reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Chrzciny, roczek i inne uroczystości naszych pociech

reklama
jutro maz spróbuje przekonac meza do wydania swistka a jak sie nie uda to na pewno jakis ksiadz sie i bez tego zgodzi (mam nadzieje) - chcemy w sobote bo 6dorosłych osób i jedno małe w naszym mieszkanku to troszke duzo

Na pewno znajdziesz taki kościól a jak nie to przyjeżdżaj do mnie bo ja znam taka wioche gdzie ochrzci od ręki. Moja koleżanka tak chrzciła.

dziwne... przecież chrzest można przyjać tylko raz, a skąd taki "przypadkowy" ksiądz, jeśli nie ma zaświadczenia ma wiedzieć, ze dziecko nie było już chrzczone??

dziwne... przecież chrzest można przyjać tylko raz, a skąd taki "przypadkowy" ksiądz, jeśli nie ma zaświadczenia ma wiedzieć, ze dziecko nie było już chrzczone??

wydaje mi sie ze jak rodzice bardzo wierzacy to drugi raz nie pójda a jak tacy średnio i chrzest tylko dla dziecka i dla dziadków to po co maja drugi raz chrzcic:tak:

no niby tak, ale co niektórzy to np. złosliwi są i choćby po to, aby Kosciołowi psiusa zrobic i nagrać potem super chodliwy materiał ;-)

A tak serio - zaufanie zaufaniem, ale przepisy to chyba jakieś tych księży tez obowiązują i muszą postepowac wg nich...

Maja ma chrzest 24 marca i nie mam żadnej kartki ze nie była chrzczona wcześniej choć jest zameldowana w innym mieście niz bedzie miała chrzest( bo m sie uparł ze dziecko ma miec zameldowanie gdzie ojciec), ale ten ksiądz jest z mojej parafii i dostarczyłam mu papierki że mieszkamy w Uk i że tu sie córcia urodziła

dziewczyny czy za chrzest sie cos płaci księdzu i ewentualnie ile? i czy za wydanie zaswiadczenia ze mozna w innym kosciele to tez sie cos płaci?

o zaplacie za wydanie zaswiadczenia nie wiem, no ale jesli w koncu byliby w porzadku to mozna by im cos dac ze slowami ze "chcecie zlozyc ofiare na kosciol".
Za chrzest my zaplacilismy 150zl - bo tak chcielismy. Wiem ze zwykle ludzie placa 100zl raczej. Choc w niektorych kosciolach jest cennik uslug i to jest moze troche dziwne, ale z drugiej strony to przynajmniej wiadomo ile i za co sie placi...

reklama
My za chrzest daliśmy chyba tyle samo co mysz i to po samym chrzcie, a w naszym parafialnym mąż nic nie dawał, tylko powiedział, ze wspomozemy budowę koscioła :-) no i coś tam przelalismy później na nasz kościół. W Mariackim, gdzie praktycznie załatwiają cały chrzest (bo klasztor gdzie synek był chrzczony nie jest parafią) nic nie dawalismy. Tak więc biegania było trochę.

Do góry