reklama
Słoneczko_Ktosia
Fanka BB :)
jutro maz spróbuje przekonac meza do wydania swistka a jak sie nie uda to na pewno jakis ksiadz sie i bez tego zgodzi (mam nadzieje) - chcemy w sobote bo 6dorosłych osób i jedno małe w naszym mieszkanku to troszke duzo
Słoneczko_Ktosia
dziwne... przecież chrzest można przyjać tylko raz, a skąd taki "przypadkowy" ksiądz, jeśli nie ma zaświadczenia ma wiedzieć, ze dziecko nie było już chrzczone??
wydaje mi sie ze jak rodzice bardzo wierzacy to drugi raz nie pójda a jak tacy średnio i chrzest tylko dla dziecka i dla dziadków to po co maja drugi raz chrzcic
krupka
Entuzjast(k)a
no niby tak, ale co niektórzy to np. złosliwi są i choćby po to, aby Kosciołowi psiusa zrobic i nagrać potem super chodliwy materiał ;-)
A tak serio - zaufanie zaufaniem, ale przepisy to chyba jakieś tych księży tez obowiązują i muszą postepowac wg nich...
A tak serio - zaufanie zaufaniem, ale przepisy to chyba jakieś tych księży tez obowiązują i muszą postepowac wg nich...
Żania7
mama kochanych urwisków
Maja ma chrzest 24 marca i nie mam żadnej kartki ze nie była chrzczona wcześniej choć jest zameldowana w innym mieście niz bedzie miała chrzest( bo m sie uparł ze dziecko ma miec zameldowanie gdzie ojciec), ale ten ksiądz jest z mojej parafii i dostarczyłam mu papierki że mieszkamy w Uk i że tu sie córcia urodziła
Słoneczko_Ktosia
dziewczyny czy za chrzest sie cos płaci księdzu i ewentualnie ile? i czy za wydanie zaswiadczenia ze mozna w innym kosciele to tez sie cos płaci?
mysz1978
o zaplacie za wydanie zaswiadczenia nie wiem, no ale jesli w koncu byliby w porzadku to mozna by im cos dac ze slowami ze "chcecie zlozyc ofiare na kosciol".
Za chrzest my zaplacilismy 150zl - bo tak chcielismy. Wiem ze zwykle ludzie placa 100zl raczej. Choc w niektorych kosciolach jest cennik uslug i to jest moze troche dziwne, ale z drugiej strony to przynajmniej wiadomo ile i za co sie placi...
Za chrzest my zaplacilismy 150zl - bo tak chcielismy. Wiem ze zwykle ludzie placa 100zl raczej. Choc w niektorych kosciolach jest cennik uslug i to jest moze troche dziwne, ale z drugiej strony to przynajmniej wiadomo ile i za co sie placi...
reklama
Ewitka
Majowo-lutowa mama
My za chrzest daliśmy chyba tyle samo co mysz i to po samym chrzcie, a w naszym parafialnym mąż nic nie dawał, tylko powiedział, ze wspomozemy budowę koscioła :-) no i coś tam przelalismy później na nasz kościół. W Mariackim, gdzie praktycznie załatwiają cały chrzest (bo klasztor gdzie synek był chrzczony nie jest parafią) nic nie dawalismy. Tak więc biegania było trochę.