reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Butelkowe mamy :)

Luuuuzna my to mamy podobne kminy tez myslalam osttanio zeby zalozyc taki watek bo mamy butelkowe lepiej z butelkowymi sie dogadaja jesli chodzi o jedzonko rzecz jasna ile je itd ... ;)
a cycowe z cycowymi ;)

a Wiec ja dolaczam do was :-) rowniez :-)

zaczne od naszego schemaciku a wiec przepisowo jak na opakowaniu 6 karmien ... po 120 ml ....
1. karmienie 5.30 -120ml
2. --- 9 rano -120 ml
3.--- 12 godz--- 120 ml
4.---- 16 godz.-120 ml
5-----19-----120ml
6----zazwyczaj 21 a czasem 21.30 w zaleznosci od tamtych karmien te godziny sa tak mniej wiecej czasem mis wytrzyma od 9 do 13 to go nie karmie o 12 wtedy schemat o godz sie przesuwa albo i nie roznie ale ogolnie je 6 x na dobe ....

Jemy mleczko Bebiko ....

Jedlismy juz nan1 , nan activ , bebilon comfort i nan ar..... i jakos zostalo na bebiko ...

reklama
a jeszcze Wam napisze że mały na cycku przybrał 50 gr w dwa tygodnie :-D dlatego karmie butelką. teraz przybiera ok 500-600 gram na miesiąc

My dziś byliśmy u pediatry :-)
Waga: 6890 g
Maly miał mieć szczepienie, ale jest przeziębiony :dry:
Nutramigen odstawiliśmy dziś - maly nie jadł już go chętnie, bo chyba kubki smakowe mu się wyrobiły i czuł odór tego mleka..a ten spryciarz nagle zaczął odrzucać mleczko. Dostał Bebilon Pepti i co? Bardziej syte mleczko! Wypił 120 i śpi :szok: A jaki zadowolony :szok: i się nie pręży i nie ma zapchanego brzuszka (Nutramigenu pił 200ml i tylko go wypychało po nim ).
Na Przeziębienie dostał Vit C, Fenistil, Calcium syrop o smaku bananowym - jak mu syropek smakuje :szok: aż się trząsł cały:-D
No i ma pleśniawki na języku - też coś dostał na to, ale nie pamiętam nazwy.
I zalecenie od 4 miesiąca - może wcinać jabłuszko, marchewkę, kleik, zupkę jarzynową....
I bardzo dobrze, bo jak widzę, jak on patrzy na nasze jedzenie, to sie podnosi i ręce wyciąga....co za lakomczuch noo:-D

Luuuuzna my to mamy podobne kminy tez myslalam osttanio zeby zalozyc taki watek bo mamy butelkowe lepiej z butelkowymi sie dogadaja jesli chodzi o jedzonko rzecz jasna ile je itd ... ;)
a cycowe z cycowymi ;)

a Wiec ja dolaczam do was :-) rowniez :-)

zaczne od naszego schemaciku a wiec przepisowo jak na opakowaniu 6 karmien ... po 120 ml ....
1. karmienie 5.30 -120ml
2. --- 9 rano -120 ml
3.--- 12 godz--- 120 ml
4.---- 16 godz.-120 ml
5-----19-----120ml
6----zazwyczaj 21 a czasem 21.30 w zaleznosci od tamtych karmien te godziny sa tak mniej wiecej czasem mis wytrzyma od 9 do 13 to go nie karmie o 12 wtedy schemat o godz sie przesuwa albo i nie roznie ale ogolnie je 6 x na dobe ....

Jemy mleczko Bebiko ....

Jedlismy juz nan1 , nan activ , bebilon comfort i nan ar..... i jakos zostalo na bebiko ...

No Kochanie Ciebie nie może zabraknąć :-)
Widzę, że masz schemat żywienia - ja chyba dziś zacznę znów zapisywać ile je, bo jakoś nigdy nie mogę się za to zabrać....

My dziś byliśmy u pediatry :-)
Waga: 6890 g
Maly miał mieć szczepienie, ale jest przeziębiony :dry:
Nutramigen odstawiliśmy dziś - maly nie jadł już go chętnie, bo chyba kubki smakowe mu się wyrobiły i czuł odór tego mleka..a ten spryciarz nagle zaczął odrzucać mleczko. Dostał Bebilon Pepti i co? Bardziej syte mleczko! Wypił 120 i śpi :szok: A jaki zadowolony :szok: i się nie pręży i nie ma zapchanego brzuszka (Nutramigenu pił 200ml i tylko go wypychało po nim ).
Na Przeziębienie dostał Vit C, Fenistil, Calcium syrop o smaku bananowym - jak mu syropek smakuje :szok: aż się trząsł cały:-D
No i ma pleśniawki na języku - też coś dostał na to, ale nie pamiętam nazwy.
I zalecenie od 4 miesiąca - może wcinać jabłuszko, marchewkę, kleik, zupkę jarzynową....
I bardzo dobrze, bo jak widzę, jak on patrzy na nasze jedzenie, to sie podnosi i ręce wyciąga....co za lakomczuch noo:-D
No widzisz też możesz wcześniej:) my już możemy bo mały nie miał kolek:)

Nie z wyboru. Bardzo chcialam karmic piersia, ale jeszcze w szpitalu moje dziecko-ostry ssak tak mi poranila sutki, ze byly cale w strupach od krwi i musialy sie zagoic, w tym czasie dostawala butle. Po jakis 5 dniach sutki sie wygoily a mala niestety za bardzo zaprzyjaznila sie juz z butla i cycusia nie chciala. Pozniej bylo jeszcze kilka prob, niestety wszystkie zakonczone porazka. Teraz sie juz przyzwyczailam i nie narzekam bo w sumie butla o wygoda:)

U mnie też piersi, ale i również mały przyrost wagi małego na cycu :-(
No i jasne, że butla to wygoda ;-) Można wszędzie wyjść i nie martwić się, czy pokarmu starczy - no i diety nie trzeba przestrzegać! Boziuu ja ze względu na prawdopodobieństwo alergii musiałam unikać białka - koszmar!! Ja lubię sery, mleko, twarożki, jogurty!!! Nie wyobrażam sobie rezygnować z tego...żyłam miesiąc na marchewce blee wszystko mdłe, bo mały kolki miał i bałam się tknąć czegoś innego...
Prób było sporo, ale co z tego, jak co chwilę płakał mi, że głodny? Cały dzień uziemiona - aż położna mi NAKAZAŁA wyjść, bo wyglądałam jak ząbi

Bardzo się cieszę :-) Niech zasmakuje biedaczek w czymś innym, niż mleczko ;-)
A jak drugiemu Alusiowi smakują deserki?

Narazie dałam mu jeden składnik czyli marchewkę, jak skończymy dwa słoiczki marchewki to dam marchewkę z jabłuszkiem, potem zupkę jarzynową. Jak pójdzie zupka to spróbujemy ziemniaczki ze szpinakiem.
Marchewkę wcina aż mu się uszka trzęsą:)

no to i ja sie dolaczam.
max jest na butli mimo ,ze baaaardzo chcialam karmic piersia.
wykarmilam starszego i nie bylo zadnych problemow tak wiec diswiadczenia mi nie brakowalo.
mimo doswiadczenia, checi i rzeki mleka max oprostu nie chcial. jak sie zassal to pociagnal moze z 10 min i koniec. mleko mu kapalo z buzi wiec wiem ze najadalby sie gdyby tylko chcial. po 3 dniach byl glodny bo prez te lenistwo, wyginania, krecenie glowa i cuda nie mogl ie najesc. dostal wiec z butli moje mleczko i byl odlot. 2 tyg walczylam ze sciaganiem , karmieniem z butli, przystawianiem do piersi az nawet polozna stwierdzila ze to nie ma sensu.
max wiec przeszedl na mdyfikowane - aptamil co u nas jest pod nazwa bebilon.
ronie dobrze, rozwija sie prawidlowo i jak do tej pory nawet katarku nie mial. kolek w sumie tez nie poza paroma bolami brzuszka co jest w sumie norma.
ulewania skonczyly sie w polowie 3 miesiaca. kupki tez sie uregulowaly i nie ma zatwardzen.
ma wiec zdrowe butelkowe dziecko.

sorki za brak duzych literek ale mam tylko jedna reke wolna wiec stukam w klawiaturke jak leci.

No Kochanie Ciebie nie może zabraknąć :-)
Widzę, że masz schemat żywienia - ja chyba dziś zacznę znów zapisywać ile je, bo jakoś nigdy nie mogę się za to zabrać....

Hihih kochana !!! :)

hehe a wiec teraz ja powiem dlaczego nie karmie piersia :)
A wiec bardzo rowniez chcialam karmic piersia ale nie az tak bardzo zeby chodzic na spotkania do roznych doradcow laktacyjnych.... jak moglam wyjsc z domu skoro kolki 24 h i lazic sobie na spotkania przeciez slowa a czyny to co innego ... to odpowiedz dla tych co moga powiedziec mozna walczyc sa spotkania w sprawie laktacji itd no tak ale do domu nikt nie przyjdzie nie pomoze przysawic....

A wiec zaczelo sie od szpitala maly bardzo poranil mi brodawki tak mocno ze leciala krew ciurkiem i maly co zjadl to zygał tym mlekiem z krwia i plakal ze glodny.... powiedzieli w szpitalu ze mam nie karmic swoim mlekiem bo maly przez to zyga przez moja krew .... no wiec jadl mleczko modyfikowane juz w szpitalu a ja dzielnie oddciagalam chociaz po moim porodzie patrz. watek porodów .... nie mialam sily nawet wstac maly byl rowniez oslabiony po tlenoterapi i marudny troche a ja nie mialam sily sie nim zajsc zakaz odwiedzin itd :( nikt nie mogl mi pomoc ani mama ani nikt ... lekarki jak to w szpitalu nawet jak maly lezal na obserwacjnej plakaly dzieci a one nic ... moj maly rowniez lezal i nie byl obok mnie :( bo mial duze crp i tam tez butle dostawal ... ja dzielnie oddciagalam i ile moglam dawalam swojego czasem cyca ale on niechcial cyca zloscil sie ze mu tak fajnie juz nie leci... ja walczylam ryczalam inne dziewczyny z sali pomagaly mi przystawic w koncu 2 polozne tez i dalej dup* pomyslalam ze bede walczyc w domu jak odzyskam sily ... po cc itd w szpitalu mialam depreche jakas poporodowa ryczalam z malym caly pobyt to chyba tych brak odwiedzin i aura swiateczna wyszlismy 26 grudnia wigilia i wszystko bez odwiedzin i ja siedzaca zaplakana sciagajaca pokarm co godz zeby laktacje rozbujac pobudzac zeby mleczko bylo...

w szpitalu sie nie udalo....
no a w domu maly wolal juz butle .... ja widzialam smiejace sie najedzone dziecko wiec to mnie przekonalo ...

mowi sie trudno nie jestem zalamana z tego powodu sciagalam i przez caly 1 miesiac dostal moj pokarm sciagalam do osttaniej kropli mleka.... i pokarm sie skonczyl.... dlatego przestalam sciagac....

i od 2 m maly wcina modyfi.....

ale sie rozpisalam hehe :-)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
a teraz o bierzacych sprawach :-)

max skonczyl tydzien temu 3 mies i zaczal czwarty.
dostaje 5 razy (180ml plus 6 lyzeczek proszku) 200ml mleczka.
do tej pory jadl ladnie ale od tygodnia to jakis koszmar.
je pol butli czyli 100mli zaczyna wygibasy.
glowa w prawo, w lewo, oczy dookola rozbiegan, rekoma mietoli co popadnie, jezykiem wypycha smoka. walka jest okropna. wcisne mu podczas tej walki kolejne 50ml i tyle:baffled:.
poniewaz tym sposobem zjada tylko 150 ml jest glodny po 3h a nie po 4h jak zwykle.

mysle ze to zly nawyk.
jest bardzo glodny wiec 100ml ciaga na szybko. potem juz nie czuje takiego glodu wiec ciekawosc swiata bierze gore i wszystko jest bardziej interesujace niz jedzenie. awet moje wlosy palce i nos:tak:
musimy cos wymyslec zeby ten nawyk zwalczyc.

Do góry