reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

choroby dzieciaczków :(

Ja też bez nabiału i cierpię. Najgorzej, jak robię chłopakom kanapki, aż mi ślina leci. Bebilon pepti też piję, ale niezbyt mi wchodzi.

Gosiek, Jakub ma super skórę z małymi ledwo dostrzegalnymi wyjątkami: jest sucha za uszkami i na stópkach. Lekarka mówiła, że tak też może być.
Z uodparniających leków na Piotrka działał tylko esberitox :-)

reklama
ja jem nabiał, w małych ilościach, ale zawsze. Mała ma trochę suchą skórę miejscami, ale nie wytrzymam całkowicie bez nabiału.
Kate współczuje z tym niejedzeniem :(

Jesteśmy już po wizycie u pediatry i też powiedziała tak jak lekarz Kropecki, że to zasinienie wokół ust dosyć często wystepuje u niemowląt i nie ma się czym przejmować. Osłuchała serduszko i stwierdziła, że wszystko jest w porządku :laugh: :laugh: :laugh:

No i dała zgodę na uczestniczenie Poli w zajęciach na basenie. Dzisiaj pierwsza lekcja :laugh:

ja sie dzisiaj zapisdalam na basen. w sobote pierwsze zajecia :)

kurcze, myslicie ze skaza bialkowa jest przeciwwskazaniem do nauki plywania na basenie?

Kropecka ja byłam na spotkaniu informacyjnym i tam babka- lekarz mówiła, że choroby skórne nie są przeciwwskazaniem- chyba, że ktoś jest uczulony typowo na chlor. Przeciwwskazaniem są choroby płuc, biegunka, częste ulewania.

a jeszcze chciałam dodać
ja stawiam na homeopatie i tak zawsze lecze Nadie i małego też(np katarek) i do dziś(odpukać w niemalowane )Nadia nie brała antybiotyku.
mozna stos ENGYSTOL(p/inf wirusowym) LYMPHOMYOSOT (uodparnia ,przeciw obrzekom limfatycznym)
p/gryp stos DOLIVACCIL LUB OSCILLOCOCINUM
U MNIE DZIAŁA I JA W TO WIERZE A WIARA TEZ WAZNA

Skaza białkowa - nazwą tą określa się alergie niemowlęce, przypisując jej objawy skórne alergii pokarmowej, ponieważ niemowlę odżywia się początkowo mlekiem matki. W rzeczywistości alergia niemowlęcia wcale nie musi być związana z białkiem. Wpływ na alergię dziecka może mieć dieta matki karmiącej lub inne alergeny. Przy stwierdzonej skazie białkowej lekarze zalecają matkom stosowanie diety eliminacyjnej, a wprowadzanie nowych pokarmów do diety dziecka powinno odbywać się stopniowo i powoli.

Termin ten można uważać za synonim atopowego zapalenia skóry.

Najczęściej alergia na białka mleka krowiego występuje jako ujawnienie ze strony przewodu
pokarmowego. Są to wymioty i biegunki często z domieszką krwi, u 10-30% dzieci kolka
brzuszna. Obserwuje się również brak przyrostu masy ciała, refluks żołądkowo-jelitowy.
Obecne również często u 30-50% dzieci występuje postać skórna alergii. Ujawnieniem tym
jest atopowe zapalenie skóry (AZS). Wczesnym objawem AZS jest wyprysk dziecięcy
(eczema infantum). W postaci wyprysku dziecięcego typowym wykwitem jest grudka
powstająca na podłożu rumieniowym. Grudka ta może przekształcić się w postać sączącą.
Typowe atopowe zapalenie skóry pojawia się przed 6 miesiącem życia, utrzymuje się dłużej
niż wyprysk w postaci dziecięcej , ma charakter zmian rumieniowo-obejmujących zgięcia
łokciowe i kolanowe. Zmianom skórnym towarzyszy świąd.
Ze strony układu oddechowego objawami alergii mogą być: nawracające obturacyjne
zapalenia oskrzeli, alergiczne nieżyty nosa, nawracające wysiękowe zapalenia uszu

reklama
Do góry