reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• 15.04.2025 o 12:00 zapraszamy Cię serdecznie na live, który poprowadzi psycholożka i psychoterapeutka Agnieszka Dąbrowska (@zdrowo_i_purpurowo), a jej gościnią będzie Anna Ślusarczyk (@kawa_z_uwaznoscia) – dziennikarka, psycholożka zdrowia i jakości życia, trenerka umiejętności DBT, liderka Family Connections i redaktorka naczelna portalu @babyboom_pl. Porozmawiamy o tym: czym tak naprawdę jest uważność w codziennym życiu mamy, jak wspierać dziecko swoją obecnością, nie tylko działaniem, jak zatrzymać się choć na chwilę, nawet jeśli wszystko dookoła pędzi, i dlaczego uważność może być jednym z najpiękniejszych prezentów, jakie dajemy dziecku i sobie. To będzie ciepła, wspierająca rozmowa – bez oceniania, za to z dużą dawką otwartości i akceptacji. Zrób sobie kubek herbaty, usiądź wygodnie i bądź z nami 💛 Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

choroby dzieciaczków :(

Ja też bez nabiału i cierpię. Najgorzej, jak robię chłopakom kanapki, aż mi ślina leci. Bebilon pepti też piję, ale niezbyt mi wchodzi.

Gosiek, Jakub ma super skórę z małymi ledwo dostrzegalnymi wyjątkami: jest sucha za uszkami i na stópkach. Lekarka mówiła, że tak też może być.
Z uodparniających leków na Piotrka działał tylko esberitox :-)

reklama
ja jem nabiał, w małych ilościach, ale zawsze. Mała ma trochę suchą skórę miejscami, ale nie wytrzymam całkowicie bez nabiału.
Kate współczuje z tym niejedzeniem :(

Jesteśmy już po wizycie u pediatry i też powiedziała tak jak lekarz Kropecki, że to zasinienie wokół ust dosyć często wystepuje u niemowląt i nie ma się czym przejmować. Osłuchała serduszko i stwierdziła, że wszystko jest w porządku :laugh: :laugh: :laugh:

No i dała zgodę na uczestniczenie Poli w zajęciach na basenie. Dzisiaj pierwsza lekcja :laugh:

ja sie dzisiaj zapisdalam na basen. w sobote pierwsze zajecia :)

kurcze, myslicie ze skaza bialkowa jest przeciwwskazaniem do nauki plywania na basenie?

Kropecka ja byłam na spotkaniu informacyjnym i tam babka- lekarz mówiła, że choroby skórne nie są przeciwwskazaniem- chyba, że ktoś jest uczulony typowo na chlor. Przeciwwskazaniem są choroby płuc, biegunka, częste ulewania.

a jeszcze chciałam dodać
ja stawiam na homeopatie i tak zawsze lecze Nadie i małego też(np katarek) i do dziś(odpukać w niemalowane )Nadia nie brała antybiotyku.
mozna stos ENGYSTOL(p/inf wirusowym) LYMPHOMYOSOT (uodparnia ,przeciw obrzekom limfatycznym)
p/gryp stos DOLIVACCIL LUB OSCILLOCOCINUM
U MNIE DZIAŁA I JA W TO WIERZE A WIARA TEZ WAZNA

Skaza białkowa - nazwą tą określa się alergie niemowlęce, przypisując jej objawy skórne alergii pokarmowej, ponieważ niemowlę odżywia się początkowo mlekiem matki. W rzeczywistości alergia niemowlęcia wcale nie musi być związana z białkiem. Wpływ na alergię dziecka może mieć dieta matki karmiącej lub inne alergeny. Przy stwierdzonej skazie białkowej lekarze zalecają matkom stosowanie diety eliminacyjnej, a wprowadzanie nowych pokarmów do diety dziecka powinno odbywać się stopniowo i powoli.

Termin ten można uważać za synonim atopowego zapalenia skóry.

Najczęściej alergia na białka mleka krowiego występuje jako ujawnienie ze strony przewodu
pokarmowego. Są to wymioty i biegunki często z domieszką krwi, u 10-30% dzieci kolka
brzuszna. Obserwuje się również brak przyrostu masy ciała, refluks żołądkowo-jelitowy.
Obecne również często u 30-50% dzieci występuje postać skórna alergii. Ujawnieniem tym
jest atopowe zapalenie skóry (AZS). Wczesnym objawem AZS jest wyprysk dziecięcy
(eczema infantum). W postaci wyprysku dziecięcego typowym wykwitem jest grudka
powstająca na podłożu rumieniowym. Grudka ta może przekształcić się w postać sączącą.
Typowe atopowe zapalenie skóry pojawia się przed 6 miesiącem życia, utrzymuje się dłużej
niż wyprysk w postaci dziecięcej , ma charakter zmian rumieniowo-obejmujących zgięcia
łokciowe i kolanowe. Zmianom skórnym towarzyszy świąd.
Ze strony układu oddechowego objawami alergii mogą być: nawracające obturacyjne
zapalenia oskrzeli, alergiczne nieżyty nosa, nawracające wysiękowe zapalenia uszu

reklama
Do góry