reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Chrzciny, roczek i inne uroczystości naszych pociech

Niedługo pewnie czekają nas przygotowania do roczku - aby nie tworzyc nowego watku zmieniłam nazwę w tym o chrzcinach:)

U nas chyba roczek nie wyjdzie - coraz mniej jest w kraju z tych, którzy mieli być :baffled: I raczej nie dojada w kwietniu ani maju. Nic to, najwyzej będą tylko moi rodzice i moja siostra - pojedziemy sobie nad morze i będzie cool :-)

reklama
Niedługo pewnie czekają nas przygotowania do roczku - aby nie tworzyc nowego watku zmieniłam nazwę w tym o chrzcinach:)

U nas chyba roczek nie wyjdzie - coraz mniej jest w kraju z tych, którzy mieli być :baffled: I raczej nie dojada w kwietniu ani maju. Nic to, najwyzej będą tylko moi rodzice i moja siostra - pojedziemy sobie nad morze i będzie cool :-)

Super Krupko to połączenie wątku, a z tymi Waszymi gośćmi to chyba, że nas zaprosisz;-).

A i już od dłuższego czasu mam w głowie jaką imprezkę zrobić, chrzciny były smutne, bo dzień przed operacją, po porodzie też wielkich imprez nie było no bo nie to mieliśmy w głowach ale juz powiedziałam , że roczek wyprawiamy.

a my chcielismy pojechac na tydzien na wakacje ui spedzic urodzinki tylko z chlopcami. Po powrocie zrobic male przyjecie dla chrzestnych i dziadkow.Jakos nie lubie duzego zamieszania. may dosc spory ogrodek,wiec myslalam, ze gdy pogoda dopisze a w maju powinna zrobimy przyjeciena dworze, chlopcy beda mogli pobiegac(o ile beda juz biegac:tak::-)) ale do tego mamy jeszcze troche czasu,wiec zobaczymy jak to sie wszystko ulozy.
A Wy macie juz jakies konkretne wyobrazenia imprez roczkowych dla mauszkow?:-)

wyjdzie, wyjdzie - zrobimy jeden wielki roczek dla wszystkich Majątek i wyjdzie ;-)

Ech... a my dopiero chrzciny robimy...:zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y:
No, ale tak wyszlo - miedzy innymi dzieki oslemu uporowi mojego meza bo tak to chrzciny mialy byc w lipcu...:baffled:
No, ale trudno - najwazniejsze ze nareszcie Jasio zostanie ochrzczony bo lezalo mi to na sercu :sorry2:
Na Slasku skad pochodze obchodzi sie Roczek a w Gdansku sie z tym nie spotkalam.:no: No, ale Roczek jest wlasciwie rok po chrzcie a u nas mialoby to miejsce dopiero za rok wiec odpada...

Tak czy inaczej mam zamiar zamowic msze w intencji Jasia na 25 maja (urodzil sie 24) - to jest akurat niedziela - moze ksiadz go jakos poblogoslawi i tez bedzie dobrze :-)

Myszko my chrzcimy Maje dopiero w wielkanoc bo wcześniej nie mgliśmy wszyscy być w Nowej Soli tzn chrzestny jest z Holandii i nie miał urlopu i nie mógł przyjechać, juz też mam nerwa że tak się to odwleka no ale jak to mówią co się odwlecze to nie uciecze:-)

Co do roczku u nas się obchodzi ale normalnie jak urodziny dziecka w dniu narodzin tzn Maja będzie miała 15 maja 2008 roczek i będzie miała tort świeczki i wybierać będzie miedzy różańcem, kieliszkiem , piórem i kasą przedmiot który wybierze ma oznaczać późniejszą drogę jaką będzie miała;-)

rozaniec pewnie oznacza zakonnice (albo ksiedza w przypadku chlopca), pioro kojarzy mi sie z nauczycielem, kasa wiadomo z bogactwem, ale kieliszek?????? Chyba nie z alkoholizmem :confused:

rozaniec pewnie oznacza zakonnice (albo ksiedza w przypadku chlopca), pioro kojarzy mi sie z nauczycielem, kasa wiadomo z bogactwem, ale kieliszek?????? Chyba nie z alkoholizmem :confused:

U nas tez się wybiera, a ten kieliszek to moze poprostu "lekka dusza", u nas jeszcze się kładzie wałek albo wazówke do zupy, centymetr krawiecki ,strzykawke i nie pamiętam już więcej:baffled:.

No, ale Roczek jest wlasciwie rok po chrzcie a u nas mialoby to miejsce dopiero za rok wiec odpada...

Tak czy inaczej mam zamiar zamowic msze w intencji Jasia na 25 maja (urodzil sie 24) - to jest akurat niedziela - moze ksiadz go jakos poblogoslawi i tez bedzie dobrze :-)

No co Ty??? To chyba tylko w Katowicach obchodzi się rocznicę chrzcin?? :szok: My obchodzimy po prostu rocznicę urodzin :-)
A mszę też zamówiliśmy - na dzień przed urodzinami, czyli 27.04 wypada niedziela.

Dziewczyny napiszcie dokładnie, jak się kładzie te różne rzeczy koło dziecka i co oznaczają poszczególne wybory??

reklama
U nas też normalnie roczek urodzin sie obchodzi :tak:Pierwsze słyszę zeby była to rocznica chrzcin... I właśnie, zróbmy spis tych wszystkich rzeczy co się kładzie bo ja pamietam tylko te co Żania wymieniła a u nas też ta tradycja jest :tak:I pierwsze słyszę o centymetrze krawieckim, strzykawce, i wazówce :sorry2:Hmm... trochę jest tych przedmiotów, dzieciaki będą miały w czym przebierać :-D

Do góry