magdula36
Fanka BB :)
Radzenie, by 1,5 rocznemu dziecku, które domaga się mleka w nocy, bo inaczej jest histeria z wymiotami, przeczekanie jest właśnie ignorowaniem jego potrzeb. I dokładnie tak jak masz zadbać o swoje potrzeby, masz zadbać o potrzeby dziecka, a nie przeczekać, nie złamać się itd. Każdy jest ważny. I to dziecko, które nie radzi sobie z sytuacją jest ważne.To super, bo ja właśnie rozmawiałam. I to dużo i często, bo też się tym płaczem przejmowałam. A psycholog mi powiedziała "otrzeć glutki, przytulić jeśli chce, i być konsekwentnym". To akurat chodziło o dziecko trzyletnie. Psycholog mi uświadomiła, że histeria niemowlaka i małego dziecka jest naturalna: tak pokazuje emocje. I tak, jak nie należy ignorować potrzeb dziecka, tak nie należy też ignorować swoich. Każdy w rodzinie jest ważny.
Ta sama psycholog polecała mi książkę "pozytywna dyscyplina", jest też opcja "pozytywna dyscyplina dla przedszkolaków". Ja ze swojej strony polecam książkę "wychowanie bez nagród i kar", która najbardziej do mnie przemawia i która - jak żadna inna, na którą trafiłam - jest podparta przeglądem badań.
A napisałaś, że gorzej śpisz jak jesteś przemęczona. Dzieci mają tak samo i to w tym jako pierwsze upatrywałabym przyczyny pogorszenia snu.
Każda ta książka podkreśla emocje dziecka, zadbanie o nie, szacunek do dziecka.