reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Chrzciny, roczek i inne uroczystości naszych pociech

My też już po chrzcinach :tak:

Było bardzo fajnie :tak:;-). Michaś w kościele zachowywał się rewelacyjnie :-), gaworzył, rozmawiał, śmiał się aż w połowie mszy usnął u mnie na rączkach :rofl2:.
Nawet ksiądz odprawiający mszę powiedział, że świetny z niego mały chłopczyk :happy2:

Impreza (na 24 osoby) też bardzo się udała :-D:-D:-D
Misiek zebrał głównie pieniążki :tak: a od chrzestnych dodatkowo upominki ;-)

reklama
My na 99% chrzcimy jak Aletka 9 września.
Mam pytanie może nie na miejscu, ale chciałabym wiedzieć mniej więcej w jakiej wysokości chrzestni dali waszym dzieciom prezenty.
Wiem, że z tym bywa różnie, jedni dają za 100zł a inni za 500, ale może są jakieś "stawki" tak jak w przypadku opłat za chrzest.
No i pochwalcie się prezentami.

u nas tylko chrzestna dała prezent - super zdjęcie małego drukowane na płótnie w formie obrazu - rewelacja (koszt koło 200 złoty) a jeśli chodzi o resztę rodziny to powiem wam że byłam w szoku bo każdy włożył w kopertę 200 złoty :szok::szok: liczyliśmy raczej na jakieś drobne upominki a tu się mały nieźle obłowił :happy2::rofl2:za to mamusia nie będzie żałować i kupi mu jakąś wypasioną matę edukacyjną :rofl2:

my w ogole nie liczymy na prezenty i kase.
Poza tym nas dorosłych bedzie max 7 osob i 3 dzieci ( realnie 5 dorosłych).

My też nie liczymy, bo nie to jest najważniejsze, choć wiadomo, że i tak rodzina z pustymi rękami do dziecka nie przychodzi, a ostatnio wypytują się co małemu kupić, więc nie chcemy też ich za bardzo ich naciągać. U nas też będzie tylko najbliższa rodzina (rodzice i rodzeństwo - razem z nami 11 osób) więc właściwie nawet pytanie za ile nie jest jakieś kłopotliwe.

A w sprawie opłaty za chrzest, to w ramach pytania o formalności chrzcielne podczas załatwiania chrztu w nie w swojej parafii w kościele, który parafii nie ma, spytałam się kolegi w którym kościele ile płacił (bo załatwia się aż w trzech!) dowiedziałam się, że dał za chrzest 300zł, dla mnie to zaporowa kwota! Ja myślałam o jakiś 150zł, tak jak było wcześniej opisywane w tym wątku.

My tez juz po chrzcinach, maly dostal kase i pamiatki chrztu, w kosciele zachowywal sie spokojnie a potem usnal ale gdy ksiadz polal mu glowke to troszke poplakal przez sen i potem dalej spal, ogolnie bylo calkiem milo, byly 22 osoby. a chrzest placilismy 100zl.

Za chrzest płaciliśmy co łaska i daliśmy 50zł :tak:

Chrzestna ubrała Michałka :tak: i dodatkowo kupiła pamiątkę srebrny smoczek ;-), na którym wygrawerowała wagę i długość Miśka, godzinę urodzenia i datę chrztu. W szoku byliśmy bo ustaliliśmy tylko ubranie małego :szok:.
Chrzestny kupił złoty łańcuszek i dał kopertę ;-)
Generalnie przedział fiansów wynosił 50 - 200zł :tak:. Za uzbieraną kasę kupimy nową spacerówkę :-)

My daliśmy za chrzest 200zł.

Co do prezentów - moi rodzice robili imprezę chrzcinową, drudzy dziadkowie dali 1000 zł, chrzestna leżaczek, buciki i parę zabawek, a chrzestny 500 zł.

U nas nie ma zwyczaju, że chrzestna ubiera dziecko - ona kupuje tylko tą specjalną szatkę, a chrzestny świecę, ale wyręczyłam ich z tego, bo chciałam, aby na swiecy i szatce było imię małego i data chrztu - zamówilam na allegro za jakieś 36 zeta.

A i zapomniałam ;-)
mój ojciec pobił wszystkich gości i dał 500zł :tak::-)

Krupko - no to ładnie spisali się Wasi rodzice :tak:. My organizowaliśmy wszystko we własnym zakresie

reklama
my juz mamy pewną date na 16 wrzesnia, własnie skonczyłam robic zaproszenia, troche mi to czasu zajęło ale są superrrrrrrr ze zdjątkami maluszka:-) a co bede vdawała komus zarobic:sorry2:

Do góry