reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Chrzciny, roczek i inne uroczystości naszych pociech

Niedługo pewnie czekają nas przygotowania do roczku - aby nie tworzyc nowego watku zmieniłam nazwę w tym o chrzcinach:)

U nas chyba roczek nie wyjdzie - coraz mniej jest w kraju z tych, którzy mieli być :baffled: I raczej nie dojada w kwietniu ani maju. Nic to, najwyzej będą tylko moi rodzice i moja siostra - pojedziemy sobie nad morze i będzie cool :-)

reklama
Niedługo pewnie czekają nas przygotowania do roczku - aby nie tworzyc nowego watku zmieniłam nazwę w tym o chrzcinach:)

U nas chyba roczek nie wyjdzie - coraz mniej jest w kraju z tych, którzy mieli być :baffled: I raczej nie dojada w kwietniu ani maju. Nic to, najwyzej będą tylko moi rodzice i moja siostra - pojedziemy sobie nad morze i będzie cool :-)

Super Krupko to połączenie wątku, a z tymi Waszymi gośćmi to chyba, że nas zaprosisz;-).

A i już od dłuższego czasu mam w głowie jaką imprezkę zrobić, chrzciny były smutne, bo dzień przed operacją, po porodzie też wielkich imprez nie było no bo nie to mieliśmy w głowach ale juz powiedziałam , że roczek wyprawiamy.

a my chcielismy pojechac na tydzien na wakacje ui spedzic urodzinki tylko z chlopcami. Po powrocie zrobic male przyjecie dla chrzestnych i dziadkow.Jakos nie lubie duzego zamieszania. may dosc spory ogrodek,wiec myslalam, ze gdy pogoda dopisze a w maju powinna zrobimy przyjeciena dworze, chlopcy beda mogli pobiegac(o ile beda juz biegac:tak::-)) ale do tego mamy jeszcze troche czasu,wiec zobaczymy jak to sie wszystko ulozy.
A Wy macie juz jakies konkretne wyobrazenia imprez roczkowych dla mauszkow?:-)

wyjdzie, wyjdzie - zrobimy jeden wielki roczek dla wszystkich Majątek i wyjdzie ;-)

Ech... a my dopiero chrzciny robimy...:zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y:
No, ale tak wyszlo - miedzy innymi dzieki oslemu uporowi mojego meza bo tak to chrzciny mialy byc w lipcu...:baffled:
No, ale trudno - najwazniejsze ze nareszcie Jasio zostanie ochrzczony bo lezalo mi to na sercu :sorry2:
Na Slasku skad pochodze obchodzi sie Roczek a w Gdansku sie z tym nie spotkalam.:no: No, ale Roczek jest wlasciwie rok po chrzcie a u nas mialoby to miejsce dopiero za rok wiec odpada...

Tak czy inaczej mam zamiar zamowic msze w intencji Jasia na 25 maja (urodzil sie 24) - to jest akurat niedziela - moze ksiadz go jakos poblogoslawi i tez bedzie dobrze :-)

Myszko my chrzcimy Maje dopiero w wielkanoc bo wcześniej nie mgliśmy wszyscy być w Nowej Soli tzn chrzestny jest z Holandii i nie miał urlopu i nie mógł przyjechać, juz też mam nerwa że tak się to odwleka no ale jak to mówią co się odwlecze to nie uciecze:-)

Co do roczku u nas się obchodzi ale normalnie jak urodziny dziecka w dniu narodzin tzn Maja będzie miała 15 maja 2008 roczek i będzie miała tort świeczki i wybierać będzie miedzy różańcem, kieliszkiem , piórem i kasą przedmiot który wybierze ma oznaczać późniejszą drogę jaką będzie miała;-)

rozaniec pewnie oznacza zakonnice (albo ksiedza w przypadku chlopca), pioro kojarzy mi sie z nauczycielem, kasa wiadomo z bogactwem, ale kieliszek?????? Chyba nie z alkoholizmem :confused:

rozaniec pewnie oznacza zakonnice (albo ksiedza w przypadku chlopca), pioro kojarzy mi sie z nauczycielem, kasa wiadomo z bogactwem, ale kieliszek?????? Chyba nie z alkoholizmem :confused:

U nas tez się wybiera, a ten kieliszek to moze poprostu "lekka dusza", u nas jeszcze się kładzie wałek albo wazówke do zupy, centymetr krawiecki ,strzykawke i nie pamiętam już więcej:baffled:.

No, ale Roczek jest wlasciwie rok po chrzcie a u nas mialoby to miejsce dopiero za rok wiec odpada...

Tak czy inaczej mam zamiar zamowic msze w intencji Jasia na 25 maja (urodzil sie 24) - to jest akurat niedziela - moze ksiadz go jakos poblogoslawi i tez bedzie dobrze :-)

No co Ty??? To chyba tylko w Katowicach obchodzi się rocznicę chrzcin?? :szok: My obchodzimy po prostu rocznicę urodzin :-)
A mszę też zamówiliśmy - na dzień przed urodzinami, czyli 27.04 wypada niedziela.

Dziewczyny napiszcie dokładnie, jak się kładzie te różne rzeczy koło dziecka i co oznaczają poszczególne wybory??

reklama
U nas też normalnie roczek urodzin sie obchodzi :tak:Pierwsze słyszę zeby była to rocznica chrzcin... I właśnie, zróbmy spis tych wszystkich rzeczy co się kładzie bo ja pamietam tylko te co Żania wymieniła a u nas też ta tradycja jest :tak:I pierwsze słyszę o centymetrze krawieckim, strzykawce, i wazówce :sorry2:Hmm... trochę jest tych przedmiotów, dzieciaki będą miały w czym przebierać :-D

Do góry