzciny w domu na 13 osób i wszystko przygotowałam z mamą. Dużo przygotowałam dzień wcześniej. np. upiekłam ciasto, zrobiłam sorbet, pokroiłam wszystkie warzywa do 3 sałatek, a w niedziele tylko wymieszałam i przyprawiłam. Mięsa też po peklowaliśmy. Naprawdę fajnie to i sprawnie nam poszło i koszt 400 zł.( a goście byli cały dzień od śniadania po kolację ;-D )aha teściowa przywiozła dwa ciasta. :-)

Do góry