reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Chrzciny, roczek i inne uroczystości naszych pociech

My też już po chrzcinach :tak:

Było bardzo fajnie :tak:;-). Michaś w kościele zachowywał się rewelacyjnie :-), gaworzył, rozmawiał, śmiał się aż w połowie mszy usnął u mnie na rączkach :rofl2:.
Nawet ksiądz odprawiający mszę powiedział, że świetny z niego mały chłopczyk :happy2:

Impreza (na 24 osoby) też bardzo się udała :-D:-D:-D
Misiek zebrał głównie pieniążki :tak: a od chrzestnych dodatkowo upominki ;-)

reklama
My na 99% chrzcimy jak Aletka 9 września.
Mam pytanie może nie na miejscu, ale chciałabym wiedzieć mniej więcej w jakiej wysokości chrzestni dali waszym dzieciom prezenty.
Wiem, że z tym bywa różnie, jedni dają za 100zł a inni za 500, ale może są jakieś "stawki" tak jak w przypadku opłat za chrzest.
No i pochwalcie się prezentami.

u nas tylko chrzestna dała prezent - super zdjęcie małego drukowane na płótnie w formie obrazu - rewelacja (koszt koło 200 złoty) a jeśli chodzi o resztę rodziny to powiem wam że byłam w szoku bo każdy włożył w kopertę 200 złoty :szok::szok: liczyliśmy raczej na jakieś drobne upominki a tu się mały nieźle obłowił :happy2::rofl2:za to mamusia nie będzie żałować i kupi mu jakąś wypasioną matę edukacyjną :rofl2:

my w ogole nie liczymy na prezenty i kase.
Poza tym nas dorosłych bedzie max 7 osob i 3 dzieci ( realnie 5 dorosłych).

My też nie liczymy, bo nie to jest najważniejsze, choć wiadomo, że i tak rodzina z pustymi rękami do dziecka nie przychodzi, a ostatnio wypytują się co małemu kupić, więc nie chcemy też ich za bardzo ich naciągać. U nas też będzie tylko najbliższa rodzina (rodzice i rodzeństwo - razem z nami 11 osób) więc właściwie nawet pytanie za ile nie jest jakieś kłopotliwe.

A w sprawie opłaty za chrzest, to w ramach pytania o formalności chrzcielne podczas załatwiania chrztu w nie w swojej parafii w kościele, który parafii nie ma, spytałam się kolegi w którym kościele ile płacił (bo załatwia się aż w trzech!) dowiedziałam się, że dał za chrzest 300zł, dla mnie to zaporowa kwota! Ja myślałam o jakiś 150zł, tak jak było wcześniej opisywane w tym wątku.

My tez juz po chrzcinach, maly dostal kase i pamiatki chrztu, w kosciele zachowywal sie spokojnie a potem usnal ale gdy ksiadz polal mu glowke to troszke poplakal przez sen i potem dalej spal, ogolnie bylo calkiem milo, byly 22 osoby. a chrzest placilismy 100zl.

Za chrzest płaciliśmy co łaska i daliśmy 50zł :tak:

Chrzestna ubrała Michałka :tak: i dodatkowo kupiła pamiątkę srebrny smoczek ;-), na którym wygrawerowała wagę i długość Miśka, godzinę urodzenia i datę chrztu. W szoku byliśmy bo ustaliliśmy tylko ubranie małego :szok:.
Chrzestny kupił złoty łańcuszek i dał kopertę ;-)
Generalnie przedział fiansów wynosił 50 - 200zł :tak:. Za uzbieraną kasę kupimy nową spacerówkę :-)

My daliśmy za chrzest 200zł.

Co do prezentów - moi rodzice robili imprezę chrzcinową, drudzy dziadkowie dali 1000 zł, chrzestna leżaczek, buciki i parę zabawek, a chrzestny 500 zł.

U nas nie ma zwyczaju, że chrzestna ubiera dziecko - ona kupuje tylko tą specjalną szatkę, a chrzestny świecę, ale wyręczyłam ich z tego, bo chciałam, aby na swiecy i szatce było imię małego i data chrztu - zamówilam na allegro za jakieś 36 zeta.

A i zapomniałam ;-)
mój ojciec pobił wszystkich gości i dał 500zł :tak::-)

Krupko - no to ładnie spisali się Wasi rodzice :tak:. My organizowaliśmy wszystko we własnym zakresie

reklama
my juz mamy pewną date na 16 wrzesnia, własnie skonczyłam robic zaproszenia, troche mi to czasu zajęło ale są superrrrrrrr ze zdjątkami maluszka:-) a co bede vdawała komus zarobic:sorry2:

Do góry